Отоплителни уреди

Кое да изберем – стоманени или алуминиеви радиатори?

Кое да изберем - стоманени или алуминиеви радиатори?

Безспорно отоплението у дома, а и на всяко друго помещение, което се използва често, е тема, която става все по-актуална. Търсенето на ефективни методи за отопление  неминуемо се обуславя от спада на температурите навън.

В тази връзка, изборът на отоплителна система и наборът ѝ от елементи има определящо значение за осигуряването на комфорта и отличното здраве на всички. Сред тях се нареждат и различните видове радиатори

Като един от най-често срещаните отоплителни тела, изборът между тези от алуминиева или стоманена изработка кара все повече от потребителите да се замислят на кой от двата вида да се спрат. 

Какви са основните разлики между тях? Какви са техните преимущества и недостатъци по отношение на конструкцията и функционалността им? На тези въпроси може да бъде отговорено веднага, но за целта трябва да обърнете внимание на следващите редове.

Конструктивни особености на стоманените и алуминиеви радиатори

Освен чисто материални различия при изработката си, тези два основни вида радиатори имат и своите конструктивни особености. Нека ги разгледаме. 

Видове алуминиеви радиатори според конструкцията

Както може би сте забелязали, радиаторите имат обособени отделни секции, които се наричат още глидери или ребра. Те могат да бъдат направени само от алуминий или в комбинация от различни видове сплави и метали. В зависимост от начина на изработка на ребрата, на пазара можем да срещнем следните основни видове алуминиеви радиатори:

Лети алуминиеви радиатори

Както е видно от името им, при този метод на производство ребрата (глидерите) се изливат цели. Те се характеризират с по-високи нива на устойчивост при удари, които могат да доведат до счупването или спукването им. 

Техен основен недостатък е по-високата цена, която се обуславя главно от по-трудната им изработка. Въпреки това, летите алуминиеви радиатори са едни от най-разпространените модели отоплителни тела в Европа.

Екструдирани алуминиеви радиатори

Екструзията на радиатори е технология, която обикновено се прилага за по-големи по размери отоплителни тела. Те се оформят на няколко алуминиеви части, които впоследствие се свързват със специални уплътнения и лепила за заваряване. 

Този тип секционна конструкция позволява сглобяването на толкова на брой ребра, колкото са нужни, че да се постигне търсената отоплителна отоплителна мощност за помещенията.  

Хибридни алуминиеви радиатори

Най-често те представляват отлети наведнъж 2 или 3 секции, съединени впоследствие с колекторни блокове. Всяка от секциите и ребрата на радиаторите следва да отговаря на определени стандарти при производството си. Това ги прави отлично съвместими и взаимозаменяеми, в случай че едно или няколко от ребрата/секциите се повреди впоследствие. 

Видове стоманени радиатори според конструкцията

Стоманените радиатори, използвани в различните отоплителни системи, са основно два вида по отношение на конструкцията си: панелни и тръбни. Нека видим по-подробно кои са те и какви са техните особености.

Панелни стоманени радиатори

Този тип радиатори всъщност са добре познати на всички ни, тъй като те представляват осъвременена версия на чугунените радиатори, познати от близкото ни минало. Отличават се със сравнително простата си и здрава конструкция, която съдържа определен брой панели за задържане на вода и топлоотдаващи елементи (конвектори). 

Панелните стоманени радиатори могат да съдържат от един до три на брой панели, свързани помежду си. Характерна е тяхната форма с наличието на няколко вътрешни канала, по които се движи топлопреносителят.

Т.нар. конвектори са едни от най-важните елементи в панелните радиатори. Те са отговорни за осъществяването на ефективния процес на топлоотделяне. В същността си те представляват П-образни ребра, изработени от студено валцована стомана.

Тръбни стоманени радиатори

Тръбните стоманени радиатори, от своя страна, представляват редица от няколко отделни тръби. Те са съединени помежду си с колектори. Колкото до разположението им – могат да бъдат вертикално или хоризонтално позиционирани в тялото на радиатора.

Алуминиеви радиатори – какви са техните предимства и недостатъци? 

Популярността и широкото потребление на алуминиеви радиатори се дължи на редицата предимства, с които се отличава тяхната изработка, а именно: 

 • Имат висок коефициент на топлоотдаване спрямо радиаторите, изработени от други материали (стоманени например)
 • Алуминият е изключително лек материал, а произвежданите радиатори се предлагат в компактни размери, което обуславя лесното им транспортиране и монтаж
 • Могат да бъдат подложени на различни операции, в т.ч. сглобяване, разглобяване, подмяна и допълване на ребрата им, в случай на необходимост
 • Алуминият е материал, който е изключително устойчив на корозионни процеси
 • Издръжливи са на високи температури, което осигурява отлична топлопроводимост на отоплителните тела
 • Предлагат идеално съотношение между цена и получаваната топлинна ефективност
 • Съвременните модели алуминиеви радиатори придават завършеност и естетичен вид на изработката, в комбинация с разнообразието от модели и дизайни

За да направите на-правилния избор на радиатори за вашите нужди, преди всичко е важно да познавате и техните недостатъци:

 • Алуминиевите радиатори изискват високо качество на топлоносителя си – това има отношение към естествената податливост на тези елементи към корозия и последващо разрушаване на вътрешната структура. 
 • Екструдираните алуминиеви радиатори не са устойчиви на хидравлични удари – това налага при подготовката на отоплителния сезон да се прави проверка на налягането в отоплителната системи.
 • Някои от съединителните елементи са податливи на корозионни процеси – в случай че същите са изработени от мед или стомана, това е често срещан проблем при радиаторите, чиито съединителни елементи не са никелирани, хромирани или покрити с кадмий. 

Стоманени радиатори – какви са техните предимства и недостатъци?

За да бъдем обективни в представянето на двата вида радиатори, би било редно да обърнем внимание и на предимствата на стоманените радиатори:

 • Богат избор от размери и типове, наред със сравнително лесна възможност за монтаж
 • Проста, но същевременно с това здрава конструкция, която осигурява дълъг експлоатационен живот на уредите
 • По отношение на устойчивостта на ефекта хидравлични удари, стоманените радиатори са по-добрият вариант от алуминиевите
 • Постигат оптимално съотношение между цена, качество и отоплителна мощност, особено когато става въпрос за панелни радиатори от стомана
 • Отличителен дизайн, когато става въпрос за тръбните модели радиатори

Дойде време да набележим и основните недостатъци, с които се характеризират стоманените радиатори:

 • Продължителната неактивност и неправилното обезвъздушаване на системата, от която са част стоманените радиатори, създава предпоставка за протичането на корозионни процеси
 • В съединителните зони или т.нар. “заварки” е възможно да се проявят дефекти
 • Много по-трудоемки са за монтаж и/или транспортиране, предвид голямото си тегло
 • Имат ограничени възможности за свързване – при стоманените радиатори например няма как да бъде осъществен еднотръбен начин на свързване
 • По-ниски нива на топлоотдаване спрямо алуминиевите им събратя

Начини на свързване на радиаторите

Радиаторите могат да бъдат свързани по един от следните четири начина, в зависимост от спецификите на жилището ви и изискванията му. Нека ги разгледаме по-подробно. 

Диагонално свързване

Този тип свързване се определя като най-ефективния от гледна точка на извличане на максимална отоплителна мощ. При него входът за топлата вода и изходът за студената са разположени по диагонал.

Странично свързване

Този тип свързване изисква използването на допълнителни елементи, за да се редуцира ефективността на отоплителната мощност на радиатора. Това се налага, тъй като поради конструкционните особености на помещението подаващата тръба се позиционира в горната част на радиатора, а изходната – в долната част. Някои радиатори имат ограничение за осъществяване на странично свързване. 

Долно свързване 

При него подаващата и изходната тръба са разположени в долната част на радиатора от различни страни. Някои радиатори не могат да бъдат монтирани по този начин, като например панелните такива. Долното свързване, от своя страна, намалява ефективността на топлинна мощ, затова се прилага само при невъзможност от прилагането на друг тип монтаж. 

Еднотръбно свързване

То изисква наличието на специализиран кран, през който входящата и изходящата вода, съответно влиза и излиза. Кранът се свързва с един извод на радиатора. Изискването за специализирани кранове и аксесоари прави този метод твърде трудоемък и неприложим за повечето видове радиатори. 

Алуминиеви или стоманени радиатори – кое да изберем?  

Както стана ясно, двата типа радиатори имат своите предимства и недостатъци. Кой ще изберете зависи преди всичко от личните ви предпочитания. Не на последно място, особеностите на помещенията, в които ще се инсталират радиаторите и тръбите, също имат отношение във връзка с прилаганите типове свързване. 

Алуминиевите радиатори са по-предпочитани от съвременните домакинства и индустрии поради редицата си преимущества, които изброихме по-горе. Успешно могат да се инсталират с различни източници на захранване, в т.ч. газови котли, пелетни съоръжения и термопомпени системи. Алуминиевите радиатори безспорно са ефективно средство за отопление, но изискват значително по-големи инвестиции за изграждането си. 

Поставянето им в помещения, които се отопляват рядко по една или друга причина, би било икономически неоправдано. Такива например са вили, стопански помещения, ресторанти и други, които се отопляват по-рядко.

От друга страна, стоманените радиатори са идеалното решение, в случай че изградената система за отопление включва централен източник на захранване като котел, печка на дърва или въглища например. 

Това е по-изгодното решение, в случай че домакинството или индустрията използва такъв тип източник на захранване. Не на последно място следва да съобразите и фактора дизайн на отоплителните радиатори.