Климатици

Какъв отоплителен уред да изберем за площ над 30 кв.м?

Какъв отоплителен уред да изберем за площ над 30 кв.м?

Въпреки сравнително високите цени на електроенергията, отоплението с електрически уреди остава предпочитано заради чистотата и комфорта, които създава. 

Ако и вие се замисляте с оглед на предстоящата зима на какъв отоплителен уред да заложите, имате различни възможности. За избора ви ще бъде решаваща големината на помещението, възможните топлинни загуби, вашите предпочитания и други фактори.

Когато ни предстои избор на електрически уред за отопление, всички се интересуваме на първо място от това дали мощността му ще е достатъчна да затопля предвиденото помещение. Ако имаме предвид средно голяма стая от порядъка на повече от 30 кв.м, това, от което ще се интересуваме, е ефективен уред точно за такава площ.

Видове отоплителни уреди, които са подходящи да инсталираме за стая над 30 кв.м

Макар че може да имаме някаква обща представа за всички популярни електрически уреди за отопление, когато обмисляме какъв отоплителен уред да изберем за площ над 30 кв.м, при търсенето ще попаднем на изключително голям избор. 

Тъй като почти всички уреди са с компактни размери, можем да ги поставим практически навсякъде и ще ни осигуряват необходимото количество топлина в стаята, когато  пожелаем.

Има отоплителни уреди с различни възможности и функционалности. За да изберем най-подходящия, е важно да имаме предвид и предназначението на нашето помещение.

Най-популярни уреди за отопление на ток са следните :

 • електрическите и маслените радиатори
 • конвекторите
 • вентилаторните печки
 • инфрачервените нагреватели
 • електрическа камина  
 • климатик

Ако ви трябва отоплителен уред за помещение като стая за гости например, в която се прекарва ограничено време, няма нужда от топлина през целия ден. Може да бъде използван уред с вентилатор, инфрачервена печка или конвектор с програматор.

За отопление на дневна, спалня или детска стая добра алтернатива са конвекторите, маслените радиатори или уред с инфрачервен нагревател.

Какви са особеностите, които трябва да знаем?

Преди да сте взели своето окончателно решение на какъв точно уред да се спрете, предвидете топлинните загуби, които евентуално биха ви попречили да се радвате на ефективно и икономично отопление.

Дори при определяне на мощността да съобразите уреда с площта на стаята, ако не отчетете загубата на топлина, няма сe отоплявате ефективно.

Сред основните фактори, с които е добре да се съобразите, са:

 • Етаж, на който се намира помещението;
 • Ако има външни стени, те изолирани ли са;
 • Какво е изложението на стаята;
 • Обитаеми ли са съседните апартаменти;
 • В какво състояние се намира дограмата.

Преценявайки влиянието на всички обективни фактори, ще сте по-сигурни в максимално добрия си избор. За целта е добре да бъдете предварително запознати с качествените показатели на най-популярните уреди за стая над 30 кв.м.

Маслен радиатор

Въпреки че маслените радиатори затоплят по-бавно, ако моделът е с вентилатор, ефектът ще бъде по-голям. Този тип радиатори отдават топлина поне още 30 мин., след като бъдат изключени. 

Поддържат равномерна температура в помещението. Топлинната им енергия зависи от колко на брой секции се състоят. За да използвате маслен радиатор в помещението си от 30 кв.м, ще ви бъде необходим модел от поне 12 секции.

За лесно придвижване маслените радиатори са снабдени с колела и удобна дръжка. Техният нагревателен елемент не произвежда вредни вещества, а поради защитата от прегряване могат да се използват и в детската стая. 

Много модели имат регулатор за мощност, а по-скъпите са с електронен контрол, 24-часов таймер, йонизираща функция и защита от падане и замръзване. Добре е да изберете с електронен термостат, за да регулирате температурата на въздуха и да не се потребява излишно електричество.

Маслените радиатори почти не произвеждат шум и имат модерен дизайн. При избор на модел с 12-13 ребра и мощност около 2500W, ще можете да отоплявате помещението без проблем, като имате възможност и да контролирате топлината.

Инфрачервено отопление

Един от най-добрите избори за постигане на мигновен затоплящ ефект и висока енергийна ефективност е инфрачервеното отопление. Инфрачервените лъчи, излъчвани от инфрачервените панели, както и от лъчистите печки, се абсорбират от предметите в стаята, пода, стените и тавана. После затоплянето на въздуха става чрез пренос на топлина по различен начин – излъчване, проводимост, конвекция.

Инфрачервеният отоплителен уред не обдухва помещението с топъл въздух, а отдава най-малко 80% топлина директно на стените, предметите и хората в стаята. Останалите 20% се отдават чрез конвекция, понеже инфрачервеният уред е горещ и циркулиращият около него въздух отнема част от топлината.

При инфрачервеното отопление разликата в температурата между тавана и пода е само 2-3°, а температурата на околните предмети е по-висока или равна на температурата на въздуха.

Температурният комфорт с инфрачервени уреди е по-висок, а ефективността им е максимално висока – 98%. Те противодействат на температурните разлики много бързо. Затова около пода въздухът е по-топъл от този на нивото на очите.

Електрически конвектори

За да затоплят въздуха, конвекторите използват естествена конвекция. По протежение на тялото на конвектора се намира нагревателен елемент, затоплящ въздуха без помощта на вентилатори. Тялото на конвектора не се нагрява до такава степен, че при допир да причини изгаряне и затова спокойно може да се използва в детската стая.

С монтирането на електрически конвектор не настъпва изсушаване на въздуха. Уредът работи безшумно, а ако се спрете на модел с електронен термостат, ще можете да разчитате на прецизна и икономична работа. А дигиталното управление заедно с енергоспестяващите функции създава още по-голямо удобство и комфорт при ползване.

Ако все пак се колебаете дали да не си купите вентилаторна печка поради по-ниската ѝ цена и способност да затопля бързо, ориентирайте се към модел с керамичен нагревател. 

Имайте предвид обаче, че за дългосрочна постоянна употреба печката с вентилатор няма да успее да отоплява максимално ефективно помещение с над 30 кв.м площ, а освен това каквито и енергоспестяващи функции да има, ще консумира повече електричество например от един конвектор. 

Кое е най-доброто решение?

Наситеността на пазара с различни варианти на електрически отоплителни уреди дава възможност всеки да избере онзи, който най-добре отговаря на условията в дома му, на желанията и бюджета. 

Много хора разчитат на отопление с климатик, тъй като така или иначе използват уреда за охлаждане през лятото. Други си инсталират електрическо подово отопление и т.н.

За условията на съвременните жилища за отопление само на едно помещение най-доброто решение остават електрическите конвектори. Своята нарастваща популярност те дължат на простотата и надеждността на конструкцията, лесния монтаж,  универсалността и безопасната си работа.

Ако имате нужда от ефективен и икономичен отоплителен уред, изберете електрически конвектор и заради други ползи освен споменатите.

Част от тези ползи са следните няколко : 

 • Има автоматична защита, което прави нуждата от постоянно наблюдение излишна;
 • Отличава се с тънък, спестяващ място дизайн;
 • Не образува прах при работа, защото поради естествената циркулация въздухът не се изсушава;
 • Дава няколко възможности за позициониране – на стената, върху пода с колелца за лесно преместване, с корпус под пода и с видима декоративна решетка;
 • Обслужването и ремонтът не изискват големи усилия.

Макар че конвекторите не нагряват толкова бързо въздуха като вентилаторната печка, с тях температурата ще бъде постоянна. Ако все пак желаете бързо затопляне, някои съвременни електрически конвектори са снабдени с вграден вентилатор. 

Поради това, че затоплянето на въздуха с конвектор става отгоре надолу, ако имате висок таван, това ще ви бъде от полза.

Запознавайки се с особеностите на всеки един електрически уред, изборът ви ще бъде по-информиран. Възползвайте се от предимствата на този, който максимално отговаря на предназначението на помещението ви. 

Дали ще работи на принципа на конвекцията, или излъчването, важно е да ви подсигури комфортна топлина, икономична работа и лесна употреба.