Грижа за въздуха

Как да изберете правилния размер на пречиствател на въздуха за определена стая?

Как да изберете правилния размер на пречиствател на въздуха за определена стая?

Търсейки подходящ пречиствател на въздух сред хилядите предложения на пазара, човек понякога трудно може да направи своя избор. Ако вече сте наясно какъв проблем искате да решите с вашия нов въздухопречиствател, тогава възниква въпросът как да изберете правилния размер от също големия брой модели на различни марки.

Възможно е да попаднете на пречистватели, за които е упоменато от производителя, че са универсални и са подходящи за малки и средни помещения в дома и в офиса. Но понякога се нуждаете от пречиствател за по-голямо помещение.

И макар производителите да уверяват, че продуктът им е подходящ за всяко затворено пространство, все пак ще се наложи да потърсите повече информация какъв размер пречиствател ви трябва.

Зона за почистване

Някои от въпросите, на които трябва да потърсите отговор, преди да изберете окончателно своя пречиствател, са следните.

В каква зона искате да се пречиства въздухът?

Ако става въпрос за една стая – дневна, детска или например офис, тогава трябва да имате предвид съответната площ. Ако пък смятате да прехвърляте устройството от една стая в друга, тогава трябва да вземете предвид помещението с по-голяма площ.

Разполагате ли с достатъчно място за поставянето на пречиствател?

Някои модели трябва да се поставят на поне 50 см разстояние от стената. Други се разполагат на 1,5 м от пода и т.н.

В спецификациите на всеки производител ще откриете параметъра „обем на почистван въздух”. Устройствата за пречистване са проектирани да работят в конкретна област.

Ако изберете пречиствателят да обработва въздуха само в едно помещение, тогава се съобразете с препоръките в спецификациите на устройството за площта. Устройствата от този тип са по-компактни, възможностите им са по-ограничени и затова са на по-ниска цена.

За по-малка стая, например баня, можете да изберете и пречиствател за кола.

Пречистватели според размера на помещението

Когато разглеждате различните предложения за пречиствател на въздуха, проверете какво е записано срещу наименованието CADR (clean air delivery rate). Това съкращение означава с каква честота се подава чист въздух, защото ефективната работа на пречиствателя зависи от нея.

CADR представлява максимумът въздух, който пречиствателят може да обработи, умножен по неговата ефективност, т.е. колко може да улавя.

Пречиствателят на въздух с по-висока стойност на CADR  работи по-добре. Но от друга страна, това не гарантира, че вашият пречиствател ще се справи с всяко помещение, в което го поставяте.

Ето защо по-голяма част от производителите организират своите продукти в зависимост от размера на помещението.

Обикновено различните въздухопречистватели са предназначени за помещения с различна големина. Тя е обозначена като препоръчителна в спецификацията на продукта, като се посочва, че пречиствателят извършва обработка на въздуха в помещения под 15 м², до 34 м², до 70 м², до 95 м², до 120 м² и др.

След като решите за какво помещение ви е нужен пречиствател на въздух, освен от другите характеристики, се поинтересувайте и от CADR или от максималния въздушен поток.

Пречистватели на въздух за помещения до 50 м²

Максималният въздушен поток на повечето модели в зависимост от производителя е около 250 м³/ч. Такива устройства пречистват ефективно от бактерии, вируси, мухъл, полени, дим, косми от домашни любимци и др.

Притежават обикновено 4-степенна филтрация, вкл. задължителния НЕРА филтър и карбонов филтър. Подходящи са за детска стая, спалня и кабинет в дома.

За малки помещения от типа на кухня, баня или зона за домашен любимец често се използват и Plug-in пречистватели. Те се включват директно в електрическата мрежа и изискват само 3-8W, за да работят. Компактни и преносими, те са практичен избор за пътешественици.

Пречистватели на въздуха за помещения до 99 м²

CADR на повечето модели за средни по големина помещения е около 390 м³/ч. Също са с 4-степенна филтрация, като техният антимикробен НЕРА филтър е от висок клас и пречиства спори от плесен, всякакви прахови частици, алергени, дим, летливи съединения и др.

Съобразно вашите нужди и предпочитания, можете да се спрете на подходящ модел за всекидневна или спалня.

Някои от най-новите пречистватели на LG за помещения до 60 и 90 м² могат да генерират чист въздух на 7,5 м разстояние. Особено подходящи са за помещения, в които учат и играят деца, защото са снабдени с 6-степенна филтрация за унищожаване на прахови частици до 1 микрон, миризми, алергени и вредни химикали.

Дизайнът им е иновативен – имат въртяща се на 70° глава.

Тяхната долна половина е независимо работеща, пречиства въздуха в ниските зони, а това позволява да бъдат поставени и в стаи с бебета.

Пречистватели на въздуха за помещения до 120 м²

Тук вече става въпрос за по-големи площи и ще трябва да изберете за дома си или офиса по-мощен пречиствател. Подобни модели имат по-високи стойности на максималния въздушен поток – обикновено около 470 м³.

Тяхната филтрация е 5-степенна, като освен пре-филтър, НЕРА филтър и карбонов филтър със силно абсорбиращи свойства, някои производители включват и антимикробна Clean Cell технология и Plasma Wave технология.

За много малки пространства – под 10-15 м², можете да използвате портативен пречиствател, който се прилага и за коли. Обикновено такива пречистватели имат филтър НЕРА, работят с 3 скорости и са снабдени с функция за самопочистване.

Ако помещението ви е по-голямо, може вместо един по-мощен, да вземете два или три с по-малък капацитет.

Определяне размера на помещението

При всички случаи трябва да знаете каква е площта на помещението, където ще работи пречиствателят. 

Това може да направите лесно по следния начин:

 • измерете дължината и ширината на пода в помещението.
 • умножете получените стойности на дължината и ширината.

Така ще получите площта в м², за която ще търсите пречиствател на въздуха.

Ако предвиждате закупеното устройство да пречиства и съседните стаи, изчислете площта им поотделно и я сумирайте, за да получите общата площ. Вземете под внимание площта на по-голямата стая, ако имате намерение да местите устройството от една стая в друга.

Остава само да потърсите такъв модел пречиствател, който да съчетава в едно изискванията ви за технически характеристики и функции с площта, в която ще пречиства въздуха. Въпреки че повечето пречистватели са предвидени за работа в помещения с определени размери, има и такива с настройки за помещения с вариращи размери.

За оптимална производителност на пречиствателя

За да определите коя стойност на CADR, т.е. максималната мощност на пречиствателя, ще бъде оптимална за вас, направете следното:

 • определете площта на помещението в м².
 • измерете височината.
 • умножете площта на помещението по височината.

Например ако всекидневната ви е 20 м², а височината ѝ е 2,5 м, ще получите обем на въздуха в помещението 50 м³. Това означава, че устройството трябва да пречисти въздуха поне 5 пъти всеки час. 

В случая CADR трябва да бъде най-малко 5 пъти по-висока от целия обем на помещението или 250 м³. Затова ви е нужен пречиствател с минимален капацитет 250 м³.

Място на пречиствателя в помещението

Освен че трябва да съобразите точния размер на пречиствателя на въздух с площта, която ще обработва, не пренебрегвайте и евентуалното му позициониране в помещението.

Това е важно, защото две едни и същи устройства е възможно да имат различна ефективност, ако не са разположени на едно и също място. Тя може да бъде увеличена с до 20% от общия капацитет или обратно – намалена с до 50%, ако мястото не е подходящо.

Може да вземете под внимание още при избора на пречиствател в кои помещения прекарвате повече време,  в кои от тях има висока концентрация на замърсители и къде обменът на въздуха в къщата/апартамента е най-голям.

За да работи ефективно, експертите препоръчват пречиствателят на въздух:

 • да се постави на стабилна хоризонтална повърхност.
 • да се включва за работа след проветряване на помещението и при затворени прозорци.
 • да се поставя близо до мястото с най-силно замърсяване – до зоната на пушене например.
 • да бъде близо до врати и прозорци, където има по-голямо движение на въздуха.
 • да не стои в ъгъл, зад мебели или под масата, спиращи свободния достъп на въздух.
 • да не се разполага на места с висока влажност като баня и кухня, за да не се претовари.
 • да бъде сложен поне на 150 см от всякакви електрически уреди, защото действието му ще се затрудни, особено ако е бюджетен модел.

Много често от размерите на самия пречиствател зависи къде ще го поставите, но тъй като съвременните модели са изключително компактни, няма да е трудно да му намерите правилното място, препоръчано често и в инструкциите.

Преносим пречиствател – близо до вас навсякъде 

Има супер леки, около 30-грамови пречистватели-йонизатори, за които не е нужно да изчислявате площ на помещението. Можете да поставите такъв уред на нощното шкафче, на бюрото, на вентилаторната решетка на колата, на бебешката количка и дори да си го носите на врата.

Такъв пречиствател образува до 5,6 млн. отрицателни йони на см², които се свързват с атомите на различни замърсители, неутрализират ги и те падат на повърхността. Може да неутрализира всякакви неприятни миризми, да подобри концентрацията и да предотврати бронхит, астма, главоболие и др.

Батерията на пречиствател от този тип издържа 10 часа при зареждане 1 час. Освен това не изисква никакви консумативи и поддръжка.

Напълно безопасен е, защото генерира ултра ниски нива на озон – под 0.003 мг/м³ (0,0014 ppm), а това е 35 пъти по-малко от определените от СЗО здравословни нива от 0.05 ppm.

Освен че можете да подобрите качеството на въздуха у дома или офиса, стилният дизайн и ненатрапчивите цветове на модерните пречистватели ще се впишат чудесно във всеки интериор.