Климатици

Инверторната технология в климатиците

Инверторната технология в климатиците

Климатичните системи са електроуреди, които допринасят за регулацията и поддържането на температурата в помещението. Могат да се използват за охлаждане през летните сезони или за отопление през зимните месеци. Те са широко разпространен метод за охлаждане и отопление не само в жилищни, но и в административни и търговски сгради.

Както при всичко останало, технологията и при тях напредва с всеки изминал ден. Важно е да сме в крак с последните тенденции, за да можем да вземем най-обосновано и правилно решение, когато избираме модел за нас и нашите нужди.

Към днешния ден не съществуват производители на климатични системи, които да не са се възползвали от силата на инверторната технология. Но какво всъщност е тя?

Какво представлява инверторната технология?

Инверторната технология при климатиците се използва за първи път от Toshiba през 1980 г. Оттогава тя е неизменна част от най-високите класове и най-ефективните климатици, познати на света.

Инверторът е устройство, което пряко засяга електрическия двигател на компресора в климатика. В основата си, инверторът е честотен преобразувател, който позволява смяната между променлив и постоянен ток да се осъществи. 

Той подава енергия с различна честота като контролира оборотите компресора и по този начин регулира отдаването на отопление или охлаждане. Това пряко влияе на скоростта, с която работи компресорът, позволявайки му да работи на по-високи или по-ниски обороти. Така инверторните климатици предлагат по-висока ефективност с минимален разход на енергия.

Ако не сте по техническата част, си представете следната аналогия. Можем да сравним видовете климатици (конвенционален или инверторен) с начина, по който регулираме скоростта на една кола. 

Конвенционалният климатик е подобие на това да изключвате и включвате двигателя всеки път, натискайки газта до край. От друга страна, инверторният климатик ще бъде съединителят, който позволява да смените скоростта без да изключвате двигателя. 

Този начин на работа е много по-енергоспестяващ и води до по-малки разходи за ток отколкото при обикновените климатици. Освен това запазва и различните части от излишна вибрация и износване, което води до по-дълъг експлоатационен живот.

Устройство и работа на инверторните климатици

Основната задача на климатика се състои в отделяне на топлина или охладен въздух, за да регулира температурата в помещението. Това се случва благодарение на хладилния агент, който също може да срещнете наименуван като фреон.

След като вече разполагаме с хладилния агент е време да разгледаме функциите на другите части и как те работят заедно, за да постигнат желания ефект. Хубаво е да се отбележи, че най-добрите инверторни климатици работят с хладилен агент R32, който е доказано най-благоприятен за околната среда и има минимално въздействие върху озоновия слой.

Инверторните сплит-системи се състоят от 2 тела (вътрешно и външно), които са свързани помежду си. Между тях постоянно протича хладилен агент. Вътрешното тяло е това, което се намира вътре в помещението, а външното тяло е разположено на външната стена на сградата. 

В тях се намират топлообменниците, наричани изпарител и кондензатор, като тяхната функция се сменя според режима, на който работи климатика – отоплителен или охлаждащ. Освен това, в тях се намират още няколко ключови елемента. 

Нека да се запознаем с всеки един от тях:

  • Кондензатор – както името подсказва, неговата главна функция е кондензацията. Той трансформира хладилния агент от газообразна в течна форма
  • Изпарител – обратното на кондензатора. Трансформира фреона от течна в газообразна форма.
  • Компресор – повишава налягането на газообразния фреон и спомага неговото движение между елементите
  • Разширителен клапан или терморегулиращ вентил – понижава налягането и температурата на течния фреон, постъпил в него.

Всички тези елементи са взаимосвързани чрез тръби, които осигуряват непрекъснатото движение на хладилния агент, независимо в какво агрегатно състояние се намира той.

Опростеният принцип на работа в режим на охлаждане е следният:

  1. Изпарителят се поддържа по-студен от температурата в стаята.
  2. Кондензаторът се поддържа по-горещ от градусите навън.
  3. Хладилният агент абсорбира топлината в помещението и я пренася навън.

Ако навлезем по-подробно в устройството на климатика, ще е необходимо да опишем и процеса на работа на компресора и разширителния клапан.

Хладилният агент (или фреонът) постъпва под формата на газ в компресора. Компресорът повишава налягането му, като покачва и температурата му. Вече горещият газ минава през топлообменника на кондензатора и пренася топлината от помещението към външната среда. 

Този процес на изнасяне на топлината се допълва и от мощни вентилатори, разположени в кондензатора. По този начин горещината се изхвърля навън, температурата на фреона намалява и газта се превръща в течност. 

Циркулацията продължава и вече втечнения хладилен агент с високо налягане излиза от кондензатора и навлиза в разширителния клапан. 

Задачата на разширителния клапан е да намали налягането на течността и по този начин да изпари течността, като тя се превръща отново в газ, но този път охладен. Вече охладеният хладилен агент достига до изпарителя, където иззема топлината наоколо и по този начин охлажда помещението. 
Процесът започва отначало и се повтаря докато не се достигне зададената към устройството температура. При отопление се случват същите процеси, но “наобратно”.
Технологията при инверторните климатици включва елементи на компресора, които спомагат трансформирането на променлив и постоянен ток според необходимостта от изразходвана мощност. 

С други думи, вместо да се изключва изцяло, когато достигне желаната температура и да се включи отново на пълни обороти, когато тя се промени, инверторният климатик и неговият компресор ще работят постоянно с точно необходимата скорост и разход на енергия.

Благодарение на инверторната технология, работата на механизма е в пъти по-бърза, по-ефективна и по-енергоспестяваща, отколкото при конвенционалните климатици. Друг голям плюс на тази технология е, че не се наблюдават големи температурни разлики по време на неговата работа.

Какви са ползите от инверторната технология?

Ползите от инверторната технология са много и биват оценени не само от производителите на климатични системи, но и от потребителите им. Тук ще споменем няколко основни ползи, които един инверторен климатик ще ви донесе.

По-ниски месечни разходи за електроенергия

Това е една от главните причини все повече хора да се ориентират към закупуване на инверторен климатик. Благодарение на тяхната технология и спецификата на компресорите им, те осигуряват по-нисък разход на енергия, като използват точно толкова, колкото им е необходима за поддръжката на желаната температура.

Висока ефективност

Вече не е необходимо да чакате дълго време, за да постигнете оптималната температура в дома или на работното си място. С инверторната технология може да постигнете желаните градуси изключително бързо и да се наслаждавате на комфорта.

Други ползи включват много ниски нива на шум в сравнение с конвенционалните климатици, дълъг експлоатационен живот, по-малко негативно влияние върху околната среда и много други. Повечето инверторни климатици вече разполагат и с вградени системи за пречистване на въздуха, дистанционно и WiFi управление, различни режими и функции на работа.