Климатици

Основателни причини да сменим стария климатик

Основателни причини да сменим стария климатик

Инвестицията в качествено климатично устройство винаги е гарант за по-дълготрайна и надеждна експлоатация. Разбира се, тя е обвързана и с качествената и навременна поддръжка, която е неизбежна, независимо от модела климатик, който използвате. 

И все пак, в даден момент от живота на климатика се появяват различни фактори, компрометиращи ефективната му работа – твърде много шум, нарушения в работната ефективност, по-високи сметки за ток и редица други. В тези случаи пред потребителя има основно две алтернативи – изпращането на устройството за ремонт или покупката на нов климатик. 

Първият вариант може да бъде по-релевантен, в случай че съобразено с годините му експлоатация и комплексния набор от фактори, сумата за ремонта няма да е твърде висока. 

Покупката е на ход, когато използваният климатик е наистина стар и покупката на такъв от по-висок клас може да бъде далеч по-практична и икономически обоснована – по-ниски сметки за електричество, по-безшумна работа, красив дизайн и т.н. 

Редица потребители си задават въпроса кога и защо да сменим стария климатик с нов? Е, тук ще обърнем внимание на няколко основателни причини, които могат да бъдат сигурен сигнал, че старото климатично устройство си отива и следва да помислите за покупката на чисто ново. 

Климатиците – преди и сега?

Удобството на климатиците като средство за отопление и охлаждане от домакинства и бизнеси в световен мащаб далеч не е нещо ново. Като всяко друго нещо, климатичните устройства търпят промени, подвластни на технологичните иновации

Преди да преминем към топ индикаторите, че климатикът ви е за смяна, си струва да направим едно кратко отклонение, с което да видим какви бяха климатиците преди (преди може би преди около десетилетие) и какви са сега?

Енергиен клас

Най-общо казано, допреди 10 години климатичната индустрия можеше да се похвали с широкото производство на конвенционални модели, с нисък енергиен клас и респективно по-високи сметки за ток. 

Ако все още у дома или в офис ползвате климатик, купуван преди 5-10 години например, то със сигурност сами можете да се убедите в това. Днес в масовото производство на климатици се проектират модели, които са инверторни. Енергийните класове, в които попадат, обикновено започват от А до А+++. 

Шум

Едни около 10 dB по-ниски нива на шум (а при някои модели и повече) ни делят от моделите климатици, предлагани допреди няколко години. Този показател е изключително важен, когато става въпрос за комфорта у дома, в офиса или където и да е по време на работа на климатика. 

Съвременните климатици от висок клас са с нива на шум, който може да бъде сравнен с полъха на лек вятър. 

Екологичност

За разлика от сега, когато климатиците са далеч по-екологично съобразни машини, преди този тип устройства работеха с фреон R22. Днес този агент е забранен за употреба и съвременните климатици работят с фреон R32, който е до 70% по-екологично чист.

Екстри

Фокусът при по-старите модели климатици е върху функционалността им, а не толкова върху добавянето на разнообразни екстри. Повечето климатични устройства днес имат Wi-Fi и са оборудвани с пречистватели и овлажнители за въздух, както и други екстри. 

Дизайн

Както по отношение на интегрирането на подобрения, така и по отношение на дизайна, производителите преди не отдаваха чак такова голямо значение на дизайна. В наши дни дизайнът има определящо значение за модела. 

Климатиците не са просто устройства за климатизация на дома, те са част от съвременния ни дом или работно място, чийто интериор се различава значително от този допреди няколко години. 

Гаранция

Изхождайки от времето на покупката му, климатикът, който имате отпреди 5 години например, вече не е в гаранция. Той е имал такава, но тя най-вероятно е била до 2 години след покупката. 

Дори и да бъде ремонтиран, стойността на тази услуга може да бъде твърде неоправдана, тъй като не рядко ремонтът би възлязъл на цената на нов. В съвременното производство на климатични системи са интегрирани компоненти и работни системи с по-голяма здравина и устойчивост. 

Това прави възможно те да се предлагат с гаранция от 2 до 5 години. С други думи, при покупка на климатик сега няма нужда да се притеснявате за гаранционното му обслужване до 2026-7 година например.

Кои са сигурните индикатори, че климатикът ви е за смяна?

След като уточнихме ключовите параметри по отношение на това как са се променили тенденциите в производството на климатични системи е време да се върнем на основния въпрос. Кои са основателните причини да сменим стария климатик с нов? 

Сметките за ток са твърде високи

Всеки стар електроуред у дома може да бъде причина за завишаването на сметките ви за електричество на месечна база. В това отношение климатикът може да бъде и главен заподозрян. 

Както споменахме по-горе, ако използваното устройство е твърде старо, то енергийният му клас остава нисък и това не може да се промени по какъвто и да било начин, тъй като уредът е така проектиран. 

Ако искате да плащате по-ниски сметки за ток, вариантът е да се доверите на нов по-висок клас климатик за вашия дом или офис. Дори и да изглежда, че използваното климатично устройство работи добре, то използваната от него електрическа енергия може да бъде необосновано висока. 

Калкулирайки сметките си за ток за един отоплителен сезон например, лесно можете да стигнете до заключението, че покупката на нов климатик би била много по-изгодният вариант.

Въздухът в помещенията не е чист или е твърде сух

Климатиците “работят” с въздуха в стаите, които отопляват/охлаждат. При здравословно обременените ефектът “мръсен и сух въздух” ще бъде идентифициран изключително бързо. Старите климатици не са оборудвани със системи за пречистване на въздуха, нито с такива, които да го овлажняват.

Проблемите със сухотата и замърсяването на въздуха могат да бъдат регулирани с покупката на допълнителни устройства, познати като – овлажнители и пречистватели за въздух. При условие че съвременните устройства се предлагат с тези и ред други екстри и вземайки предвид другите фактори, които ще споменем тук, покупката им би била излишна.

Шумът от климатика нарушава комфорта ви

Дори и редовната поддръжка на старите климатични системи (често излизаща скъпо) не би могла да минимизира напълно шума, който издава старият ви климатик. 

Нуждата от качествен сън, почивка или като цяло времето, прекарано у дома или в офиса, не бива да бъдат компрометирани от “буботещото” тяло на стената. Да не говорим, че външният модул на климатика може да създаде проблем и със съседите, нарушавайки комфорта им денем или нощем. 

Твърде дълго използваният климатик е нормално да е по-шумен, тъй като редица компоненти и системи вече са прекалено износени. Още повече, че когато устройството е проектирано, факторът шум не е бил сред водещите при изработката му. 

Днес шумоотделянето, както на външното, така и на вътрешното климатично тяло, е значително подобрено. Някои модели климатици достигат до нива на шум от 20 dB, което ще ви гарантира отлична почивка у дома, тиха работна среда в офис и доволни съседи.

Климатикът не пасва на интериора

Съвременният дом или офис отдавна има редица изисквания към интериора. Често старият климатик стои като грозно петно от миналото, което разваля цялата вътрешна картина. Ако и при вас това е така, то можете да заложите на изключително добри дизайнови решения, при това с отлични функционални характеристики.

Според мнозина да смениш климатика си само заради това как ще се вписва в стаята е излишно. В повечето случай това идва като причина, която е в резултат на комплексен набор от фактори, които вече споменахме. 

Иновативният, стилен и допълващ интериора на дома климатик е цел номер едно на всеки голям производител на климатични системи днес. В наши дни нито едно устройство у дома не се купува “просто, за да върши работа”. Всеки електроуред играе ролята и на допълващ интериорен елемент, освен чисто функционалните му аспекти.

Устройството ви не отговаря на нуждата от по-голям контрол

Живеем във време, в което всичко около нас е “смарт”. Уви, старият ви климатик не може да ви предложи екстри като Wi-Fi управление, задаване на включване/изключване на системата и ред други “умни” опции за контрол. 

Днес интегрирането на Wi-Fi управление на климатика, както и разработката на мобилни апликации, с които може да се осъществява мониторинг и отдалечено управление на устройството си отвсякъде, присъстват в много от моделите на пазара.

Напълно възможно е да зададете желаната температура на климатика няколко часа преди да се приберете у дома. Можете да я коригирате по всяко време на деня, в съответствие с температурата навън, да го изключите при нужда или да се довеите на някои от интелигентните режими на работа на машината. 

Това не е част от сценарий на научно-фантастичен филм, а реална тенденция в съвременните климатични системи. От всички тези екстри можете да се възползвате, инвестирайки в покупката на ново климатично устройство още сега.

По-чистата околна среда е прийом, от който се ръководите в ежедневието си

Устойчивото мислене и начин на живот днес определят нашето бъдеще и това на нашите деца. Може да звучи клиширано, но истината е, че грижата за околната среда е тема номер едно в редица индустрии по целия свят, а производството на климатици не остава по-назад.

Употребата на стар климатик, чийто хладилен агент е забранен за употреба именно поради значителната си вреда, продължава да нанася допълнителна вреда върху природата. Наред с по-големият комфорт и ефективност, все повече семейства инвестират в покупката на нов модел климатик и заради екоустойвостта му при употреба.