Отоплителни уреди

Как да изберем най-добрия електрически маслен радиатор?

Как да изберем най-добрия електрически маслен радиатор?

Независимо дали ви трябва като допълнителен отоплителен уред, или искате да отоплявате с него само определено помещение, електрическият маслен радиатор е много добър и ефективен вариант. Когато настъпят студовете, използването на маслен радиатор е енергийно ефективен начин за отопление на дома ви.

Защо да изберете електрически маслен радиатор?

Заради многото си предимства, електрическите маслени радиатори заслужават да бъдат вашия отоплителен избор. За разлика от обикновените радиатори, които са пълни с вода и изстиват веднага след изключването им, маслените продължават да отделят дълго топлина, поне 40-50 мин. 

Макар че по-трудно се нагряват, за разлика от духалките например, предлагат висока температурна инертност и след преустановяване на работата си.

Друго тяхно предимство е, че са най-сигурните от всички електрически уреди, защото са оборудвани със защитна функция от прегряване и за автоматично спиране при евентуално преобръщане.

Някои маслени радиатори са снабдени с овлажнители, като водата в резервоара се нагрява и изпарява при работа на уреда и така овлажнява въздуха.

За разлика от много други електроуреди, излъчващи макар и минимален шум, електрическите маслени радиатори работят напълно безшумно. 

Не е без значение и фактът, че почти всички са леки и благодарение на удобните си колела, могат да бъдат използвани на различни места у дома. Почистването им с влажна кърпа е лесно и няма нужда да ги обезвъздушавате.

Как да изберем най-добрия маслен радиатор?

Изборът на най-добрия електрически маслен радиатор зависи от различни характеристики на уреда. Сред критериите си за избор е добре да имате предвид следните.

Ефикасност

Основната цел на всеки качествен маслен радиатор е контролът на разходите за отопление. Добре се запознайте с енергийната ефективност на продукта и с предлаганите степени на загряване.

Има модели, които показват приблизителния капацитет на нагряване съобразно големината на помещението, като това зависи от тяхната мощност и броя на елементите им.

Таймер и термостат

Конструкцията на масления нагревател трябва да има включени термостат и таймер. Термостатът помага за поддържане на температурата, като деактивира отоплението при достигане на зададената температура и после пак го включва при понижаването под определени стойности. Това помага и за икономията на електроенергия. При ниски температури радиаторите разполагат със защита от замръзване.

С помощта на таймера може да задавате настройки на 7 дни и 24 часа според нуждите си, като за удобство уредът разполага с LED дисплей.

Безопасност

Всички електрически отоплителни уреди работят безопасно, ако бъдат спазени инструкциите им за употреба, включително и маслените радиатори. Повърхността им не се нагрява, като максималната температура е от 80°С, но обикновено достига 60-70°С, което ви позволява да го поставите безопасно в детската стая. 

За да експлоатирате по-безопасно масления нагревател, се доверете на някой от най-добрите модели. Те са оборудвани с функция за автоматично изключване при удар или преобръщане и сензор за прегряване. Ако няма защита от прегряване или тя не работи правилно, възможно е горещо изтичане на масло и опасност от пожар.

За безопасното използване на радиатора върху дебел килим или други видове издигнати повърхности е добре той да е снабден с достатъчно високи колелца, които не се плъзгат. Предимство са и оставащите хладни по време на работа дръжки, както и липсата на остри ръбове.

Препоръчително е също да не използвате устройството, комбинирано с удължител, разклонител и др. начини за захранването му, както и да не го покривате по време на работа.

При някои модели е налице защитен корпус, който предпазва хора и предмети наоколо, като единственият проблем е, че решетките се почистват по-трудно.

Шум при работа

Подобно на другите електроуреди, и маслените радиатори работят почти безшумно. За използване на уреда и по време на сън е добре моделът да бъде по-тих. По-голяма част от новите предложения на пазара притежават ниски работни нива на шум.

За по-студени помещения може да изберете радиатор с вентилатор, инсталиран близо до уреда. Вентилаторът създава поток от топъл въздух, без да вдига прах, защото се върти на ниски обороти. При избор на такъв модел предварително проверете за възможно най-ниско ниво на шум.

Дизайн

Най-добрите маслени радиатори са проектирани с дизайн, който е подходящ за всеки интериор. Повечето имат визия на класически радиатор, но може да се открият и модели с по-модерен външен вид, като някои имат ултра плосък дизайн и опция да се монтират на стената. 

Броят на ребрата може да е различен и с различна ширина. Ако са по-тесни, ще се затоплят по-бързо до работно състояние, а времето на пълно затопляне ще се удължи, но ще се консумира по-малко електроенергия. По-широките ребра ще затоплят за по-кратко време помещението, но с повече разход на енергия.

Производителите обикновено залагат на бял цвят за своите уреди, но може да срещнете и модели с черен, зелен или друг цвят.

Всеки радиатор разполага с контролен панел, светлинен индикатор и LED дисплей при отделни модели, практичен корпус, предназначен за навиване на кабела. Има мини маслени радиатори от 5 ребра с изключително компактен дизайн и мощност от 600 W.

Тегло

Изборът на радиатор с подходящо тегло е важен най-малко поради две причини. Първата се отнася до неговата по-лесна преносимост. Ако изберете твърде тежък модел, преместването му от едно място на друго ще бъде трудно, особено ако става въпрос за възрастни хора или за случаи на многократна смяна на местоположението му.

При нужда от отопление на помещение до 30 м³, полезен може да ви бъде модел с 5 ребра, който тежи само 8,7 кг. По-големите радиатори съответно са и с по-голямо тегло, което може да бъде 11,4 кг, 12 кг, 14,18 кг и др.

Теглото на радиатора е важно още заради безопасността на работа. Изборът на твърде лек радиатор няма да ви гарантира, че ще бъде достатъчно стабилен, което е нежелателно, особено при малки деца наоколо.

Ако модулът на уреда има голям обем, но в същото време е лек, добре е да изключите модела от опциите си за избор. Големият нагревател на маслото не е лек. Постигането на ниско тегло е направено, като е използван тънък метал и е понижено нивото на маслото.

Гаранционно обслужване

Един от най-важните критерии при закупуването на маслен радиатор, както и на всички други електрически уреди, е неговата гаранция. Обикновено тя включва минимален срок от 2 г., достигайки до 3 г. 

Добре е да се ориентирате към модел от надежден производител, предлагащ сервизно обслужване в близост до местоживеенето ви. Така ще можете да разчитате на бързо сервизно обслужване за отстраняване на повреди, които се покриват не само от гаранцията.

При избора на маслен радиатор трябва да изберем модел с подходяща изходяща мощност. За по-малко помещение е достатъчна мощност 1,5 kW, но по-добре да закупите малко по-мощен – от 2-2,5 kW. 

Обикновено изчислението може да се направи, като се вземе предвид, че за отопление на 10 м² площ е нужна 1 kW мощност при височина на тавана 3 м. Ако имате повече прозорци в помещението, за всеки от тях добавете по 0,2 kW.

Съвременните модели разполагат с три нива на мощност, като някои притежават  регулатор за ниско потребление. Например ако моделът е от 1500 W, степените за отопление може да бъдат 500, 1000 и 1500 W. Това позволява повишаването на температурата да стане по-бързо или тя да бъде само поддържана.

Недостатъци на маслените радиатори

Избирайки маслени радиатори като източник на топлина, трябва да сте запознати с техните предимства и недостатъци. Въпреки че плюсовете им не са малко, има и някои съвсем малки минуси.

Най-често като минус се споменава по-бавното загряване на устройството, в сравнение с други видове отоплителни уреди. Но за загряването са нужни няколко минути, а с настройка чрез таймер радиаторът може да се включи и да загрее предварително.

Друга особеност, която често е отчитана като недостатък, е тази, че маслените радиатори обикновено са по-обемисти и изискват осигуряване на повече пространство. Ако искате обаче тихо, безопасно и ефективно отопление, по-големият размер може да бъде вашият компромис.

Вашето желание да заложите на добър маслен радиатор трябва да ви подсети, че трябва да сте готови на по-голяма инвестиция. Но на пазара за отоплителни уреди електрическите маслени радиатори се очертават като едни от най-евтините. 

Поради голямата им рентабилност потърсете такъв модел, чиито специфични характеристики отговарят най-точно на вашите нужди. Производителите предлагат достатъчно широк ценови диапазон и можете да се спрете както на по-бюджетен модел, така и на по-висока цена съобразно изискванията си. 

За да се отоплявате пълноценно, най-удачно е да позиционирате радиатора на централно място, а не в ъгли или до стени, както и близо до врати и прозорци. В противен случай, колкото и добър да е моделът, няма да се постигне равномерно разпределение на топлината из помещението и ефективността на отоплението ще бъде по-ниска.