Грижа за въздуха

Как да изберем най-добрия влагоуловител?

Как да изберем най-добрия влагоуловител?

Образуването на влага в жилищните и офис сгради е често срещан проблем особено през зимните месеци. Причината е, че се получават твърде големи температурни разлики между външната и вътрешната температура. В някои от най-екстремните зимни сезони разликата може да достигне до цели 40˚С. 

Както навярно сами се досетихте, това води до образуването на конденз и появата на влага по външната фасада на сградата, която впоследствие прониква във вътрешната част. Влагата води до образуване на плесен и мухъл, които, трайно настанени в обитаваното помещение, могат да бъдат вредни за здравето на обитателите му.

За да се реши този сериозен и често срещан в домакинствата проблем, днес на пазара се предлагат редица модерни устройства, които улавят влагата и не позволяват тя да се погълне от стените и да остане задълго в дома ви. 

Това са т.нар. влагоуловители или влагоабсорбатори, чието разнообразие от марки, модели и характеристики понякога може да бъде объркващо, когато се налага да купим такъв. 

В тази връзка, тук решихме да обобщим няколко основни съвета за това как да изберем най-добрия влагоуловител за своя дом, офис или където и да е. 

Кои са основните критерии, които да съобразим при избора на влагоуловители?

В същността си всеки влагоабсорбатор се проектира с една основна цел и тя е да премахне влагата от въздуха в помещенията, в които е поставен. Всяко от предлаганите устройства в тази категория има своите индивидуални характеристики, работна мощност, ефективност и други, които стават тема на настоящия материал.

Характеристики на влагоуловителя

Разнообразните модели влагоабсорбатори могат да са с различни характеристики спрямо марката, устройството и модела си. Тук бихме могли да споменем особености като вентилатор, обособен контейнер за премахване на отделилата се вода и наличието на влагостат например.

Влагостатът е един от най-важните компонентни на влагоуловителните системи, предлагани днес. Той дава възможност за мониторинг на влажността на въздуха в помещението, като позволява да му бъдат зададени определени нива на влажност, при които да се включва и изключва автоматично.

Колкото повече екстри има един влагоабсорбатор, толкова по-висока ефективност може да предложи на ползвателите си. Това, от своя страна, ще рефлектира пряко върху крайната му цена, но предвид удобствата, които предлагат този тип уреди, подобна инвестиция би могла да бъде особено важна.

Капацитет на влагоабсорбиране 

В зависимост от това за каква квадратура ви е нужен влагоуловител, следва да направите своя избор, водейки се от капацитета на устройството. С други думи, има влагоабсорбиращи уреди, които могат да поглъщат влажността само в една стая с определена кубатура, има и такива със значително по-голям капацитет, които могат да се използват за цялата къща. 

Обикновено влагоуловителите, предназначени за обезвлажняване на малки площи, са и с по-малки размери, за разлика от тези, които са за по-големи влагоабсорбиращи площи. 

Ефикасност на уреда

Качеството на влагоизвличане и времето, за което се осъществява този процес, определят ефективността на уреда. В тази връзка, размерът на уреда невинаги е от значение за неговата работна ефективност.

Това ще рече, че влагоуловител с компактни размери може да бъде много по-добър, отколкото такъв с големи размери, който може да бъде по-неефективен в работно отношение. Подобно на другите уреди, използвани у дома, и влагоабсорбаторът е важно да бъде енергийно ефективен.

Защо контролът на влагата е от значение? 

Контролът на нивото на влажността има важно значение за всеки съвременен дом – както по отношение на здравословното състояние на живущите, така и във връзка с опазване на жилищното ви имущество. 

Причината е, че влагата във въздуха е причинител на редица здравословни проблеми за обитаващите сгради с концентрирано наличие на влажност. Хората с проблеми на дихателната система са склонни да развият изключително сериозна симптоматика, когато околният въздух е твърде влажен.

По отношение на мебелите и набор от предмети у дома, наличието на влага може да доведе до повреда на някои от тях. С употребата на влагоуловител тези проблеми могат да бъдат избегнати, а всички у дома да се чувстват комфортно. 

Какви видове влагоуловители може да се срещнат на пазара ?

Два са основните типа влагоуловители, от които би могъл да се възползва потребителят днес – такива, работещи с таблетки и електрически влагоуловители. 

Влагоабсорбатори с таблетки

Първите представляват изключително прости устройства, изглеждат като малки кутии с вместимост между един и два литра. Те работят с помощта на специално разработени за тях влагоабсорбиращи таблетки. 

Този тип продукти са изключително евтини, но разходите им за консумативи обикновено надхвърлят в пъти първоначално инвестирана цена за покупката му. Ефективността им е изключително ограничена, което ги прави не особено подходящ избор за влагоабсорбиране у дома.

Електрически влагоуловители

Този тип електроуреди предлагат далеч по-добра влагоабсорбация на дома, въпреки че представляват по-голяма инвестиция. Отличават се с ниски нива на консумация на електричество, което ги прави особено икономични – обикновено консумират максимум до 500W. 

Вместимостта на резервоара им достига до 15 литра. Практически те могат да абсорбират от 10 до 70 л на ден, в зависимост от мощността на модела.

Как да изчислим от какъв влагоуловител имаме нужда?

Дебитът на въздух на влагоуловителя е една от най-важните характеристики по отношение на ефективността му. Този показател отразява количеството влажен въздух, който може да премине през уреда за 1 час от неговата работа. 

Въз основа на този показател се изчислява и кой влагоуловител би бил най-подходящ спрямо големината на помещението, в което ще се поставя.

Нека видим как можем да изчислим по най-лесния начин от какъв влагоуловител имаме нужда. За целта следва да разполагаме с данни за височината, ширината и дължината на помещението. 

След като имаме обема на помещението, следва да го умножим по 3. По този начин получаваме необходимия дебит на въздуха, който ни е нужен за конкретното помещение.

Нека представим изчислението с формула, за да стане по-ясно – 

Височина х Ширина Х Дължина = Обемът “Х”, полученият обем “Х” умножаваме по 3, за да получим стойността на търсения индикатор.

Нека приложим формулата с примерни стойности. Да приемем, че височината на помещението ви е 2,5 м, ширината 3,5 м, дължината 5 м. Следва да заместим в дадената формула. 

2,5 м Х 3,5 м Х 5 м = 43,75 куб. м, 43,75 Х 3 = 131,25 дебит на въздуха (m3/h)

Спрямо получения резултат следва да търсите и влагоабсорбатор за вашето помещение. Стая с горепосочените характеристики има нужда от влагоуловител, който предлага минимум 131,25 m3/h.

Важно е да инвестирате в покупка на влагоуловител, който може да осигури нито по-малко, нито повече от този дебит на въздух. Употребата на по-слабо устройство не би свършило своята работа ефективно, а тази на такъв с по-голям капацитет от необходимия би било вредно както за здравето ви, така и за предметите в помещението.

В случай че се купува влагоуловител, който да покрива площта на цялото жилище, добре е той да се позиционира в средата на жилището. Вратите на помещенията е важно да са отворени, докато същият работи.

Няколко полезни съвета за правилната експлоатация на влагоуловителя

Като при всеки друг уред и тук съществуват няколко правила, които е добре да спазвате, за да се възползвате максимално от възможностите на устройството.

Те са : 

  • Препоръчително е прозорците и вратите на помещението да са затворени, освен ако не ползвате един влагоуловител за цялото жилище.
  • Уредът се локализира по възможност средата на помещението, за да бъде равномерно влагопоглъщането.
  • Не се препоръчва влагоуловителят да е в близост до източник на топлина.
  • Винаги дръжте устройството изправено, независимо дали се пренася, или е в работен режим.