Отоплителни уреди

Основни заблуди за подовото отопление

Основни заблуди за подовото отопление

За поддържането на комфортна температура у дома подовото отопление е перфектен избор, най-вече за семейства с деца, играещи повече време на пода. То осигурява равномерното разпределение на топлината, спестява пространство в малките жилища, работи безшумно и др.

Въпреки че като система за отопление има устойчив характер и е много икономично, съществуват много погрешни схващания относно неговото приложение. Получава се така най-вече поради непознаване на неговата рентабилност и използване като отлично решение за отопление.

За момента съществуват две системи за подово отопление – електрическа и хидравлична. Хидравличната система работи с помощта на гореща вода и може да бъде суха или мокра. При сухата система местоположението на тръбите е в панелите на пода, а при мократа – в замазката.

Сухите хидравлични системи и електрическите са подходящи предимно за ремонтни дейности, а мокрите – за ново строителство.

Когато имате известна представа за техническата страна на тази система, ще можете по-лесно да се убедите колко големи са понякога съществуващите заблуди за подовото отопление.

Заблуда 1: Подовото отопление е много по-скъпо от това с радиатори

От една страна, монтирането на подово отопление наистина е по-скъпо с 30% от стандартните радиатори. Но въпреки че не затопля със същия темп като радиаторите, изисква по-малко поддръжка и има по-висока енергийна ефективност.

Възможно е да комбинирате подово отопление с вашите радиатори, ако приземния етаж отоплявате с подово отопление, а горния – с радиатори. Тази комбинирана система собствениците на жилища могат да избират за повишаване на комфорта в случай на големи топлинни загуби.

Заблуда 2: Къща с подово отопление не се затопля ефективно

Истина е, че подовото отопление не може да произведе такова количество топлина както обикновения радиатор, но генерираната топлина е достатъчна за създаване на комфортна среда. 

Тъй като системата разпределя равномерно топлината по подовата повърхност, стайната температура може да достигне до 25°С. С настройка на термостата няколко градуса по-малко не е сериозна загуба на топлина.

Заблуда 3: От техническа гледна точка подовото отопление представлява електрическо отопление

Ясно е, че електрическото подово отопление работи с електроенергия, затова пък  хидравличната система използва за работата си гореща вода и централно отопление. 

При налична хидравлична система можете да я свържете към термопомпа. Тя не изисква много електроенергия, а използва също и възобновяема енергия. Поддържането на постоянна ниска температура от подовото отопление е добра възможност да добавите термопомпа към системата си.

Заблуда 4: Подовото отопление загрява по-бавно, затова температурата не е постоянна

Вярно е, че скоростта на затопляне от хидравличните системи е по-ниска в сравнение с електрическото подово отопление, което затопля помещението за почти същото време, както и радиаторите. 

Обаче това не означава, че трябва да имате проблем с ниските температури. Когато откриете начин за настройка на системата, така че да отговаря на вашия начин на живот, ще успявате да поддържате температура в помещенията на комфортни нива. 

Ако системата ви за подово отопление е хидравлична, можете да се погрижите за настройки, които да ви осигуряват нощна температура само с 3° по-ниска.

Заблуда 5: Подовото отопление може да бъде монтирано само в пода

Въпреки че е „подово”, като система този тип отопление може да се монтира не само в пода. Системата за осигуряване на топла стена също може да е водна или електрическа, а отопляемите стени ще излъчват много нежна топлина в помещението. 

По същия начин може да бъде монтирано отопление и в таваните и затоплянето ще бъде още по-бързо. Понеже подовото отопление не заема много пространство, може да се вгради идеално във всеки интериор.

Заблуда 6: Подовото отопление причинява подуване на краката

В началото от появата на подовото отопление нивата на стайната температура биха могли да достигнат повече от 35°С, водещо до евентуално подуване на краката. 

Съвременните системи обаче не допускат това, особено ако живеете в добре изолирана къща. От друга страна, при комбинация между подово отопление и термопомпа ще получите охлаждане през горещото лято.

Заблуда 7: Подовото отопление е нездравословно

Според много хора топлият под може да вдига прах и да предизвика алергии. Подовото отопление обаче не работи на принципа на конвекция, а на излъчване на топлина, което означава, че то не смесва топъл и студен въздух. 

Предотвратява се циркулацията на предизвикващи алергия прахови частици. За хората, страдащи от алергия, астма или други дихателни проблеми, подовото отопление е дори благоприятно, защото поддържа здравословна среда и добра влажност на въздуха.

Заблуда 8: Комбинирането на подово отопление с паркет е невъзможно

Комбинацията на подово отопление с паркет е напълно възможна, ако се предвидят  фактори като термична устойчивост, дървесен вид и съдържание на влага. 

Ако дървесината е твърда, например дъб, орех или ясен, устойчива е на влага и е многослоен вариант с ширина на паркетните дъски до 15 см, е напълно възможно да имате топъл дървен под.

Заблуда 9: Подовото отопление е с вредно излъчване

Много потребители се опасяват от излъчването на електромагнитното поле при електрическото подово отопление и затова избягват монтирането на такова. Вярно е, че и подовото отопление, подобно на всички други електрически уреди, има електроизлъчване, но то е минимално и е безопасно за организма ни. 

За пример може да бъде посочено каква интензивност има електроизлъчването например на обикновения котлон. При него то е 4 µТ (микротесла), а при подовото отопление – 2-3 µТ. Стойностите се отнасят обаче до едножилните кабели, при които протичането на тока става в една посока. 

Излъчването може да се минимизира с двужилен кабел и тогава електромагнитното поле ще има интензивност само от 0.2-0.5 µТ, по-малко от микровълновата печка, която е с 1.3-2 µТ.

Заблуда 10: Подовото отопление причинява напукване на мебелите

Ако подовото отопление е монтирано правилно, температурата на пода ще бъде около 28°С. Подобна температура в никакъв случай не може да има отрицателно влияние върху мебелите ви и те няма да се напукат. Възможно е напукване през летния сезон от високата температура, но не и поради отопление през пода в зимно време.

Заблуда 11: Подовото отопление изсушава въздуха

Аргументът е напълно неоснователен. Докато печките и камините намаляват изключително много влажността на въздуха, това не може да бъде наблюдавано при подовото отопление. 

Разбира се, ако сте поставили много близо нагревателните елементи, ще усетите сухи лигавиците на очите и носа от по-голямата горещина. При правилно обмислен дизайн на пода нивото на влажност няма да се намали. Все пак, за да си гарантирате добро овлажняване, може да използвате овлажнител в помещението.

Заблуда 12: Подовото отопление предизвиква отделяне на вредни вещества от настилката

Такова твърдение също е неоснователно. За да има вреда върху човека от изпаренията, отделени от повърхността на материали с ниско качество, подът трябва да бъде изключително горещ. 

Но при 45° С на охлаждащата течност и нагряване на пода до 28°С, това не е възможно. Във въздуха няма да се отделят токсични вещества, дори при поставен линолеум на пода или PVC плочки.

Заблуда 13: Подовото отопление поражда риск от токов удар

Според експертите такава опасност няма, защото производителите обръщат много сериозно внимание на безопасността при проектирането на системи за подово отопление. В устройството им за отопление се използват само 15% от материалите, докато останалата част е използвана за осигуряване на безопасна работа.

Заблуда 14: Подовото отопление в спалнята е вредно

Това твърдение е породено може би от факта, че докато спим, топлината, която идва отдолу в посока към задната част на главата, е вредна за здравето. В това има нещо вярно, защото стаята трябва да бъде добре вентилирана по време на сън. 

Въпросът обаче може да се реши с опция за автоматично регулиране на температурата. Така лесно може да бъде зададена желаната стойност за времето, предназначено за сън.

Заблуда 15: Подовото отопление създава опасност от пожар

Ако е осигурен висококачествен монтаж, опасността от възникване на пожар не е по-голяма от тази при скритото окабеляване. Практически подобна опасност не съществува поради изолацията на нагревателния кабел, който при това е топлоустойчив и от незапалим материал.

Заблуда 16: Подовото отопление е голям консуматор на електроенергия

От всички неверни схващания това е може би най-разпространеното, спиращо хората да изберат подово отопление. Всъщност системата е високоенергийна и изисква по-разумна консумация на енергия, защото е оборудвана с термостат. И още, голяма част от подовите настилки съхраняват отлично топлината, а това е причина нагревателният елемент да бъде по-често в изключено състояние.

Може би има още невероятни слухове за ненадеждността на система като подовото отопление. Оказва се, че ширещите се митове не отговарят на истината и много бързо биват опровергани от специалистите.

На практика подовото отопление е напълно безопасно, позволява равномерното затопляне на различни по размери помещения и в никакъв случай няма да консумира повече ток от един климатик. Днес то е едно от най-компактните и модерни решения за всички, които са решили да заложат на удобството, икономията и безопасността.