Климатици

Какво да изберем – климатик или конвектор?

Какво да изберем - климатик или конвектор?

При наличието на няколко различни варианта за отопление през зимата за съвременния потребител става все по-трудно да направи най-правилния избор. Две са основните критерии, по които следва да се ръководим в избора на отоплително средство за дома или офиса – надеждност и икономичност.

С настъпването на студените зимни дни топлината става все по-търсена, тя е отговорна и за уютната атмосфера във всеки дом. В тази връзка, изборът на подходящо отопление представлява ключов момент. 

По тази причина не бива да пренебрегвате следващите редове. В тях насочваме вниманието ви върху два от най-често употребяваните отоплителни електроуреда днес – климатикът и конвекторът. 

Тук ви представяме по-подробно сравнение между двата типа уреди, обобщаваме техните предимства и недостатъци. В крайна сметка, от вас зависи на кой да се доверите. Да започваме.

Конвекторът – достъпната топлина за вашия дом

Електрическият конвектор е електроуредът, който осигурява мигновена топлина. Със своите лекота и удобство по отношение на инсталацията и последващото му използване той намира все по-широко приложение в съвременния дом и офис.

Същност и основни характеристики на конвектора

Най-общо казано, конвекторът типичен представител на отоплителните уреди тип електрически нагревател. Той разполага с уникален дизайн, лек е и е удобен, което го прави използваем почти навсякъде. Отличителна негова черта е достъпната му цена. Тя е значително по-ниска от тази на климатика и по-висока от тази на обикновена електрическа печка. 

Тялото на конвектора не се загрява, а липсата на запалими елементи и вещества в структурата му минимизира риска от появата на инциденти, като пожар, изгаряне и други. 

Важно условие при употребата му е да се избегне осезаема топлозагуба. Това ще рече, че в помещението, в което се използва, вратите и прозорците следва да са плътно затворени. Подобно на другите електроуреди, използвани за отопление, изолацията на жилището е препоръчителна, за да се минимизират топлозагубите, респективно разходите за електричество. 

Принципът на действие на конвектора се основава на естествения природен процес, познат като конвекция. Студеният въздух се намира в най-долната част на помещението, а топлият се издига в пространството. 

Конвекторите разполагат с нагревателен елемент, намиращ се в най-долната им част. Посредством електрическа енергия нагревателният елемент се затопля и в резултат на естественото движение на въздуха, при преминаването му през нагревателния елемент, той се затопля и се разпределя равномерно в цялото помещение.

Предимства и недостатъци на конвектора

Като при всеки друг уред, активно използван в съвременното домакинство, и по отношение на конвектора бихме могли да изведем основни предимства и недостатъци.

Нека започнем със съществените му предимства:

 • Удобна и лесна употреба – електрическият конвектор не предполага сложен монтаж, респективно специални умения и набор от инструменти.
 • Възможност за избор спрямо типа помещение – в зависимост от особеностите на жилището ви, можете да избирате между два типа конвектори – стенен и преносим. Първият тип се монтира със специални приставки за стената, а другият се поставя на обособени за целта крака.
 • Идеални са за отопление на малки стаи и офис пространства – някои по-малки жилищни стаи и/или офиси не предоставят възможност за инсталиране на климатик, в този случай конвекторът би бил идеалното решение.
 • Затоплят въздуха равномерно – независимо в коя част на помещението е позициониран, конвекторът ще затопли стаята ви равномерно.
 • Изключително тих режим на работа – за разлика от много други електроуреди за отопление, конвекторът ще ви удиви с изключително тихия си работен режим, независимо от това дали е на пълна работна мощност, или не.
 • Разполагат с прецизен термостат – това важи за моделите с електронен термостат, които достигат зададената от потребителя температура на затопляне, а след това се изключват. Този процес е непрекъснат и цели минимум електрическо потребление. 

За да бъде направен възможно най-обективният избор при покупка, си струва да обърнем внимание и на недостатъците на конвекторите:

 • Бързата топлозагуба – предвид това, че конвекторът е предназначен за отопление на сравнително по-малки площи, важно условие е да се грижите за това да не оставяте отворени прозорци или вратите в отопляемото помещение.
 • По-ниска енергийна ефективност – този недостатък е по-скоро следствие от бързата топлозагуба и нужда от повече електричество за осигуряване на предварително зададената температура.
 • Използват се единствено и само за отопление  – за разлика от климатика,  който може да работи и в режим на охлаждане през лятото, конвекторът може да се използва само и единствено за отопление. 

Климатикът – икономично и модерното мултифункционално устройство

Климатичните системи отдавна се утвърдиха като особено практични и икономични устройства за климатизация на дома. Те печелят потребителите със своята мултифункционалност. 

Осигурявайки ефективно охлаждане през горещите летни дни и топлинен комфорт през студената част от годината, климатиците замениха много от конвенционалните отоплителни уреди у дома.

Същност и основни характеристики на климатика

Климатикът се състои от минимум две части – вътрешен и външен модул. Отличава се с иновативния си метод на работа. С помощта на хладилен агент (фреон) се осъществява топлинен пренос между двете климатични тела, в зависимост от това в какъв работен режим е климатикът – отопление и/или охлаждане. 

Фреонът протича през намотка, а създадената топлина се излива през вентилатор. След като бъде охладен, газът преминава отново в течно състояние и се предава към изпарителя. Този процес се повтаря непрекъснато и поддържа зададената от потребителя идеална температура.

Предимства и недостатъци на климатика

Редица са преимуществата, които правят климатика все по-предпочитан уред. Това обаче далеч не означава, че те нямат и своите недостатъци. Нека ги разгледаме по-подробно, за да ви помогнем да направите по-добрия и информиран избор. 

Нека видим основните им предимства:

 • Идеални за отопление на големи площи – поради големия си обхват, климатиците са по-добрата алтернатива, става ли въпрос за големи и отворени жилищни пространства.
 • Енергийно ефективни решения – климатиците са с доказано най-високи енергийно ефективни характеристики, от който и да е друг уред, използван за отопление и/или охлаждане.
 • Стилен и модерен дизайн – практически те могат да бъдат инсталирани навсякъде в дома ви и/или офиса, без да нарушат цялостното възприятие на интериора. 
 • Предлагат множество допълнителни екстри – в зависимост от това на какъв модел климатик ще се спрете, можете да се насладите на редица допълнителни екстри, като Wi-Fi управление, почистване и овлажняване на въздуха, равномерно разпределение на въздушния поток и много други.
 • Ефективност през цялата година – както стана ясно, климатикът може да бъде използван като през лятотото – за охлаждане, така и през зимата – за затопляне. 

Предимствата на този тип уреди са много, но си струва да обърнем внимание и на съществените недостатъци на климатиците:

 • Изисква висока първоначална инвестиция и допълнителни разходи за монтаж – климатикът е значително по-скъп електроуред от конвектора, а изискването за осъществяване на професионален монтаж е още един допълнителен разход, който няма как да спестите.
 • Климатиците изсушават въздуха – съществен недостатък, който може да доведе до алергии и други здравословни проблеми на тези от вас, които имат хронични белодробни заболявания и/или са податливи на алергии. 

Много от съвременните климатични устройства разполагат с интегрирани системи за овлажняване на въздуха. В допълнение, много потребители се доверяват и на допълнителни устройства за осигуряване по-високо качество на въздуха.

 • Изискват периодична поддръжка – тя обикновено се изразява в редовно почистване на филтрите на климатика, от друга страна – всяка година климатиците следва да преминават годишна профилактика, с оглед отстраняване на неизправности и вътрешно почистване. 

Конвектор или климатик да изберем?

След като се запознахме със същността и особеностите на климатика и конвектора, в крайна сметка е важно да определим на кой от двата уреда да се спрем. Всъщност изборът е доста относителен. 

И двата уреда могат да ви осигурят комфорт и топлина през студените зимни дни. Важно е да вземете предвид комплекс от фактори, преди да направите покупка. Водещите тук са типа и големината на помещението, икономичност, първоначална инвестиция.

Площ

Ако помещението, което ще отоплявате, е сравнително голямо, добра идея е да заложите на климатик. Причината е, че конвекторите са предназначени за отопление на сравнително малки по площ жилищни помещения и/или офиси и не биха се справили успешно с климатизацията. 

В случай че архитектурните особености на помещението не позволяват монтаж на климатик, отново конвекторът е по-добрият вариант.

Климатикът е за предпочитане тогава, когато искате да получите едновременно възможност за отопление и охлаждане. Той може да бъде идеалното решение, в случай че става въпрос за климатизацията на твърде голямо помещение, в което има преходи и невъзможност за затваряне между отделните помещения. 

Икономия на електроенергия

По този показател климатиците имат конкурентно предимство. Практически те изискват направата на по-висока инвестиция и осъществяване на специализиран монтаж, за които много потребители нямат възможност. Въпреки това климатиците са инвестиция, която се изплаща сравнително бързо.

Как да осигурим икономично отопление за дома си, независимо на кой уред ще се спрем?

Топлинната ефективност е водещ фактор, който трябва да осигури всяко жилище, независимо дали ще се отоплява с климатик, или конвектор. Топлинната ефективност е важна както за запазване на постоянна температура вътре по време на отопление, така и за хладнината в горещите летни дни.

Нужно е наличието на отлично уплътнение на прозорците и вратите в жилището. Изолираните стени, таван и под също имат определящо значение. Спомагателен фактор са наличните в помещението щори и завеси.

Уверете се, че в зависимост от нуждите си, сте избрали най-правилния уред. Климатикът и/или конвекторът следва да са съобразени с кубатурата на помещението ви. Затопляйте само стаите, които действително обитавате. 

Всеки има различни предпочитания по отношение постигането на топлинен комфорт, но все пак не е нужно да поддържате тропически температури у дома.