Отоплителни уреди

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Инверторният климатик и конвекторният радиатор са два от най-често споменаваните уреди, когато заговорим за отопление на въздуха в стаята. Това е така, защото и двата уреда са много ефективни през зимните месеци и на тях разчитат много хора.

Може един конвектор или инверторен климатик да бъде основен източник на топлина в помещението, а може да бъде и вторичен. Независимо какво планирате и за къде ви е необходим, е редно първо да прецените кой е по-подходящия избор за вас. А защо не и комбинация от двете? 

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Какво е конвектор?

Конвекторът е електрически уред за отопление. Използва ток и всеки конвектор е с различна мощност и капацитет за отопление на определена квадратура (размер на стаята). 

За разлика от един маслен радиатор, електрическият конвектор е много безопасен за употреба. Поради тази причина е и предпочитан от много хора. Той разполага с редица обезопасяващи функции, като например защита от деца, защита от прегряване, защита от замръзване, изключване при падане и други.

Самото тяло на конвектора не достига високи температури и липсата на запалимо вещество почти елиминира риска от нежелани инциденти, като например пожар. 

Технологията на работа на електрическия конвектор разчита на принципа на конвекцията природен процес, при който студеният въздух пада ниско към земята, а топлият въздух се изкачва нагоре. 

Уредът разполага с нагревателен елемент, който се намира в долната част на отоплителното тяло. Студеният въздух от земята минава през този нагревателен елемент, като се затопля и излиза нагоре към тавана. По този начин въздуха в помещението циркулира и го затопля равномерно.

Важен момент в устройството на уреда е така нареченият термостат. Той може да бъде механичен или електронен, като все повече производители се ориентират към създаването на конвектори с модерни дигитални, електронни термостати. 

И двата вида имат своите предимства, но електронният термостат е с доказано по-голяма прецизност при измерване на температурата и предлага по-голяма персонализация на работа.

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Какво е климатик?

Климатикът от друга страна, също е електрически уред, но той може както да затопля въздуха в помещението през зимата, така и да го охлажда през лятото.

Един климатик може да се състои от две или повече тела (външно тяло и едно или повече вътрешни). Съставните му елементи включват компресор, кондензатор, разширителен клапан и изпарител. 

Без да навлизаме в подробности за начина му на работа, ще споменем, че технологията на охлаждане на помещението се основава на изтеглянето на топлия въздух навън от стаята. Това се случва благодарение на 4-те компонента, споменати горе и специален охладителен агент. 

Климатиците имат и обратната функция – на затопляне на въздуха, която е от голяма помощ през по-студените месеци.

Инверторните климатици разполагат с един допълнителен елемент при компресора – инвертор. Благодарение на него, компресорът придобива нова възможност да работи с различна мощност и скорост.  

На инверторен климатик започват да разчитат все повече хора поради намалени разходи на енергия, шум и допълнителните функции, които предлагат.

В зависимост от модела и производителя, инверторните климатици могат да имат:

  • Функция за размразяване
  • Функция за самопочистване
  • Вграден филтър за почистване на въздуха
  • Интелигентно око
  • Различни режими, които може да сменяте и настройвате чрез WiFi и мобилното си устройство.

Приликите между конвекторите и климатиците?

След като разгледахме какво представляват инверторните климатици и конвекторните радиатори, е време да сравним приликите между тях. Може да започнем оттам, че и двата типа уреди са предпочитан начин на отопление и на тях се доверяват много хора. 

Съвременните модели разполагат с допълнителни устройства, които усещат температурата на помещението. По този начин задават режим на работа на уреда за максимален ефект и ще намалят вашите сметки за ток.

Ако заложите на модели с високо качество и разнообразие от функции, може да се насладите на персонализирани настройки и голям контрол и върху конвектор и върху инверторен климатик.

Двата уреда са известни с това, че са икономични и позволяват да се спести разхода на енергия, което значително се отразява на месечните сметки. 

Друга прилика между тях е фактът, че са по-ефективни при продължителна употреба. Това ще рече, че ще спестите много повече енергия, ако уредът е включен постоянно, отколкото ако го включвате и изключвате, когато не сте вкъщи.

Нещо, което трябва да имате предвид при избора на модел конвектор или инверторен климатик е, че трябва да обърнете голямо внимание на мощността му. Тя е от голямо значение, защото уред с ниска мощност не може да обслужи помещение с голям размер. Това е редно да се изчисли предварително, за да сте максимално удовлетворени от избора си.

Разликите между конвекторите и климатиците?

За да направите и напълно обосновано решение какво да изберете – конвектор или инверторен климатик, е време да обсъдим и разликите между тях. 

Първото нещо, което идва наум, е броят тела, с който всеки уред разполага. Конвекторът има само едно тяло, което може да се монтира на стена, да бъде вградено в пода, или да се закрепи на крачета за подов монтаж. 

За разлика от него, климатикът разполага минимум с две тела – едно вътрешно и едно външно. Ако се спрете на мулти сплит система, може да имате и повече вътрешни тела.

Друга разлика между климатика и конвектора е самият монтаж и неговата степен на трудност. Докато при конвектора може да се справите изцяло сами и да го монтирате без помощта на външно лице, при климатиците нещата седят по малко по-различен начин. 

При тях има специфични изисквания за монтаж и самият процес е по-сложен. Затова винаги е необходимо да се консултирате с професионалист и да използвате специализирана помощ.

Ако говорим за функционалност, вече разликите са много. При електрическите конвектори основната функция е затопляне на въздуха в помещението. Те не могат да го охлаждат. Също така не намалят нивото на влажността наоколо. В някои модели има вградени йонизатори, които помагат за отстраняване на вредните частици във въздуха. 

При климатиците, от друга страна, имате възможност и за отопление през зимата, и за охлаждане през лятото. Високите класове инверторни климатици често разполагат и с въздухопречиствател, който пречиства въздуха от прахови частици, бактерии, вируси, алергени и други. 

Друга голяма разлика, която трябва да споменем е поддръжката. При електрическите конвектори се изисква почти минимална поддръжка и тя се състои в почистването на повърхността, когато уредът е изключен. 

Климатиците изискват редовна смяна на пречиствателните филтри, тъй като когато са много замърсени и прашни, рискувате тези частици да се разпространят навсякъде в помещението и да затруднят работата на климатика.

От финансова гледна точка, климатиците обикновено изискват по-голяма първоначална инвестиция, отколкото конвекторните радиатори.

Заключение

Конвекторите и климатиците използват различни технологии за затопляне на въздуха в стаята. И двата уреда са надеждни варианти за отопление, на които може да се доверите. 

За да изберете правилният за вас, е необходимо да се запознаете с принципите им на работа, приликите и разликите, както и да имате предвид вашата индивидуална нужда.