Съвети от експерти

Как да изберем най-добрия климатик?

Как да изберем най-добрия климатик?

Най-бързият и лесен начин за избор на климатична система е консултацията с професионалист. Понякога, това също може да крие риск, защото може да ви насочат към система, от чиято продажба, търговеца има най-голям финансов интерес и да не отговаря на вашите очаквания за най-доброто решения за вашия бюджет. Ще се опитаме да бъдем максимално обективни и да начертаем стъпките и критериите, които трябва да имате предвид при избора на система.

 1. Изберете типа вътрешно тяло на климатика. Производителите предлагат избор от модели за висок стенен монтаж, подов монтаж, скрит монтаж в таван или мебел и прочие. Това е първият критерий, който ще насочи търговеца към типа климатик, който възнамерявате да закупите.

Съвет: Най-популярни са сплит системите за стенен монтаж. Тези климатици предлагат най-голямо разнообразие от модели и функции и са най-достъпни. Ако планирате да използвате климатика основно за отопление, попитайте за моделите за подов монтаж. Този тип климатици имат голямо предимство в отоплителния сезон, тъй като насочват топлия въздух към пода, като топлината се разпределя равномерно от долу нагоре и поддържа краката ви топли през зимата

Изберете вида система – сплит или мултисплит
През последните няколко години, се очерта тенденция в строителството на нови жилищни сгради за предварително изграждане на тръбната мрежа за климатиците. Така строителят предварително определя местоположението на вътрешното и външното тяло, като в някои случаи е предвидено едно външно тяло да обслужва целия апартамент с две, три или повече вътрешни тела.

Съвет: Мултизоновите системи спестяват място на фасадата или тересата, като монтирате едно външно тяло вместо няколко на брой с по-малка мощност. Този избор крие риск в случай на повреда на външния модул, цялото жилище остава без охладителна/отоплителна система. Противно на очакванията, този тип системи са по-скъпи, от колкото покупката на съответния брой единични климатици.

Избор на мощност, съотвестващ на нуждите на помещението
Един от първите въпроси, който ще ви попита търговеца или техника, с който се консултирате е какъв е обема на помещението? Най-важнотото при избора на мощност е да определите дали системата ще се използва предимно за охлаждане и отопление през преходните сезони или система, на която ще разчитате изцяло за отопление през зимата.

Ако например търсите климатик за помещение 22-24 кв.м, с който да се отоплявате през зимата, вероятно ще ви бъде нужен климатик с мощност 12,000 BTU. Ако обаче търсите климатик за същото помещение, но ще го използвате предимно през лятото и преходните сезони, в този случай може да се насочите към модели 9,000 BTU.

Съвет: Моделите от среден и висок клас са за предпочитане, когато сте решили да използвате климатика като основно средство за отопление. Най-често тези модели предлагат ефективност в режим отопление А++ или А+++.

Предпочитани марки
Когато избирате климатик предимно за охлаждане е важно да обърните внимание на енергийната ефективност на уреда и коефициента на сезонна ефективност в режим охлаждане SEER.

Режим охлаждане е сравнително лек режим на работа и тук може да се насочите към бюджетни серии и производители. В случай, че разполагате с по-голям бюджет или просто държите на уред от висок клас още по-добре, защото в този случай вероятно ще може да се наслаждавате на климатик с енергиен клас А+++ и изобилие от функции.

Когато избирате климатик за отопление, нещата стоят по друг начин, важно е да се доверите на реномиран производител с дългогодишно присъствие на пазара и сервизен център в България и Европа. Това е важно, защото закона ви защитава само в периода на гаранция, който е минимум две години за уреди закупени в ЕС.

След изтичане на гаранцията, няма нормативна уредба, която да ви гарантира възможност за покупка на резервни части и ремонт. През последните години, много вносители и търговци, предлагат бюджетни продукти под своя собствена марка, това крие риск в бъдеще, когато изтече гаранцията и имате нужда от замяна на резервна част.

Много вероятно, части за този продукт да не могат да бъдат доставени.

Съвет: Когато избирате климатик за отопление от съществено значение е мощността на компресора и размера на топлообменника на външното тяло. Моделите оптимизирани за отопление са конструирани с по-големи топлообменници, които могат да бъдат с 2 или 3 реда. Лесно може да разберете това, като обърнете внимание на теглото на външното тяло. Колкото е по-тежко, толкова по-голям е топлообменника и ще работи по-добре в режим отопление.

Функции за комфорт и икономия
Съвременните климатици, предлагат разнообразие от функции и технологии за подобряване на комфорта, качеството на въздуха и дори домашна автоматизация. Ще изброим някои от най-често срещаните функции, на които да обърнете внимание при покупката на климатик.

 • Ниво на шум – това е най-често срещаното изискване от купувачите. Колкото е възможно по-тих климатик. Различните производители предлагат бюджетни модели с по-високи нива на шум и висок клас климатици с по-тихи вътрешни тела. За модели 9,000-12,000 BTU нива на шум в тих режим от 19dB до 22dB се считат за изключително тихи.
 • Пречистваща система. Най-често това са йонизатори за въздух или подобни технологии. От 2019 години на пазара съществува нова технология за пречистване на въздуха чрез замразяване на мръсотията в топлообменника, а именно технологията Frost Wash. Прочетете повече за нея тук.
 • Онлайн управление през смартфон. Днес всеки притежава поне един смартфон и това му дава силата да управлява новите електроуреди, чрез телефона си. Климатиците не правят изключение. Повечето китайски производители добавят тази екстра серийно, докато японските брандове я поддържат като опция. Все пак ще я наречем полезна глезотия, особено, когато използвате климатика за отопление на вила или отдалечено жилище.
 • Самопочистване на филтрите. Тази функция е запазена марка само на моделите от най-висок клас. Към момента само два производителя предлагат модели със самопочистване на филтрите – Daikin Ururu Sarara и Hitachi Shirokuma.
 • Поддържане на влажност в помещенията. Отново „запазена марка“ за високия клас модели. В този случай, това е легендарната серия Ururu Sarara от Daikin и Etherea от Panasonic.
 • Вкарване на пресен въздух. Преди години, няколко производителя предлагаха модели с тази функция, но към настоящия момент само моделите Daikin Ururu Sarara могат да ви я предложат.
 • Оптимизиран за отопление. Това са модели, които запазват своята отоплителна мощност без промяна дори при -15оС и могат да поддържат функция отопление дори при -25оС външна температура . Отново два производителя предлагат върховата технология за отопление – Hitachi с технологията Constant Power и Mitsubishi electric с технологията Zubadan.

Накрая ще ви представим три модела от всеки ценови класвисок, среден и бюджетен, като се водим от следните критерии:

 • Висока енергийна ефективност
 • Наличие на функции за комфорт и икономия
 • Най-добро съотношение цена качество

Супер висок клас. Flagship модели. Гордостта на всеки производител. Най-доброто от най-доброто:

 1. Daikin Ururu Sarara
 2. Hitachi Shirokuma
 3. Panasonic Heatcharge

Висок клас

 1. Hitachi Akebono
 2. Panasonic Etherea
 3. Daikin Perfera
 4. Fujitsu KG

Среден клас

 1. Hitachi Performance
 2. Fujitsu KM
 3. Toshiba Shorai
 4. Daikin Sensira FTXF

Бюджетен клас

 1. Hitachi Dodai
 2. Daikin Sensira
 3. Gree Fairy / Yamato Alpin

Нашето най-добро предложение