Бойлери

Демонтаж на бойлер

Демонтаж на бойлер

Бойлерът е сред задължителните уреди в оборудването на всяко съвременно домакинство. Рано или късно, по ред различни причини, идва моментът, в който старият бойлер следва да се замени с нов. Този процес изисква демонтаж на стария бойлер, за да се премине към монтаж на новия. 

Процедурата по демонтаж на бойлер е свързана с определена последователност и специфики. В следващите редове на този материал ще ви запознаем по-подробно с нея. Независимо дали ще се доверите на собствените си способности, или ще се възложите тази задача на специалистите, представената тук информация ще ви бъде от полза. 

Как се демонтира бойлер?

Демонтажът на бойлера е процедура, която е наложителна, когато старият електроуред вече е протекъл или е настъпила повреда, която трудно може да бъде отстранена. 

Много често повредите в бойлера изискват твърде голяма инвестиция, за да бъдат ремонтирани. Свързани са с покупката на материали, консумативи и други. В тези случаи по-добрият вариант е да се пристъпи към покупката и монтажа на нов такъв. 

Тук ще споменем основните моменти при демонтаж на бойлера, а малко по-надолу ще разгледаме всеки един от етапите в процеса малко по-подробно.

Прекъсване на електричеството и обезопасяване на електрическия кабел

Процедурата по премахване на стария бойлер следва да стартира с прекъсване на електричеството към бойлера. Това е първата и най-важна стъпка, която ни гарантира безопасност, тъй като премахва риска от възникване на токов удар.

В никакъв случай жиците не бива да остават оголени, след като връзката на бойлера с електрозахранването бъде прекъсната. Погрижете се за това те да бъдат изолирани впоследствие. 

Източване на бойлер

Процедурата по източване на бойлера е следващият момент, свързан с демонтирането му. Това е и един от най-често задаваните въпроси от мнозина домашни майстори, които са решили да се справят сами с премахването на повредения стар бойлер от дома си.

Всички обемни електрически бойлери следва да бъдат източени преди демонтажа си. Преди процедурата да стартира, следва да бъде спряно водоподаването към бойлера. 

Това може да стане както посредством спирателните кранове към бойлера, така и от централното водозахранване, ако няма такива. След това отворете крана на мивката (душа), свързан с бойлера – това действие ви гарантира, че ще бъде освободено наличното налягане в системата.  

Независимо от това кой от двата начина за източване на бойлера ще изберете – чрез неговите тръби или тези на водопреносната мрежа, и в двата случая възвратният клапан за студена вода следва да бъде демонтиран.

Ако пропуснете тази процедура, няма как да източите водата от бойлера успешно. За да се източи безпроблемно всичката налична вода, двете тръби на бойлера е важно да бъдат свободни и отворени. По този начин успешно навлиза въздух във водосъдържателя на бойлера и източването на всичката налична вода става бързо лесно.

Малко по-специфичен е случаят с източването на хоризонтален тип бойлер, чийто тръби за студена и топла вода са съответно отляво или отдясно. В този случай няма как наличната вода в бойлера да бъде източена напълно. 

Реално в него остава вода до нивото на тръбите, а това е около ⅓ от вместимостта на бойлера. Тази част от водата следва да се източи по друг начин – най-често с маркуч през тръбата на студената вода или бойлерът да бъде свален. 

Сваляне на бойлер

След като минете през гореизброените стъпки, следва да се премине и към заключителната част от процедурата, а именно свалянето на стария бойлер. Тя се състои в премахване на бойлера от носещата го конструкция. За целта първо се разхлабват куките и/или болтовете, в зависимост от механизма, посредством който е осъществено закрепването. 

Свалете бойлера внимателно. Ако е необходимо, повикайте за съдействие още някого, за да сте сигурни, че ще успеете да поемете цялата тежест на уреда. Препоръчително е за по-големи бойлери (от 80 л нагоре) свалянето да става от двама души.

Можем ли да направим демонтажа на бойлера сами, или е добре да потърсим услугите на специалисти?

Сама по себе си процедурата по демонтаж на бойлера може да бъде определена като трудоемка и изключително пипкава. В случай че следвате стриктно горепосочените стъпки за премахване на бойлер, бихте могли да се справите и сами.

Въпреки това експертите съветват, когато се налага смяна на стария бойлер с нов, да се потърси помощ от специализиран сервиз и/или лица, занимаващи се с дейности по монтаж  и ремонт на бойлери. 

Магазините, които предлагат такъв тип техника на своите клиенти, обикновено разполагат и с екип от специалисти по монтаж и демонтаж на бойлери. Други си партнират със сервизи за бойлери, чиито експерти се отзовават на адрес за демонтаж на бойлера, който е за смяна и монтаж на новозакупения. 

Какви са плюсовете и минусите на самостоятелния демонтаж на бойлер?

Както стана ясно, редица потребители се доверяват на собствените си възможности и познания, става ли въпрос за демонтаж на стар бойлер у дома. Какви обаче са предимствата и недостатъците при този подход? 

Плюсове при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома

Да се заемете с тази процедура напълно самостоятелно има следните няколко основни предимства.

На първо място спестявате средства – бихте могли да си спестите суми от порядъка на от 20 до около 100 лв., в зависимост от особеностите на бойлера, който ще се демонтира (вертикален, хоризонтален, обем и т.н.). 

На второ място имате свободата да го направите в удобно за вас време. Когато с премахването на стария бойлер е ангажиран специализиран екип, това обикновено може да стане в рамките на стандартното работно време.

Въпросът тук е дали имате времето, нервите и нужния минимум от инструменти, с които да осъществите процедурата по най-правилния начин.

Минуси при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома

Освен своите предимства, самостоятелният подход има и своите негативи. Основният сред тях е рискът от това да не получите удовлетворяващ резултат. Това може да ви коства време, усилия и премного нерви, които бихте могли да си спестите, доверявайки се на сервиз за монтаж и демонтаж на бойлери.

Другият минус при самостоятелно премахване на бойлера у дома е причиняването на вреди във вашата баня, които ще доведат съответно до допълнителни разходи. С други думи, в стремежа си да спестите всъщност бихте могли да загубите значителни средства.

Какви са плюсовете и минусите при монтаж на бойлер от специалисти?

Съществува и една друга категория хора, които се доверяват на професионалистите, става ли въпрос за монтаж или демонтаж на бойлер. И този метод има своите положителни и отрицателни страни от гледна точка на потребителя. 

Плюсове при сервизен демонтаж на бойлер у дома

Първото и най-важно предимство е гарантираното качество и бързина в изпълнението на тази дейност. Те ще пристигнат на адреса ви според предварителна уговорка, разполагайки с цялото необходимо оборудване, за да демонтират стария бойлер. 

Можете да се възползвате от комплексна услуга – демонтаж и монтаж на бойлер. По този начин ще спестите време и средства за допълнително заплащане, свързано с монтажа на новия ви бойлер. Техниците ще дойдат на място, за да премахнат стария ви бойлер и веднага след това ще извършват процедурата по монтаж на новия. 

Минуси при сервизен демонтаж на бойлер у дома

Сред основните недостатъци, изтъквани от потребителите в този аспект, са нуждата от допълнително заплащане за извършването на услугата. Това няма как да бъде избегнато, освен ако не пристъпите към самостоятелно демонтиране на бойлера, но ако резултатите от дейността са неудовлетворяващи, рискувате да загубите повече, отколкото ще спечелите. 

Екипът от специалисти за демонтаж на бойлера би могъл да посети адреса ви в рамките на стандартно работно време, което може да не ви е особено удобно. В този случай ще се наложи да осигурите човек у дома, който да е на разположение.