Климатици

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 25 кв.м?

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 25 кв.м?

С настъпването на есента все по-често започваме да се замисляме с какъв отоплителен уред можем да се отопляваме едновременно ефективно и икономично през зимните месеци. Най-лесният начин е това да стане с електрически уред, което ще ни избави от необходимостта да се ангажираме със сложни инсталации.

Ако имаме предвид точно определено помещение, ненадхвърлящо 25 кв.м, трябва да решим какъв отоплителен уред да изберем за площ до 25 кв.м.

В търговската мрежа може да бъдат открити разнообразни електрически уреди за отопление. Остава да проучим добре техните характеристики и възможности, за да знаем как да изберем най-точния според нуждите и възможностите ни.

Кои са видовете отоплителни уреди, подходящи да инсталираме за стая до 25 кв.м?

Най-разпространените видове отоплителни уреди са електрическите, а основни сред тях са вентилаторните печки, конвекторите, инфрачервените нагреватели, калориферите и маслените радиатори.

Подходящи за инсталиране за помещения до 25 кв.м са маслените радиатори, електрическите конвектори и духалките или вентилаторните печки. Можете да ги използвате за поддържащо отопление или самостоятелно да отоплявате с тях. 

Макар че всички електрически отоплители се считат като скъпи за експлоатация поради цената на електрическата енергия, притежават различни енергоспестяващи функции, а освен това, отоплението с тях е чисто.

Кои са особеностите, които трябва да знаем?

За да можете да направите добра преценка и най-удачния избор след това, е добре да знаете какво е характерно за всеки вид и на какви предимства можете да разчитате.

Електрически конвектори

В последното десетилетие електрическите конвектори се превръщат в едни от най-предпочитаните уреди за отопление не само заради тънкия им дизайн, а и защото са икономични.

В своята работа те използват нагревателен елемент, който затопля студения въздух, засмукан от уреда в най-долната част на помещението. Процесът на конвекция се повтаря непрекъснато до достигане на пълното затопляне на въздуха в стаята според зададените параметри. 

Когато приключи процесът, уредите с електронен термостат се изключват по автоматичен начин. Ако температурата в помещението слезе под зададения минимум, процесът започва отново.

Обмисляйки отопление с електрически конвектор, изборът ви може да бъде стенен или подов. Ако става въпрос за отопление на детска стая, стенните електрически конвектори са удачно решение, защото са безопасни поради слабо нагряване на корпуса, а и обикновено са снабдени с вентилатор и автоматичен термостат.

Предимство на подовите конвектори е тяхната гъвкавост, което позволява лесното им преместване в друга стая и поставянето им върху крачета. Има подови конвектори с вентилатор, ако желаете по-ефективно отопление. По отношение на мощността може да закупите модели от 2000-3000W на различни цени.

Конвекторите са снабдени с автоматична термозащита, както и функция против замръзване. Модели като например на Atlantic притежават и еко функция за икономия, сензор за присъствие и др. Голяма част от новите модели позволяват управление през телефон.

Маслен радиатор

В много домове през зимата масленият радиатор е често използван не само като допълнителен уред за отопление, но и самостоятелно. Понеже са пълни с масло, отоплителните тела от този тип отдават едновременно лъчиста и конвекторна топлина. Така ще затопляте и въздуха в помещението, но и намиращите се в него предмети.

Отоплението с маслен радиатор е чисто и приятно. Той не изсушава въздуха, а благодарение на колелцата и удобната дръжка, може да го премествате в различни зони на стаята или в друга стая.

Тихата работа на радиатора, поддържаната температура с помощта на термостата, няколкото защити и липсата на нужда от поддръжка (освен забърсване с мека кърпа) правят масления радиатор добър за избор на отопление на вашата спалня, детска стая или друго помещение.

Вентилаторна печка

На пазара съществува многообразие от модели на вентилаторни печки. Някои са предназначени да затоплят само определена зона от помещението, а други са проектирани за цялостно отопление. Те не само са най-бюджетният избор за отопление, но и позволяват бързо затопляне. Все пак това зависи от площта на стаята.

Ако искате да отоплявате вашето помещение от 25 кв.м, трябва да се насочите към модел с по-голям капацитет. Дали ще изберете стенен, или подов модел, те работят на един и същ принцип. Уредът е снабден с нагревателен елемент, зад който монтираният вентилатор обдухва реотана и изкарва принудително горещия въздух извън корпуса.

Съвременните вентилаторни печки имат терморегулатор, включващ и изключващ уреда автоматично. По-високотехнологичните модели могат да се управляват и дистанционно и притежават екстри като таймер, LED дисплей, система против замръзване и прегряване и др. Някои печки имат 2 или 3 режима на мощност, като най-мощният може да осигури и 2000-2200W.

Макар че шумът от вентилаторните печки може да бъде по-голям, за разлика например от конвектора, в зависимост от марката и модела може да откриете и максимално безшумни.

Освен тези няколко най-разпространени електроуреда, много хора избират инфрачервена печка, подово отопление или климатик за основно отопление. Който и вариант обаче да изберете, има фактори, които могат да повлияят негативно върху ефективността му. 

Колкото и мощен да бъде избраният от вас уред, поради топлинните загуби може да не получите очаквания комфорт. Те могат да се дължат на некачествена дограма, на външни стени поради липса на изолация, на помещения над вашето и др.

Преди да включите избрания от вас отоплителен уред, трябва да сте подобрили условията, при които той ще работи, за да не изтича топлината навън.

Кое е най-доброто решение?

Решението какъв отоплителен уред да изберем за площ до 25 кв.м, а и за помещение с други размери, най-вече зависи от това какви са икономичността му и коефициентът му на полезно действие. При различните уреди те се постигат чрез автоматичното им управление, а най-разпространеният метод е вграденият термостат.

Разглеждайки различните алтернативни варианти и отчитайки техните плюсове и минуси, вие най-добре ще прецените според условията, бюджета и потребностите си кой от тях да изберете.

Понеже става въпрос за средно голямо помещение от 25 кв.м, с една по-мощна вентилаторна печка бихте могли да се отоплявате цяла зима. Макар че ще изисква по-малка инвестиция обаче, въпреки регулируемия термостат може да похарчи повече електроенергия, а освен това и шумът е малко по-голям.

Масленият радиатор работи напълно безшумно и ще ви достави уютна топлина, като също може да разполага с регулируем термостат за икономична работа. Но по-бавно ще достигне желаната температура, нищо, че след това ще я отдава около 30 мин., дори и изключен.

Ако се колебаете и относно електрическия конвектор, може би трябва да се доверите точно на него, поради ключови предимства като безшумна работа, лесно управление, компактни размери, безопасна употреба, прецизен контрол и др. 

Добрите модели са оборудвани с електронен терморегулатор за спестяване на електроенергия до 21%, адаптивен старт за подобрен температурен комфорт, седмичен програматор, функция за отложен старт и др.

Дори да предпочитате стенен модел, стенните конвектори обикновено пристигат с крачета и колелца, за да го превърнете в подов.

Някои конвектори могат да се монтират и в баня, ако имат защита IP24, което не е възможно с вентилаторната печка например, която принципно затопля много бързо. За помещение с площ до 25 кв.м и височина на тавана до 2.80 м ще ви трябва подов конвектор с мощност 2500W.

Гъвкавостта при употребата на вентилаторните печки, маслените радиатори и конвекторите е едно от големите им преимущества. Но днес съществуват много възможности, съобразно изискванията на всеки. 

Може да решите да си монтирате електрическо подово отопление, инфрачервена печка или да използвате климатик и др. Едни уреди са много ефективни, но скъпи; други – по-бюджетни, но не и енергоефективни и т.н. 

Преценете всички техни предимства и недостатъци, съобразявайки се с вашето конкретно помещение и всички обективни фактори, след което ще можете да достигнете до правилното решение.