Климатици

Защо инверторен климатик?

Защо инверторен климатик?

Защо инверторните климатици са толкова популярни? Защо на пазара вече почти не се срещат конвенционални или така наречените обикновени климатици? 

Много хора всъщност мислят, че инверторният климатик е този, който разполага с 2 режима на работа – режим на отопление и режим на охлаждане. Това обаче съвсем не е така. Инверторната технология няма общо с режима на работа на климатика. 

Вместо това тя се използва, за да се преобразува и контролира тока, напрежението и мощността на компресора в климатика. Защо това има значение и се ползва толкова много?

Инверторът е електрически преобразувател, който се интегрира за първи път в климатичните системи от гигантът Toshiba през 1980 г. Това се счита за ключов момент в иновативните технологии при климатиците и променя изцяло възприятията на производителите.

След този момент, все повече компании започват да внедряват инверторната технология в климатиците си. Към днешния ден е почти невъзможно да чуете, че някои производител залага на старомодната конвенционална технология.

Причината е, че инверторните климатици предлагат много повече предимства и функции, отколкото обикновените. Но нека да разгледаме как точно работят те и каква е разликата между двата вида.

Как работят инверторните климатици?

Устройство

Както вече споменахме, инверторните климатици са базирани на инверторната технология. Тяхното устройство е същото като при обикновените, т.е. разполагат с едно вътрешно и едно външно тяло. Те играят ролята на изпарител и кондензатор, в зависимост от това дали климатикът е в режим на отопление или в режим на охлаждане.

Другите основни компоненти също са там :

  • компресор 
  • топлообменник 
  • хладилен агент и други 

Инвертор

Нека да вникнем и в същността на инвертора. 

Какво представлява?

Това е устройство, което има за задача да преобразува тока от постоянен (DC) в променлив (AC). Всъщност, думата “Inverter” произлиза от това, че има обратната функция на предхождащия го токоизправител, който преобразува променливия ток в постоянен.

За какво служи?

Инверторът обикновено служи за преобразуване на енергията, произведена от соларни панели, тъй като тя е под формата на постоянен ток. За да могат да се задействат или заредят различни устройства, като например телефон, климатик и други електроуреди, се използва инвертор, който трябва да преобразува този ток в променлив. 

От друга страна, токът който е в къщата ви например, е променлив. И защо се ползва тази технология в климатиците, след като при тях не е нужно трансформиране на тока? 

Защо е необходим при климатиците?

Още през 1980 г. инженерите от Toshiba са осъзнали какъв голям ефект може да има инверторът при климатиците. Входящото променливо напрежение е с определена честота. 

В климатика има токоизправител, който променя тока в прав (AC→DC). След това се включва работата на инвертора, който отново променя правия ток в променлив (DC→AC). И защо е необходимо всичко това?

Това е необходимо, защото инверторът спомага за промяна на честотата на входящото и изходящото напрежение. Чрез него се постига “по-равномерна” или “идеална” синусоида, която на практика влияе върху плавното движение и превключване на оборотите на компресора в климатика.

С какво е различен?

При обикновените климатици целият този процес на трансформиране на тока и честотата на напрежение липсва. Това означава, че компресорът няма и плавно превключване на оборотите.

Когато един обикновен климатик се включи, компресорът му започва да работи с пълната си потенциална мощност. След като достигне зададената температура, той се изключва изцяло. Температурата в помещението се променя и компресорът отново заработва на пълни обороти.

При един инверторен климатик технологията е напреднала и позволява както по-висока енергийна ефективност и по-голяма икономичност, така и по-постоянна температура в помещението.

Аналогия

За да можете да си представите изцяло как работят така наречените инверторни климатици, ще направим една аналогия.

Представете си, че сутринта сте излезли в парка, за да избягате няколко километра. Ако сте обикновен климатик, вие бихте правили най-бързия възможен спринт в продължение на 1-2 минути, след което да спрете изморени и да не можете да си поемете въздух. 

След като отпочинете, започвате отново да бягате с всичка сила и то в продължение на километри.

Сега си представете, че сте инверторен климатик. Спокойно започвате да бягате, за да раздвижите крайниците си, след което поддържате постоянно темпо докато не избягате целия път до крайната си цел.

Кое ви се струва по-ефективно?

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик?

Нека да обсъдим няколко основни разлики между инверторните и обикновените климатици, за да придобием по-ясна представа защо е редно да изберем инверторен климатик.

Работа на компресора

Както вече видяхме, компресорите при всички инверторни климатици могат да се регулират чрез промяна на оборотите. От друга страна, при обикновени климатици, компресорът се изключва и включва на максимални обороти.

Температурни разлики

Равномерната работа на компресори, които са с инверторна технология, позволява бързо постигане на зададената температура, както и поддържането ѝ през целия ден без температурни разлики.

При конвенционалните климатици обаче желаната температура в помещението може да се измени до ± 1-2℃, докато компресорът е спрял работата си.

Експлоатационен живот

При инверторните климатици няма толкова високи нива на триене при стартиране и по време на самата работа на компресора, колкото при конвенционалните. Така се предотвратява износването на различни части и инверторните климатици се отличават със значително по-дълъг експлоатационен живот.

Ниво на шум

Благодарение на инверторната технология при климатиците се наблюдават много по-малко вибрации по време на работа. По този начин те постигат изключително ниски нива на шум, като най-високите класове климатици стигат до минималните 19 dB ниво на шум на вътрешното тяло. 

Икономичност, разходи за ток и висока ефективност

Инверторните климатици се отличават от обикновените с изключително високата си икономичност, която води до по-ниски разходи за ток на месец. Те доказано консумират 35% по-малко енергия.

В същото време се справят с достигане на желаната температура в пъти по-бързо, което води и до високата им ефективност.

Екологични

В следствие на това, че консумират много по-малко енергия отколкото обикновените, инверторните климатици са считани за много по-екологични и безвредни за природата.

Те използват и най-новите хладилни агенти, които оказват минимално влияние върху околната среда и озоновия слой.

Ефективност в режим на отопление

Друга разлика между двата вида климатични системи е ефективността им в режим на отопление.

Обикновените климатици трудно се справят с минусови температури, поради брой причини, включително редовно замръзване на външното тяло на климатика. Инверторните климатици се справят перфектно със сурови външни условия и успешно успяват да отоплят помещение дори и при -20℃

Това разбира се зависи и от марката и модел климатик, така че ако ви се наложи да се отоплявате в толкова ниски температури, проверете и другите ни статии с препоръки за правилен избор на инверторен климатик.