Климатици

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

Месечните сметки за отопление през зимата стават все по-големи, а подходящата температура в дома ни е от изключителна важност за здравето и комфорта ни.

Все повече хора изявяват желание да сменят досегашния си начин на отопление с нов и по-подходящ такъв. В търсенето си за най-ефективния и енергоспестяващ отоплителен уред, стигаме и до инверторните и хиперинверторните климатици.

Климатикът става все по-популярен избор на пазара и повече потребители залагат на отоплението с такъв тип уред. Има ли и каква е причината за това?

Днес ще говорим за това какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата и дали той е най-доброто решение за дома ни.

Защо да изберете инверторен климатик за зимата?

Конвенционалните климатици отдавна бяха заменени с по-нов и по-мощен клас модели – инверторните. Тяхната функция се основава на инверторната технология, която към момента остава най-доброто решение в света на климатичните системи.

Какво е инверторната технология?

Тази технология е пряко обвързана с регулацията на компресора, който всъщност прави отоплението и охлаждането в стаята възможно. Чрез нея, неговите обороти се намаляват и повишават, в зависимост от това колко мощност е необходима, за да се достигне зададената температура към климатика.

Инверторната се различава от конвенционалната технология, която позволява на компресора да е само включен на максимални обороти или да е изцяло изключен.

Как се отразява тя на спестяванията ви?

С други думи, инверторният климатик няма да работи постоянно на пълни обороти за отопляване на помещението. Напротив, той ще използва единствено минималната електроенергия, която му е необходима. Това означава, че ще консумира малко енергия, което пряко ще рефлектира и върху вашите месечни сметки за ток, като ги намали значително.

Как отоплява един инверторен климатик?

Освен икономичността, която инверторната технология предлага, тя също така се отразява и на самата температура и качеството на въздуха в помещението. С инверторен климатик няма да наблюдавате промяна в градусите, защото компресорът ще работи плавно и равномерно, за да ги поддържа.

Един обикновен климатик би достигнал зададена температура от 23℃ и да се изключи. След това да се включи отново, когато температурата е 22℃. При инверторните и хиперинверторните климатици обаче не се наблюдава такава разлика в градусите, защото те ще поддържат постоянни 23℃.

Може ли да работи при екстремно ниски температури?

Високите и премиум класове инверторни и хиперинверторни климатици се отличават с възможността си за работа дори и в най-студените зимни месеци. Независимо в коя климатична зона се намирате, може да разчитате, че вашият климатик ще се справи с отоплението в стаята дори при външна температура от -15℃, -20℃ и понякога до -30℃.

Разбира се, всеки модел е създаден с определена цел. Някои климатици са по-подходящи за работа между -5℃ и 10℃, докато други могат да се справят и с по-ниски градуси. Затова е необходимо да проверите характеристиките на модела преди да го закупите за работа в екстремно ниски температурни условия.

Подходящи ли са инверторните климатици за отопление?

Високите класове инверторни и хиперинверторни климатици са може би най-доброто и икономично решение за отопление през зимата, в сравнение с други налични методи за отопление. 

Функция “Дефрост/Defrost”

Функцията “Дефрост” е много полезна през студените месеци. Тя прави работата на климатика възможна и го предпазва от повреди, настъпили поради замръзване.

В основата си функцията представлява затопляне на външното тяло на климатика, което размразява натрупани заледявания и скреж. Така перките на вентилатора остават непокътнати, защото не се удрят в леден блок, намалява се шума, а климатикът функционира безупречно и в ниските температури.

На какво да обърнете внимание?

Когато разглеждате модели климатици, ще забележите, че в техните характеристики са опоменати съкращенията SEER и SCOP. Ако търсите климатик, подходящ за отопление, обърнете внимание на коефициента SCOP. 

Той означава коефициент сезонна ефективност в режим на отопление. Най-високият съществуващ към момента е ≥5.10. Колкото повече се приближава SCOP на инверторния климатик до това число, толкова по-добра работа ще ви свърши той за отопление през студените месеци.

Тук е подходящо да се добави, че колкото по-високи са SEER и SCOP на климатика, толкова по-висок е енергийният му клас. Най-високият енергиен клас е А+++ и той гарантира най-ниски месечни сметки за ток.

Какви са съветите на специалистите от Термос?

За да ви улесним още повече, на нашия сайт Termos.bg, в поле “характеристики” на климатиците сме записали и колко е препоръчителният обем за отопляване. Може да сравните дали размерът на вашето помещение съвпада с възможностите на конкретния модел климатик.

В случай че сте решили да се отоплявате с инверторен климатик, то тогава е нужно да прецените размера на стаята, изолацията, външните атмосферни условия и други фактори, които могат да повлияят на температурата в помещението. Съветваме ви да се консултирате със специалист, за да изберете най-подходящия климатик за вашите нужди.

Колко струва отоплението с климатик?

Стигнахме и до основния въпрос, който интересува всеки – колко точно струва отоплението с климатик? 

Въпреки че отговорът на въпроса е труден и изисква специфични изчисления, ние от Термос ще се опитаме да ви отговорим.

Колко струва отоплението с климатик на киловатчас?

Някои от най-икономичните инверторни климатици в режим на отопление консумират минималните 0.50 kW. Други стигат до 1.00 kW. Средностатистически, можем да кажем, че средният разход на инверторните климатици е между 0.70 kW и 0.99 kW.

Според статистика от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, отоплението с климатик при текущите цени за зима 2021-2022 г., ще бъде на средна стойност 0,07 лв. / kW (стотинки на киловатчас). За пряко сравнение в цената можем да използваме отоплението с парно. 

Според експертите, ако използваме парно, ще платим 2 пъти по-висока месечна такса, отколкото ако използваме инверторен климатик от висок енергиен клас.

Как можете да изчислите колко плащате за отопление с инверторен климатик?

Ако разполагате с повече от един отоплителен уред, например с климатик и парно, може да направите изчисления на база консумирана енергия и разхода за електричество. Може един месец да използвате отопление само с климатик, а следващия – само с парно. 

Така, когато двата месеца изминат, сравнете месечните ви разходи и преценете кой вид отопление е по-изгодно за вас. Гарантираме ви, че трудно ще попаднете на отоплителни уреди и методи, които да са по-икономични от климатика.

Какво може да промени цената?

Цената може да варира в зависимост от различните зададени условия. Колкото по-студена е външната температура, толкова повече ще бъде консумацията на електричество на климатика, за да поддържа зададените градуси.

Някои от най-високите класове хиперинверторни климатици консумират минимална мощност дори при -20℃, а в същото време отдават голямо количество топлина.


Правилните настройки на един климатик също могат да помогнат за по-нисък разход на ток на месец.