Грижа за въздуха

Как да подобрите качеството на въздуха у дома?

Как да подобрите качеството на въздуха у дома?

Качеството на въздуха зависи от много фактори, които намираме за една обикновена част от ежедневието ни.

Автомобилните превозни средства, горенето на отпадъци и изкопаеми горива, земеделието, енергопроизводството и строителството са едни от основните причини за замърсяване на околната среда и въздух.

Тези фактори, заедно с природните явления като пожари, вулканична активност и други, отделят фини прахови частици (ФПЧ), летливи органични съединия (на английски VOC), амоняк, бензен, въглероден оксид и други вредни вещества.

Повечето от нас живеят в градски условия или в села в близост до градовете, където често се отчитат нездравословни нива на прахови частици и отпадъци във въздуха. За тези, които живеят в планински и горски райони, ситуацията може да е по-различна. Но за останалите от нас остава да намерим индивидуално решение. 

Докато влиянието ни отвъд дома ни е ограничено, то поне можем да повлияем на помещенията, в които се храним и почиваме. Затова, в тази статия ще говорим за това как да подобрим качеството на въздуха в дома си.

Полезни ли са растенията за въздуха?

Нека да започнем с растенията. Домашните растения определено правят дома ни по-красив и натурално изглеждащ, но могат ли да подобрят качеството на въздуха у дома? 

Ако потърсите в интернет, ще намерите много статии и блогове, в които се споменават благотворните ефекти на определени видове цветя върху въздуха наоколо. Колкото и да ни се иска, за съжаление, те не са изцяло верни.

Истината е, че по въпроса е проведен не един научен експеримент. Докато растенията могат да имат благотворен ефект, те не могат да се справят с летливите органични съединения. Също така са доста бавни в обработката на въздуха и към момента има уреди, които предлагат много по-ефективни резултати.

Почиствайте редовно килимите

Килимите са често срещани, продават се във всякакви размери, цветове и материали и определено създават уют и топлина в дома.

Изследвания обаче констатират, че всъщност килимите не са най-добрата идея за нашия дом. Според проучванията, килимите са свързани с повишени нива на прах, микроорганизми и алергени, които от своя страна допринасят за влошаване на някои здравословни състояния като астма и белодробни проблеми.

Затова съветът ни към вас е да се отървете от килимите или, ако наистина сте влюбени в тях, да ги почиствате много редовно с качествена прахосмукачка, изтупване и изпиране.

Инвестирайте в пречиствател на въздух

Пречиствателите на въздух са вече утвърдени на пазара като най-ефикасния метод за подобряване качеството на въздуха. 

Те отстраняват най-честите замърсители на въздух като прахови частици, плесени, алергени, животински косми и други. За съжаление, летливите органични съединения са толкова миниатюрни, че дори професионалните HEPA филтри не успяват да ги уловят. За сметка на това, филтрите с активен въглен са много полезни и помагат за премахването на голяма част от VOC. 

Разбира се, разчитаме на технологиите и на това, че продължават да се развиват с всеки изминал ден. Модерните уреди за пречистване на въздух използват филтриращи системи, съчетаващи няколко вида филтри, включително HEPA и активен въглен. По този начин те гарантират за почти 100-процентово пречистване на въздуха в помещението.

Въздухопречиствателите към момента остават най-добрите уреди за постигане на чист въздух в помещения и са предпочитан метод дори от болници и хирургични отделения.

Сменяйте филтрите на уредите редовно

Смяната на филтрите в домашните уреди е от изключително голяма важност за поддръжката на добро качество на въздуха.

Ако разполагате с пречиствател на въздух, проверете инструкциите на производителя. Информирайте се какъв тип филтър използва – HEPA, с активен въглен или комбинация. Някои типове филтри могат да се почистват периодично, а за други не съществуват подходящи методи.

Освен това, в зависимост от вида филтър и производителя, препоръчителното време за подмяна на филтъра е различно. Потърсете информация за вашия конкретен случай и спазвайте препоръките от професионалисти. По този начин ще гарантирате оптимално качество на въздуха у дома.

Повечето домакинства вече разполагат и с климатици. Високите класове климатици също имат вградени пречистватели на въздух. Те отново се основават на филтрираща система, съответно следва тези филтри да се подменят периодично. Някои системи разполагат и със самопочистващи се филтри.

Други начини за подобряване качеството на въздуха у дома

Време е да отбележим и някои други начини за подобряване на въздуха в дома. Ако горните методи не представляват интерес за вас, може би някои от следващите ще ви бъдат полезни.

Обръщайте внимание какви почистващи продукти използвате

Както споменахме по-горе летливи органични съединия са доста голям проблем, когато се отнася до качеството на въздуха. Но какво всъщност са те?

Летливите органични съединия са газови химични съединения, които се отделят от редица вещества. Може да се изненадате, но някои от най-често срещаните почистващи продукти съдържат такива вещества и съответно отделят VOC. Поради тази причина е много важно да избирате подходящи препарати за почистване на дома си. 

Най-добрите опции са препарати със състав от биологични продукти. Колкото по-малко химикали има в тях, толкова по-добре е за къщата, въздуха и здравето ви.

Заложете на качествена прахосмукачка

Колкото и качествен въздухопречиствател да имате, това не може да остави на заден план редовното почистване. За да гарантирате максимален ефект, съветваме да заложите на качествена прахосмукачка.

По този начин ще може да бъдете спокойни и да задържите любимите си килими. Хубавите прахосмукачки обработват добре повърхностите и засмукват по-голямата част от праха и боклуците в стаята, които са се уталожили на пода. Те ще достигнат и до най-дълбоките влакна на килима.

Проветрявайте редовно

Друг фактор, който е редно да споменем, е редовното проветряване. Дори и да ви се струва, че въздухът навън е по-мръсен, отколкото в дома ви, това не е точно така. Разбира се, всеки би предпочел свежия планински въздух пред градския, но въпреки това всичко си има своите преимущества.

Проучвания стигат до заключение, че VOC съединенията са много по-концентрирани в затворени пространства, отколкото на открито. Както вече споменахме, те са най-трудни за отстраняване.

Най-ефективни за унищожаването им са пречиствателите на въздух с комбинирани филтри. Но и вие може да помогнете и да се отървете от тях чрез редовното проветряване на помещенията.


Чистият въздух има директно влияние върху здравето и на качеството на живот. Може да се възползвате от редица методи, за да направихте въздуха по-чист и да повлияете положително на себе си и тези около вас.