Климатици

Кои климатици са хиперинверторни?

Кои климатици са хиперинверторни?

Въпреки че хиперинверторните климатици все още не са толкова популярни в България, те са най-новият хит климатични системи на пазара в световен мащаб.

Отличителни характеристики на този тип климатици са висок енергиен клас А +++, режим на работа за отопление и охлаждане, въздухопречиствателни системи и филтри и стилен дизайн.

Хиперинверторните климатици са ново поколение екологично-ориентирани климатични системи, които предоставят максимален комфорт, оптимална температура, изключителна функционалност, спокоен начин на живот и възможност за енергоспестяване.

Имат много високи коефициенти на SEER (енергиен клас охлаждане) и SCOP (енергиен клас отопление). Нивата на шум са разработени дотолкова, че са почти незабележими по време на работа. Някои от тях достигат максимално 19 dB (децибела).

Професионални и доказани производители като Mitsubishi Electric, Fujitsu-General, Daikin, LG, Gree и други, предлагат най-качествените модели климатици. Те ще могат да работят независимо къде се намирате, дори и в най-екстремните температурни условия.

Какво представлява хиперинверторната технология?

Всъщност всички хиперинверторни климатици се основават на инверторната технология. Те са подбраните с най-висок клас енергийна ефективност в режим за отопление и охлаждане.

Всички климатици, включително и конвенционалните, имат вътрешни и външни тела. Технологията им на работа се основава на 4-ри основни ключови елемента – кондензатор, компресор, разширителен клапан и изпарител. Също така разполагат и с хладилен агент. Някои от тези елементи са разположени във вътрешното тяло, а други – във външното.

В основата на работа е компресорът, който задейства целия механизъм. Инверторната технология разполага с още един ключов елемент. Той се нарича инвертор и е част от компресора. Инверторът подава информация към компресора на каква скорост да работи, за да поддържа зададената температура на въздуха в помещението.

Това е иновативна технология, която предлага много по-голяма енергийна ефективност от конвенционалните климатици. При тях компресорите могат да бъдат включени или на пълна мощност и скорост, или изцяло изключени, което води до голям разход на енергия. 

При един хиперинверторен климатик обаче компресорът разполага с различни скорости, на които може да работи, в зависимост от подадената информация. Ще дадем и пример за този процес, за да може да си го представите.

Конвенционален климатик 

Температурата в помещението е 30 градуса и решаваме да зададем настройка на климатика, за да достигне 22 градуса. Компресорът започва да работи на пълни обороти, докато постигне тази температура. Вградено устройство отчита, че вече градусите са 22. Компресорът се изключва изцяло.


Апартаментът се нагрява от слънцето и градусите пак се вдигат до 23. Устройството подава информация на компресора, че отново трябва да се включи на пълни обороти. 

Хиперинверторен климатик

Температурата е 30 градуса и задаваме настройка на уреда за работа на 22 градуса. Компресорът започва да работи на пълни обороти, докато не ги постигне. Устройството отчита, че вече температурата е 22 градуса. Компресорът не спира, а намаля скоростта си на минималната необходима за поддържането на тази температура. 

По този начин, вместо постоянно да се използва най-голямата възможна енергия и да се хаби повече ток, най-високите класове климатици използват само минималната необходима енергия, а имат висок коефициент на енергийна трансформация.

Хиперинверторни климатици от ново поколение – какво представляват?

Хиперинверторен е синоним на климатик от ново поколение. Те са първенци в иновациите, с най-разнообразни и ефективни режими на работа. Разполагат с еко функции, нощни и дневни режими, почасови режими и други.

Те са екосъобразни и имат минимално влияние върху околната среда. Освен икономичния си начин на работа, те са изградени и от устойчиви и качествени материали, които могат да удължат експлоатационния им живот значително. 

По този начин се намалят отпадъците, защото няма да е необходимо да купувате нов климатик през близките години и да търсите варианти за рециклиране.

Тези климатици са с модерен и стилен дизайн. Може да забравите за старите кутии, които загрозяват перфектния интериор на вашия апартамент или офис помещение. Сега съществуват много изчистени модели, с различни цветове и дори огледални покрития, които ги правят почти невидими. 

Някои иновативни производители създават дори климатици, които приличат на картини и са идеално допълнение за декорацията в дома ви. 

Освен красив, дизайнът им е и практичен. Производителите обръщат внимание на това  почистването и поддръжката да са лесни и удобни за притежателите им. Освен това правят самия монтаж по-лесен и допълнително намаляват нивата на шум, които са направени така или иначе минимални и почти незабележими. 

Подходящи са за чувствителни към звуците хора или такива, които имат проблеми със съня.

Най-добрите хиперинверторни климатици са модели на световноизвестни марки като Daikin, Mitsubishi Electric, Fujitsu-General, Gree, LG и други. Те разполагат с вградени сензори, чувствителни и към най-малката промяна в околната среда. 

Например, не е рядко срещано да попаднете на климатици с индикатори за влажност, сензори за присъствие, вградени пречистватели на въздуха, антибактериални системи и други иновативни технологии.

Новото поколение хиперинверторни климатици също така разполага с голям избор и възможност за персонализация. Можете да следите температурата и качеството на въздуха вкъщи чрез мобилния си телефон или таблет, стига да имате интернет връзка. Може да инсталирате специално приложение на телефона си, което ще ви помогне да извлечете максимална полза от климатика си.

Това е климатична технология, която предлага най-добрата цена, когато говорим за съотношение между икономичност, качество и цена. Това се доказва и от дългите им гаранционни срокове, които се предлагат от оригиналните производители. 

Основни разлики между инверторните и хиперинверторните климатици

На практика огромни разлики между инверторните и хиперинверторните климатици няма. Хиперинверторен е термин, създаден да отличи най-добрите сред инверторните климатици – тези, които са с най-висок енергиен клас на отопление и охлаждане, ниски нива на шум и допълнителни екстри.

С най-висока енергийна ефективност

Климатици, базирани на инверторната технология, предлагат и най-високата енергийна ефективност. Ще забележите само клас А, високи нива на SEER и SCOP, които гарантират ефикасност по време на отоплителни и охлаждащи процеси и енергоспестяваща работа.

За някои хиперинверторни климатици се изискват само 0.5 kW за отопление и 0.4 kW за охлаждане. Ще забележите, че те работят много по-бързо и постигат зададената температура почти мигновено. Вече може да се насладите на бърз ефект за минимално време, както и на по-ниски енергийни разходи при месечните сметки. 

Първенци в иновациите

Инверторните и хиперинверторните климатици използват най-добрите смарт технологии за оптимално представяне.

Можете да ги управлявате от разстояние само с няколко клика на телефона. Съпроводени са от смарт приложения, които с помощта на Wi-Fi могат да отоплят или охладят дома ви дори преди да сте се прибрали. Така, връщайки се от работа или от разходка навън, ще ви очаква един още по-уютен дом.

Освен това този тип климатици са разработени по такъв начин, че да могат да издържат и в най-екстремните условия. Могат да предоставят достатъчно охлаждане по време на 40-градусови летни жеги, а също така имат функция, която ги предпазва от замръзване и през най-студените зими.

Те са толкова умни, че усещат присъствието на хора в помещението и могат да регулират мощността си по такъв начин, че да не засилват въздушните течения на затворено. Съответно гарантират по-добро здраве за живущите и предпазват всички в дома. 

Заедно с вградените пречиствателни филтри, които предпазват от алергени, прах, бактерии и вируси, вие и вашето семейство може да се насладите на една по-безопасна и по-сигурна среда.

С по-голям капацитет

Климатиците, които са хиперинверторни имат много по-голям капацитет на отопление за помещения, които са големи по размер. Може да ги използвате и за отопление и за охлаждане на стаи, като е редно да направите няколко изчисления преди да направите своя финален избор.

Капацитетът или мощността на климатиците може да се измери в kW и в BTU (британски топлинни единици). За да изберете подходяща мощност, е необходимо да знаете квадратурата или кубатурата на помещението. 

Създали сме специална таблица, по която може да се ориентирате. В лявата страна са посочени размерите на помещение в квадратни метри, а в дясно – необходимият капацитет за качествената работа на един хиперинверторен климатик в BTU.

Размер в кв.мНеобходими BTU
От 15 до 20 кв.м9 000 – 12 000
От 20 до 25 кв.м12 000 – 15 000
От 25 до 30 кв.м15 000 – 18 000
От 30 до 35 кв.м18 000 – 21 000
От 35 до 40 кв.м21 000 – 24 000
От 40 до 45 кв.м24 000 – 27 000
От 45 до 50 кв.м27 000 – 30 000
От 50 до 55 кв.м30 000 – 33 000

За стаи с по-големи размери, например от 50 до 55 кв.м или от 60 до 70 кв.м вероятно ще бъде необходимо да използвате повече от един климатик или допълнителен източник на отопление.

Разбира се, в случай че помещението се намира в сграда с добра изолация, има малко прозорци и дограми и температурите отвън не падат толкова ниско, може да използвате климатик с по-малко BTU, отколкото обикновено би изисквала квадратурата на стаята.

По-висока първоначална инвестиция

Много хора, и особено хора в България, се възпират от покупка, когато видят по-високата първоначална инвестиция. Климатици, основани на инверторната технология, имат потенциала да бъдат на значително по-висока цена от инверторните. 

Въпреки това, една такава покупка се отплаща в пъти повече през летните и зимните сезони. Поради голямата им ефективност и ниския разход на енергия, ще забележите значително намаление в месечните ви сметки за ток. 

Екосъобразни

Много от хората ограничават отпадъчния материал, който оставят след себе си, както и  потреблението си на ток, вода и храна. Всичко това е с цел да намалят негативния ефект, който хората имат върху околната среда и природата.

Технологията, на която се основават този тип климатици, е взела предвид и здравето на околната среда. Те използват минимален ресурс от енергия, ограничавайки човешкия отпечатък, докато все още предоставят пълен комфорт. 

Хиперинверторните климатици разполагат с редица екологични и енергоспестяващи режими, които допълнително допринасят за екологичния начин на работа. 
Специфичната им технология и начин на работа позволяват минимално износване на частите, поради по-ниските нива на натоварване на системата. Материалите, от които се произвеждат, също помагат за дългия им живот, следователно намалявайки необходимостта от закупуване на нови продукти и изхвърляне на старите.