Грижа за въздуха

Как да сменим филтрите на въздухопречиствател?

Как да сменим филтрите на въздухопречиствател?

Замърсяването на въздуха става все по-сериозен проблем, застрашаващ здравето на хората. Бактериите, праха, различните частици, миризмите и др. са концентрирани над безопасните стойности във въздуха навън, но според статистиката, в помещенията той може да бъде дори много по-токсичен.

Все повече хора разчитат на пречиствателите за въздух, които са необходими особено на хората с алергии, астма и различни дихателни проблеми.

Всички въздухопречистватели си приличат по конструкция, която се състои от вентилатор и филтър. От особена важност е филтърът, който в различните модели може да е един, но в повечето случаи са в комбинация по няколко. 

За да може да бъде ефективна работата на въздухопречиствателя, филтрите му трябва да се почистват и да се сменят периодично.

Каква е честотата на смяна на филтрите?

На пазара се срещат различни филтри, като според модела, те могат да бъдат съчетани по 3-4 или да имат 5-6 слоя. Най-често това е предварителен филтър, филтър НЕРА, филтър с активен въглен и филтър, служещ за отстраняване на формалдехид.

Филтър за първоначална филтрация

Той служи за първичен ефект, затова е поставен от най-външната страна. Абсорбира частици с по-голям размер като косми, прах и др. Почиства се обикновено на всеки 15 дни при нужда. 

Някои от тези предфилтри е възможно да се почистват с прахосмукачка, както и да се измият с вода директно, като това е указано от производителя. След като се изсуши на слънце, предфилтърът се слага отново във въздухопречиствателя, за да бъде използван.

Смяната на предварителния филтър става на всеки 2 г.

НЕРА филтър

Филтърът НЕРА е най-добрият, с най-ефективно действие и има международно разпространение. Пречиства успешно въздуха и от най-фините замърсители като микроби, полени, прах от акари, вторичен дим и др.

Експлоатационният живот на НЕРА е около 3-6 месеца. Не може да се мие. Подмяната му е препоръчителна дори през две седмици, ако в района въздухът е силно замърсен или в дома има пушач.

Филтър с активен въглен

Обикновено подмяната му става на 3 месеца. Подобно на НЕРА, не се мие. Възможно е животът му да бъде удължен, ако го изваждате често и го излагате на слънце, което ще премахне миризмите. С удължаване на времето на експлоатация пречистващите му свойства намаляват, така че по-добре да се замени навреме.

Филтър за формалдехид

Въздухопречиствателите с такъв филтър могат да се справят и с формалдехида като замърсител. Филтърът го абсорбира и разлага, което води до освобождаване на въглероден диоксид и вода. Ако мислите, че в помещението има по-голямо количество формалдехид от стандартното, проветрявайте по-често. 

Почистването му трябва да става на всеки 2 месеца, а смяната – на 6 месеца.

Подмяната на филтрите на въздухопречиствателя зависи не само от продължителното му използване, но и от условията. Ако замърсяването на въздуха в конкретните помещения е трайно, смяната на филтрите трябва да става по-често от указаното. Това важи особено за сезоните, когато има много алергени или разпространение на вируси.

Какво да знаете преди подмяната?

Обикновено всички модели въздухопречистватели имат индикатор, който чрез включване на светлината сигнализира за необходимост от смяна. При някои функцията се активира на всеки 1500 ч. За да нулирате след подмяната функцията, трябва да го направите с натискане за няколко секунди бутона за неактивност или да използвате за рестарт мобилно приложение.

В магазинната мрежа ще откриете различни комплекти филтри за въздухопречистватели  с различно предназначение. Обикновено те съдържат филтър за прах (предварителен), филтри НЕРА, за формалдехид и за активен въглен.

Как става смяната на филтрите?

Във всяка инструкция на производителя ще намерите подробни указания за експлоатация на продукта. Изображението и описанието на отделните стъпки ще ви улеснят за правилната подмяна.

Общи насоки:

 • Изключете въздухопречиствателя преди подмяна на филтрите и извадете щепсела от контакта.
 • Притиснете предния панел в средата така, че да изскочи горният бутон.
 • Дръпнете предния панел.
 • Извадете един по един филтрите.
 • Разопаковайте новия филтър.
 • Сменете този, за чиято смяна предупреждава индикаторът.
 • Поставете новия филтър или филтри в правилна последователност.
 • Не миришете стария филтър заради събраните замърсители.
 • Изхвърлете стария филтър.
 • Измийте ръцете си, ако не сте били с ръкавици.
 • Включете щепсела в електрическия контакт.
 • Натиснете бутона за 3 сек., за да бъде занулен броячът за живот на филтъра.

Препоръчително е при смяната на филтрите да използвате ръкавици и респираторна маска, тъй като старите  филтри със сигурност съдържат опасни вещества и частици.

Използваните филтри не изхвърляйте с останалия боклук, а по правилен и безопасен начин.

Подмяна на отделните филтри:

 • Преден филтър

Проверката и почистването на предния филтър трябва да се прави всеки месец. Замърсяването му зависи от това колко често е употребяван въздухопречиствателят и какво е нивото на замърсяване на помещението.

След като отворите всмукателните капаци на устройството, плътният слой прах на предния филтър означава, че е замърсен. Можете да го почистите с прахосмукачка или да го измиете. Поставете го обратно напълно изсъхнал, като почистите и вътрешната част, където е мястото му.

Подмяната му с нов е необходима, когато светне индикаторът му.

Филтри с активен въглен и НЕРА филтри

Миенето на тези филтри не е възможно, а подмяната им става по общите правила, след като индикаторите им за смяна светнат. Преди това трябва да сте сигурни, че новите филтри не са повредени и са сухи.

Филтърът за формалдехид

Филтърът за отстраняване на формалдехид от мебелите, телевизорите, килимите и т.н. също не може се почиства с вода. Замърсителите от него могат да се изсмучат с прахосмукачка. Смяната на филтъра зависи от това доколко е работил пречиствателят и колко мръсен е въздухът. Отново ще се ръководите от светенето на индикатора.

Овлажняващ филтър

Ако въздухопречиствателят е с овлажнител, ще се налага да сменяте периодично и овлажняващия филтър. Това трябва да става приблизително на 2 г., за да не се образува мухъл, неприятни миризми и функцията овлажняване да бъде ефективна.

Преди смяната на филтъра спрете уреда, изключете щепсела и следвайте стъпките:

 • Свалете предния панел и резервоара за вода.
 • Издърпайте овлажнителната тава, свалете хидротурбината и овлажняващия филтър.
 • Свалете блокиращия вал.
 • Свалете стария овлажняващ филтър и поставете нов.
 • Поставете последователно вала, овлажнителната тава, резервоара за вода и предния панел.
 • Включете щепсела за захранване в електрическия контакт.
 • Нулирайте чрез натискане за 2 сек. на бутона овлажняващия филтър, за да изгасне светлинният индикатор.

Разходи за смяна на филтри

Като основно правило е прието, че смяната на филтрите с активен въглен трябва да бъде на 3 месеца, докато на плисираните филтри срокът е 6-12 месеца, а на някои модели – 8-14 месеца. Индикаторите, с които са снабдени повечето въздухопречистватели, показват настъпилото време за смяна.

Филтрите имат различни цени, като за по-големите пречистватели на въздух варират между 50 и 150 лв.

На пазара можете да откриете филтри 3 в 1 за някои модели въздухопречистватели, които са комбинация от предфилтър, филтър НЕРА и с активен въглен.

Филтри с по-дълъг експлоатационен живот

Много водещи производители на въздухопречистватели използват съвременни модерни технологии, които значително удължават живота на филтрите.

Често това са модели с йонизираща технология за унищожаване на гъбични алергени и полени, както и натрапчиви миризми. Плазмено-йонният разряд разгражда всички полени и акари.

Подобни модели използват електростатичен НЕРА филтър за отстраняване на всякакви най-фини прахови частици и филтър против неприятни миризми. 

Производителите твърдят, че моделът им не се нуждае от смяна поне 10 г., което обаче не означава, че ще издържат толкова. Част от тези модели са комбинирани с овлажнител,  който не допуска през зимните месеци прекаленото изсушаване на въздуха.

Въздухопречистватели без филтри

На пазара можете да откриете според вашите специфични нужди и въздухопречистватели без филтри. Ако преценявате, че те са сполучлив вариант за решаване на вашия проблем, липсата на филтри в системата им на функциониране ще ви избави от необходимостта да купувате и сменяте филтри.

Такъв въздухопречиствател е тип AirFree, използващ TSS технология с международен патент. Тя позволява унищожаването на микроорганизми, вредни токсини, прахови акари, полени, органични миризми и др. с помощта на висока температура от 200°. Освен това, TSS технологията намалява количеството на озон. А високата концентрация на озон може да провокира различни дихателни проблеми.

Подобен въздухопречиствател е и тип PureAir, който не използва НЕРА филтри, а UV светлина. Поради пълната си безвредност се предпочита в болниците и за детските стаи. Ефективно премахва 99,9% от вредните микроби и бактерии. 

Уредът всмуква в корпуса си замърсения въздух и го пречиства във вътрешната си камера. Разграждането на вредните вещества става с помощта на пропуснати активен кислород и ултравиолетова светлина, а после с йонизация те се неутрализират. Пречистеният въздух излиза през изхода на устройството.

С оглед на новата ситуация по света във връзка с разпространението на COVID-19, през февруари 2021 г. Respiray – технологична компания от Естония, пусна на пазара преносим въздухопречиствател. Той може да унищожи до над 99% от бактериите и вирусите, носещи се във въздуха, с помощта на ултравиолетова светлина. 

Устройството наподобява пластмасова кутия, която се закрепва около врата с възможност и за носене  на прозрачен шлем за лицето. Захранването на иновативния пречиствател става с батерия, издържаща 8 ч.

От дадения пример става ясно, че грижата за чист въздух и здравословна среда е сред приоритетите на човечеството. Постоянното усъвършенстване на въздухопречиствателите  е една от възможностите, но по-важно е всеки да се отнася отговорно към опазването на околната среда, а оттам и на въздуха, без който не можем.