Климатици

Фактори, които влияят върху капацитета на охлаждане на вашия климатик

Фактори, които влияят върху капацитета на охлаждане на вашия климатик

Когато се избира климатична система, много важен фактор за дълготраен експлоатационен живот, безпроблемно функциониране и максимална ефективност е правилно избраната мощност, т.е. капацитет.

Всички знаем, че площта на помещението, в което ще монтираме климатика, е много важна за избора на мощност. Но освен нея, когато трябва да определите подходящия капацитет на уреда за вашия дом или за друг тип помещение, има и редица фактори, на които трябва да обърнете внимание.

Кои фактори влияят върху капацитета на вашия климатик?

Сред стотиците предложения на пазара не е много лесно да се определи точната мощност на климатик, който искаме да създава комфортна температура в стаята не само в режим на отопление, а за охлаждане. 

Изберете ли климатична система с прекалено малък капацитет, резултатите няма да задоволят очакванията ви. От друга страна, твърде мощният климатик ще изразходва голямо количество енергия за работата си.

За да постигнете относително идеален баланс между мощността на климатика, желаната температура и консумацията на по-малко енергия, трябва да вземете предвид не само повърхностната площ на помещението, но и други значими фактори, които влияят върху капацитета на охлаждане на вашия климатик.

Изолация

Добрата изолация на помещението е особено важна, защото намалява възможностите на топлината да нахлува в него през лятото, както и на студа зимно време. Понеже  движението на топлия въздух е обикновено към студени места до изравняване на температурната разлика, изолирайки стените, а и таванските помещения, ще намалите значително навлизането на горещия летен въздух.

Слънчево проникване

Тенденцията при съвременното строителство за влагане на повече стъкло води до покачване на температурата в помещенията, дори при стъкла със защитно покритие. Съвременни решения са изолационните стъкла, използвани за топлоизолация, които представляват свързани с дистанционер две или повече стъкла, които обаче все пак пропускат слънцето.

За да намалите проникването на слънчева светлина може да опитате и със сенник, завеси или щори. Нивото осветеност е много важно за разхода на електроенергия от климатика, като при засенчените прозорци коефициентът на топлопреминаване е 30, при средно засенчените – 35, а при добре осветените – 40.

Електрически устройства

Във всеки съвременен дом и офис използването на електрически уреди постоянно се увеличава. Всички те – компютри, телевизори, домашни уреди, принтери, фотокопирни машини и др., са неизменна част от живота ни и са източник на немалко топлинно натоварване. Осветлението също повишава излъчването на топлина.

Брой на хората

Броят на присъстващите в помещението хора също е важен за разсейването на топлината. При възрастен човек умерената му работа генерира около 120 W/h топлина, а при по-голяма активност тя достига 170 W/h. 

Ако членовете на семейството ви или офисните служители са повече, общото количество топлина ще се отрази на температурните стойности в помещението.

Последен етаж

В жилище на последния етаж или офис под покрива на сграда, при липсата на таван топлината от покрива ще прониква в помещението. Най-вече това се отнася за плоските покриви в тъмен цвят. Изтичането на топлина ще бъде значително, което означава, че консумираната електроенергия трябва да бъде увеличена с 12-20%.

Лични предпочитания

Съобразявайки се с всички фактори  при избор на подходяща климатична система за охлаждане, всеки прави избора си и в зависимост от своите лични предпочитания. 

Днес разнообразието от модели климатици на различни производители е достатъчно голямо и сред него всеки може да избере онзи климатик, който най-пълно отговаря на желанието му за по-топъл или по-студен микроклимат.

Инверторните климатици, използващи все по-иновативни технологии, могат да осигурят икономична работа. Инструкциите на всеки уред съдържат информация каква е консумацията на енергия и капацитет за охлаждане/отопление и лесно ще се информирате колко kW/h се изразходват при цялостно натоварване. 

Потреблението може да варира, в зависимост от външната температура, допълнителните функционалности и др.

Можем ли да подобрим работата на климатика, когато трябва да работи на студено? Как?

Комбинацията между комфортна температура в помещението през лятото и спестена електрическа енергия от функционирането на климатика е възможна с някои подобрения. 

Инверторните климатици от енергиен клас А ще ви позволят да изразходвате електроенергията по-икономично. Не само коефициентът на енергийна ефективност, но и други фактори могат да са от голямо значение за пестенето на ток и за по-добрата работа на климатика.

Правилно местоположение на уреда

Монтирането на уреда на място, което не се огрява пряко от слънцето, ще помогне да се улесни неговата работа. Ако преградите уреда с мебели или поставите пред него растения, това също може да затормози начина му на работа.

Изберете място за климатика, далеч от излъчващи топлина уреди като компютър, лампи, телевизор, офис техника на работното място и др. В противен случай загряването на всички електроуреди ще бъде улавяно от сензорите на термостата, системата ще работи по-дълго и ефективността на климатика ще бъде по-ниска.

Избор на адекватна температура

Температурата, на която настройвате климатика да работи през лятото, трябва да бъде разумна спрямо външната. Стойности от 19-20° през зимата не се равняват на същите през лятото. Съвсем разумно е в горещите дни да настроите системата да работи на 24-27° и средата да бъде комфортна.

Използвайте „Нощен режим” през нощта, за да може да се намали скоростта на вентилатора, като само за няколко часа температурата ще се понижи с 2-3°.

Насоченост на въздушната струя

За да се разпредели равномерно въздушната струя, насочете ламелите максимално към тавана, понеже най-топлият въздух е точно там. Така ще бъде постигнато по-ефективно охлаждане до всяка точка в помещението.

Почистване на филтрите

Според установената практика това трябва да става поне 1-2 пъти месечно, но нивото на запрашеност зависи и от вида на помещението. Вкъщи или в офиса е достатъчно почистването веднъж на две седмици. Така ще се гарантира свободният въздушен приток до топлообменника, ще се улесни неговата работа и консумацията на електроенергия ще бъде по-малка.

Режим Economy

Една от полезните настройки на климатиците е режимът Economy. Използвайки го, може да намалите мощността на уреда, за да се достигне по-бавно зададената температура. Освен комфорт, режимът предлага и икономия на ток.

Макар че климатиците притежават и режим Turbo, който служи за бързо охлаждане, освен за бързо затопляне, може да го използвате само при много високи външни температури, но не трябва да забравяте, че уредът ще изразходи много електроенергия само за половин час.

Инсталиране на вентилатор на тавана

Тъй като под тавана се намира най-горещият въздух, инсталирането на таванен вентилатор ще допълни ефективното отопление на стаята. Има много тихи вентилатори, някои и с дистанционно управление. Като функционална добавка могат значително да подобрят циркулацията на въздуха и да се постигне по-бързо охлаждане.

Сензори за присъствие

Климатик, който е оборудван със сензори за разпознаване на човешко присъствие, предлага оптимален контрол на температурата и избягване на преки въздушни потоци. Ако сензорите не регистрират присъствие на хора, уредът работи в икономичен режим, като потребява до 40% по-малко мощност.

Контрол от разстояние

С лесното за употреба WI-FI управление ще можете да осъществите контрол на климатика си от всяко мобилно устройство по същия начин като с дистанционното вкъщи или в офиса. 

Задаването на функциите за работен режим и различните настройки, когато не сте вкъщи, ще ви гарантира по-добър комфорт с нисък разход на електричество. Освен това ще бъдете сигурни, че когато се върнете в помещението, то ще бъде приятно охладено.

Подходящо време за старт

Ако прогнозата е за много горещ ден, е добре да включите климатика предварително, без да изчаквате да стане твърде горещо в помещението. Работата на климатика в режим охлаждане е по-ефективна при по-ниски външни температури. 

При достигане на зададената температура климатикът ще я поддържа по-лесно и енергийният ефект ще бъде по-висок при ниски разходи за електричество.

Други препоръки, които също могат да ви улеснят да подобрите работата на климатика на студено, са да не отваряте често прозорците и вратите, за да не навлиза отвън горещ въздух през деня, да засенчите прозорците, да използвате барбекюто или други уреди за топлинна обработка на терасата или двора в топлите дни и др.

За да си осигурите максимален комфорт през лятото, важно е да изберете правилния уред. Като резултат от специалното проектиране, някои климатици се справят по-добре с охлаждането, отколкото други. 

Има и такива, които са предназначени само за охлаждане и можете да си закупите такъв, ако вече притежавате друга система за отопление или живеете в район с горещи лета и меки зими.

Освен че е добре да е инверторен, избраният климатик нека бъде с капацитет малко над нужния, защото при екстремни температури ще можете да разчитате на допълнителна мощност. Уред с правилно избран капацитет и при отчитане на всички допълнителни фактори ще ви осигури необходимото охлаждане и намалени експлоатационни разходи.