Термопомпени системи

Защо термопомпата замръзва през зимата?

Защо термопомпата замръзва през зимата?

С навлизането на термопомпите в бита и индустрията се появяват все повече въпроси, свързани с експлоатацията им. Зимният сезон, оказва се, е най-проблемният по отношение работата на термопомпените инсталации. Ниските температури навън са отговорни за проблема замръзнала термопомпа – явление, аналогично на замръзването на климатика през зимата.

Защо термопомпите замръзват през зимата и как да се справим с този проблем? Предстои да разберем в следващите редове на настоящия материал. 

Какви са причините за замръзване на термопомпите?

Причина за замръзването на външното тяло на термопомпата всъщност е резултат от работния процес на уреда и физичните закони. Хладилният агент (фреон) е веществото, което термопомпите използват, за да извлекат топлината от въздуха навън, използвайки го за отопление в жилището ви. Този процес продължава дори и когато атмосферните температури достигат минусови стойности през зимния период. 

Когато топлината се абсорбира от хладилния агент, влагата, съдържаща се във въздуха, се натрупва върху намотките на термопомпата. Това води до образуването на влага или това е т.нар. кондензационен процес. В контакт с ниската температура на въздуха се предизвиква замръзване. Това е съвсем естествен физичен процес. 

В някои случаи обаче замръзнала термопомпа може да индикира проблем. Това се случва не само когато намотките са обледени, а цялото покритие на външното тяло замръзне. Тогава се налага да предприемете определени коригиращи действия, с които да предотвратите нанасянето на щети по термопомпата и/или нарушение ефективността на работа на уреда. 

Тук ще се спрем върху 3 основни причини, поради които термопомпите замръзват.

Нарушение на естествения въздушен поток

Това е основната причина, която води до проблема замръзнала термопомпа. За да се предотврати подобен развой на събитията, следва да бъде осигурен отличен въздушен поток в системата. 

За целта изчистете всички листа, отломки и/или снежни навявания в близост до и около външния модул на системата. Не бива да бъдат допускани замърсявания и на бобините. 

Теч на вода върху модула

Независимо дали е причинена от дъжд, сняг, или друг тип теч, при ниски температури на въздуха водата замръзва. Когато има такава, върху термопомпения модул се получава замръзнал слой, който може да наруши естествения въздушен поток, а оттам и ефективността на цялата система. Уверете се, че термопомпата ви е защитена от подобни явления. 

Разместване след монтаж 

В много редки случаи, причините за солидно замръзване на термопомпата ви могат да се коренят в разместване на фасадата (носещата структура) на модула. Това може да доведе до недобро оттичане на разтапящ се лед, неговото задържане и последващо замръзване. В случай че се налага, уредът следва да се нивелира повторно.

Как се размразява термопомпата?

В случай че бобините биват блокирани от лед, се нарушава естественият топлопренос в системата. Това може да доведе до сериозни проблеми с термопомпата – изтичане на фреона от системата, повреда на компресора и други. 

Естественият начин това да се случи е чрез интелигентния режим за размразяване, известен още като дефрост режим. Тази работна функция е присъща и за климатиците и се активира, когато уредът е в режим на отопление в студените дни. 

Режимът за размразяване има определяща роля за осигуряването на защита на термопомпата ви и гарантира изправността на работата ѝ. При нормално функционираща термопомпена инсталация дефрост режимът се активира автоматично. 

Това се случва, благодарение на вградения в устройството температурен сензор (в новите модели термопомпи), чийто сигнал активира размразяващия цикъл. 

По-старите модели термопомпи са оборудвани с механични таймери, които са свързани с термостат за размразяване. При едно продължително състояние, в което термостатът е студен, термопомпата ще продължава да включва режим размразяване, дори и видимо да няма замръзване. Този процес ще спре автоматично, когато температурата на термостата се повиши (когато той загрее). 

При размразяване се захранва клапанът за заден ход, като превключва системата в режим на климатизация. Така кондензаторът се превръща във външен изпарител, като външният вентилатор се изключва. По този начин хладилният агент, който циркулира във външната намотка, се затопля и започва да топи леда. 

Същевременно задната част на уреда се захранва, компенсирайки студения въздух, излизащ от отворите.  След достигане  на нужната температура, термостатът (сензорът) отчита това и системата се връща към нормален отоплителен режим. 

Възможно е от външния модул да се чуе специфичен звук, както и да се издигне облак от водна пара. Това се случва, тъй като хладилният агент обръща посоката си на движение и не бива да буди притеснение у вас. 

Дефрост режимът продължава средно между 10 и 15 минути, като в зависимост от модела на термопомпата, времето може да варира. Дефрост циклите могат да бъдат един или няколко, в зависимост от това колко често замръзва външният модул на термопомпата. Неговата функция обикновено е достатъчна за осигуряването на безпроблмна работа на уреда през зимата. 

Как да предпазим термопомпата от замръзване? 

За да предпазите термопомпата си от нежелано замръзване, т.е. такова, което да нарушава ефективния работен процес на уреда, е важно да се убедите, че системата работи при естествен въздушен поток. 

Това ще рече, че следва да полагате определени грижи: 

  • Проверявайте, почиствайте и/или заменяйте въдушния филтър на уреда си, за да осигурите безпрепятствен въздушен поток на системата;
  • В случай че образувалият се леден слой е голям, можете да го отстраните с помощта на водата, използвайки градински маркуч (не е препоръчително да се използват остри предмети, с които можете да се нараните и и/или да повредите уреда); 
  • Осигурете свободно пространство около външния модул на термопомпата – натрупвания на сняг, замърсявания от листа и други могат да нарушат естествения въздушен поток; 
  • Противопоказно е върху модула на термопомпата да капе и тече вода, затова ако се идентифицира теч на вода от улук или друга част от фасадата на сградата, трябва да го отстраните; 
  • Термопомпите не могат да бъдат поставени директно върху земята и за да бъдат повдигнати, се използват специални крачета, блокове и други – осигурете пространство под и около уреда.

В кои случаи следва да се обърнем към техник? 

В случай че се придържате към гореспоменатите мерки в грижата за термопомпената си инсталация, бихте могли да предотвратите замръзването на термопомпата си. 

В случай че устройството ви не работи ефективно и продължава да замръзва, въпреки включването на режим дефрост и при липса на други проблемни индикации, ще се наложи да потърсите съдействие от сервизен техник.