Отоплителни уреди

Икономично ли е отоплението с конвектори?

Икономично ли е отоплението с конвектори?

Конвекторите са много разпространен избор за отопление сред домакинствата. Те вършат отлична работа при отопление на по-малки помещения. Също така имат редица предимства пред други начини на отопление. 

Едно от най-разпространените твърдения за конвекторите е, че водят до по-малък разход на енергия, съответно са по-икономично и изгодно решение за бюджета на семейството. Имайки това предвид, сега е време да отговорим на въпроса – икономично ли е отоплението с конвектори всъщност.

Как се пести ток с тях?

Докато всички говорят как отоплението с конвектор потенциално спестява ток, никой не обяснява как точно става това.

Основната характеристика на един конвектор, освен технологията, е неговият вграден термостат. Този термостат може да бъде механичен или електронен. Основната му функция е да “усети” температурата в помещението и съответно да подаде сигнал към конвектора дали да работи усилено или по-слабо, в зависимост от зададената настройка.

Механичният термостат се основава на по-обикновена технология, в сравнение с електронния. Той има различни степени на мощност и прецизността му може да бъде с точност до 2-3 градуса, което може да доведе до повече загуби на мощност. 

За сметка на това, той се отличава с много дълъг експлоатационен живот и възможност за работа на много ниски температури без да замръзне.

От другата страна седи и електронният термостат. Все повече производители конвектори залагат на прецизността и персонализацията на дигиталния електронен термостат. Той позволява много специфична настройка както на зададената температура, така и на режима. Измерва околната температура с точност до 0.1 градуса, което води до минимална загуба на мощност.

Благодарение на електрическия термостат и неговата технология, конвекторът използва минималната енергия, която е необходима за затопляне на помещението. Тази прецизност води до по-малък разход на ток и до бързо отплащане на първоначалната инвестиция.

Тук отново е важно да се отбележи, че други фактори също са от голямо значение. Такива фактори са например разположението и големината на стаята, етажът, на който се намира, изолацията и дограмата, както и температурните стойности навън.

Доколко добро е управлението им?

Управлението на конвектора отново зависи от това какъв тип термостат е вграден. 

Както споменахме, новите модели конвектори разполагат с вградени дигитални технологии, които позволяват управлението им дори от разстояние. Те имат много преимущества и редица възможности за персонализация на устройството, които за съжаление не са възможни при уреди с механичен термостат.

Прецизното управление на дигиталния термостат също успешно води до намаляване на сметките за ток. 

Някои от възможните настройки включват:

 • Седмична настройка на работа или така нареченият седмичен програматор
 • Работа според предварително зададен ежедневен график
 • Контрол над повече от едно устройство чрез смартфон или таблет, ако разполагате с повече от един конвектор
 • Възможност за дистанционно управление чрез Bluetooth, WiFi и мобилно приложение
 • Еко режим, режим “Отворен прозорец”, нощен режим и други
 • Чрез приложението може да следите разхода на енергия, различни статистики, да опознаете как използвате конвектора и как можете да спестите още повече.

При конвекторите с механичен термостат ще забележите, че не съществуват толкова настройки. При тях обикновено има бутон за включване и изключване, няколко степени на мощност и настройка за сила на вентилатор, ако има такъв вграден.

При уреди с механичен термостат не може да се зададе точна температура. Вместо това избирате една от възможните степени. По-голямото число отговаря на по-голяма мощност и по-голямо отопление. Въпреки това, конвекторите с механичен термостат отново водят до енергоспестяване, което не е налично при уредите без термостат.

Колко бързо повишават температурата и как?

Конвекторите отопляват помещенията сравнително бързо. Когато се намирате в малко помещение, може да усетите промяна в температурата почти веднага.

Това обаче зависи от квадратурата на стаята и мощността на конвектора. Ако се следва принципът на 100W за всеки 10-12 кв.м., конвекторът ще е идеален метод на отопление и съответно ще повишава температурата бързо.

Също така е важно да отбележим и правилните настройки, за да усетите по-бързо затопляне вкъщи или в офиса. Ако е помещение, което използвате всекидневно, е хубаво да не изключвате конвектора. Това ще помогне и за спестяване на разходи от енергия и за по-бързо затопляне и комфорт. 

Когато не сте в стаята, задайте настройка за 5-6 градуса по-ниска от идеалната температура. Така, когато се върнете и усилите конвектора, той ще може бързо да се справи с малката разлика в градусите.

В случай че конвекторът разполага с вграден вентилатор, отоплението на стаята ще е още по-бързо и ефективно, поради силната циркулация на въздуха. Някои модели разполагат и с функция Boost, която предоставя възможност за още по-бързо загряване на въздуха.

Обобщение на преимуществата им

Преимуществата на конвекторите са много и почти не съществува причина, поради която да не си вземете един.

Не вредят на здравето ни

Доказано е, че конвекторите не изгарят кислорода в помещението и не намалят неговата влажност. Поради тази причина е подходящ отоплителен уред дори за хора с дихателни проблеми. 

Технологията му на работа не позволява уреда да достигне висока температура на тялото и предотвратява опарвания или изгаряния. В допълнение, някои модели разполагат с режими на безопасност, като например се изключват автоматично при падане.

Различни приложения и монтаж

Конвекторите са идеални за всяко помещение, включително детска стая, спалня, кухня, офис, а дори и баня. Може да изберете модел конвектор със защита от влага и водни пръски и да го монтирате в мокро помещение.

Освен това, може да го монтирате на стената, за да спестите място и да ограничите достъпа му, или да изберете подов монтаж, като ще остане мобилен и ще може да го местите и използвате във всяко помещение.

Ниска първоначална инвестиция и по-малки разходи

Конвекторите са едни от най-достъпните електроуреди за отопление на пазара. Освен ниска първоначална инвестиция, те предлагат и енергоспестяване, което ще намали разходите ви за електричество през студените месеци.

Уредите с електронни термостати позволяват голяма персонализация и специфични настройки, които ще намалят разхода на ток още повече.

Популярни марки супер икономични конвектори

Време и да отбележим най-популярните марки производители, които предлагат най-икономичните конвектори на пазара. 

Те са:

 • Atlantic
 • Bosch
 • DeLonghi
 • Dimplex
 • Tesy
 • Airelec
 • Beha
 • Eldom

Всички тези марки са с доказано качество и на тях се доверяват хиляди хора. Поради тази причина може да намерите различни техни предложения на всички тях на сайта на Термос.