Отоплителни уреди

Как, какво и защо да изберем подово отопление за дома си?

Как, какво и защо да изберем подово отопление за дома си?

Подовото отопление се нарежда сред най-устойчивите и икономически ефективни системи за отопление, широко използвани днес. Подобно на много други отоплителни системи за дома, тя поражда редица въпроси за съвременния потребител – как, какво и защо да се доверим на подово отопление за своя дом? Отговорите събираме в следващите редове. 

Видове подово отопление

Видовете подово отопление бихме могли да разграничим в две основни категории – електрически и водни подово-отоплителни системи. Всяка категория подово отопление има своите предимства и недостатъци, затова изборът на една от двете следва да бъде съобразен спрямо индивидуалните характеристики на вашия дом. Нека разгледаме всяка от тях поотделно.

Електрическо подово отопление

Този тип подово отопление представлява мрежа от множество нагревателни елементи (кабелни нагреватели или ленти), които се закрепят към мрежеста рогозка. 

При по-новите електрически подови системи нагревателните елементи са вградени в непрекъсната ролка. След като те бъдат инсталирани под подовата настилка, ролките и/или рогозките следва да се свържат помежду си, а след това към термостат и електрическо мрежово захранване.

Целият този процес се характеризира с по-ниски инсталационни разходи, като изисква и минимум реконструиране на пода и пространствата като цяло. В дългосрочен план обаче, този тип подово отопление може да се окаже по-ниско енергийно ефективно от водната подово-отоплителна система. 

В определени случаи, когато конструкцията на пространството не позволява това и/или би излязло твърде скъпо да се инсталира водна подова система, този вариант би бил по-удачният за вашия дом, офис и т.н.

Водно подово отопление

Водните подово-отоплителни системи използват топлинните свойства на водата, за да затоплят пода и помещението. Тя може да бъде набавена както от централен източник на отопление, така и от съвременни термопомпени системи и различни видове котли. 

За да се изгради мрежа от отоплителни тела по пода се използват пластмасови тръби, които се инсталират под подовата настилка. След като бъдат свързани с централен източник на отопление или термопомпена система, в тях започва да циркулира гореща вода, която стопля пода, а от там и самото помещение.

Водното подово отопление драстично намалява разходите за загряване на водата, тъй като за да работи ефективно, не му е необходима твърде висока температура. За справка: за да достигнат радиаторите максимално топлоотдаване на тях им е необходима температура от 65°C до 85°C, а на водната подово-отоплителна система – 23°C – 32°C.

Какво подово отопление да изберем? 

Няколко са факторите, от които зависи изборът на типа подово-отоплителна система у дома. Тук ще обобщим най-важните условия и особености, въз основа на които да направите максимално информиран избор за изграждане на отоплителна система. 

Според типа подова настилка, която ползвате

Използването на плочки (камък, керамика, теракота) е една от най-често срещаните подови настилки в съвременния дом. Тяхната дебелина е фактор с водещо значение при подовото отопление, тъй като на тези с по-голяма дебелина ще им е нужно много повече време да загреят, отколкото който и да е друг вид подова настилка. 

След като се загреят обаче, обитателите на помещението няма да усетят абсолютно никаква разлика по отношение на получаваната “мека” и комфортна климатизация на пода.

И все пак, ако държите на настилка от теракота, то алтернативното решение е да се доверите на инсталирането на подово отопление, което осигурява по-висока повърхностна температура. Тук по-подходяща е водната отоплителна система, тъй като нуждата от достигането на по-висока температура ще рефлектира директно върху сметките ви за ток. 

Килимите са другият вид подови настилки, чиито почитатели не липсват и днес. Съвремнните подово-отоплителни системи дават възможност за безпроблемно използва на килими, стига те да бъдат термично устойчиви. Тук са подходящи и двата вида отоплителни системи. 

Дървените подови настилки са подходящи за инсталиране и на двата вида отоплителни системи за под. Важно е да се отбележи обаче, че електрическото подово отопление би се инсталирало много по-лесно и без особени подови реконструкции за разлика от водното – което има нужда от “по-дълбоко” инсталиране, респективно повече работа и средства.

Балатумните и ламинираните подови настилки първите, от които все по-рядко срещани днес, могат да бъдат отоплявани с подово отопление, но при тях има значително по-големи ограничения. Вашият доставчик на подово отопление за дома може да ви консултира дали е удачно, или не, да се доверите на подово отопление при такъв тип подова настилка.

Според това готова ли е подовата настилка, или е в процес на изработка

Съществуват минимални ограничения по отношение на възможността да бъде инсталирана подова настилка от който и да е тип. Практически, подово отопление може да бъде инсталирано, независимо от етажа на сградата, тип строителство и т.н. 

Въпросът тук е кой е по-изгодният вариант спрямо тези характеристики, върху готова подова настилка ли планираме да инсталираме подово отопление, или тя е в процес на изработка?

Там, където има възможност да се вдигне нивото на пода или той тепърва се изгражда (жилища и офиси, които са в ремонт), водната подово-отоплителна система е препоръчителна. Тя се характеризира и с по-ниски разходи в дългосрочен план.

Подовото отопление, използващо електричество, е подходящо за инсталиране там, където вече имаме изградена подова настилка. Електрическата система не изисква повдигане на пода както и прилагането на значителни подови конструкции. 

Този фактор има значение, защото ще ви спести редица разходи на етап инсталиране. Електрическите системи имат широко приложение и когато бъдат планирани правилно, също могат да бъдат енергийно ефективно решение.

Защо си струва да се доверим на подово отопление за дома? 

Подовото отопление предлага търсения уют и комфорт през студените дни и месеци от годината. Този метод за отопление е изключително ефективен за различни видове помещения – офиси, стаи с различна големина, а дори и банята. Подовото отопление дава много приятна, лека и постоянна топлина – можете да разчитате, че ще имате отопление през цялото време, денем и нощем.

Причина за постигането на този комфорт е начинът на разпределение на температурата. Докато при използването на конвенционални методи за отопление (с радиатори, печки и други) топлият въздух отива високо в тавана, при подовото отопление най-топлият слой въздух стои в близост до пода. 

По този начин е възможно да се гарантира оптимален микроклимат в стаята, за да се гарантира оптимална и здравословна температура на помещението, в което краката ви ще бъдат винаги топли.

Както всички отоплителни системи у дома, така и подово-отоплителната би била по-ефективна, ако жилището ви е отлично топлоизолирано, в т.ч. подова изолация и такава на стените. 

Какво още е важно да знаете за подово-отоплителните системи?

Системите за подово отопление се утвърдиха като едни от най-предпочитаните варианти за отопление у дома, прилагани в комбинация с конвенционалните методи за отопление. 

Ширещото се влияние на подовото отопление става предпоставка за формирането и разпространението на множество грешни впечатления за нея, вследствие на липсата на достатъчно познания за предимствата ѝ. Затова си струва да ги обобщим тук.

Подовото отопление е инвестиция в дългосрочен план

Инсталирането на обикновени радиаторни системи за отопление е доста по-евтино от подовото отопление, но предвид ефективността си и дългосрочното си влияние, си струва да му се доверите. Наред с другите предимства, които в частност споменахме по-горе, подово-отоплителната система не изисква почти никаква поддръжка след качествена инсталация.

Подовото отопление създава комфортна среда, благодарение на това, че поддържа постоянна температура 

Това, че системата работи равномерно и успява да генерира топлина колкото един радиатор е предпоставка за създаването на оптимална температура в помещението. Равномерното разпределение на въздуха в помещението гарантира достигане на стайна температура до 25°C, което е абсолютно нормална температура, постигната само с помощта на подов топлоизточник. 

Различните подови системи дават възможност за настройка според индивидуалния ви начин на живот и нужда от топлина за осигуряване на оптимален комфорт.

Подовото отопление не е задължително да бъде инсталирано само в пода

Макар че името му подсказва друго, системи за подово отопление успешно могат да бъдат интегрирани и в стените  и таваните на отопляемото помещение. По този начин се цели интегриране на един източник на отопление за помещеният, който е чист, ефективен и се вгражда идеално във всеки модерен интериор, без да изисква допълнителна поддръжка.

Макар изграждано за зимните месеци, някои съвременни подови системи предлагат и охлаждане

Съвремнните подово-отоплителни системи, използвани в комбинация с термопомпа, могат да работят и в режим на охлаждане. Това е съществено предимство, когато температурите в летните месеци достигат твърде високи нива.

Подовото отопление създава здравословен микроклимат

Противно на твърденията, че подовото отопление може да бъде вредно за обитателите на помещенията, редица изследвания на този тип системи гарантират че то може да предотврати циркулацията на фини прахови частици, причиняващи алергии и инфекции. 

В комбинация с използването на модерни електроуреди за пречистване на въздуха, подово-отоплителната система би ви носила само предимства, особено за тези от вас, които страдат от алергии и/или имат дихателни проблеми.

Важно е да се доверите на специалисти при планирането и инсталирането на подово-отоплителна система

В заключение си струва да споделим, че преди да направите инвестиция в който и да е от двата вида подово отопление – водно или електрическо, от първостепенно значение да се доверите на специалисти в областта. 

В тази статия ви представихме полезна информация за подовото отопление, но консултацията с експерт, който да направи оценка на жилището ви на място, не може да бъде заменена по никакъв начин.

Макар че много потребители твърдят, че подовото отопление не е никак изгодно, добре планираният и обмислен проект за изграждане на подово-отоплителна система ви гарантира оптимален комфорт и инвестиция.