Отоплителни уреди

Заслужава ли си да инвестираме в отоплители за баня?

Заслужава ли си да инвестираме в отоплители за баня?

За много домакинства въпросът с отоплението на банята често остава на заден план и много потребители се питат струва ли си въобще да се инвестира в покупката на отоплителни тела точно там. Ако и вие все още се чудите дали има смисъл, то следващите редове са точно за вас. 

Достъпът до банята в студените зимни дни ви навява неприятни емоции и ви кара да потръпвате? Е, не е нужно да си го причинявате повече. Независимо дали търсите начини за ремоделиране на банята си, или търсите варианти за осигуряване на топлина, уют и комфорт, следващите редове със сигурност ще са ви от полза.

Какви са основните видове отоплителни тела за банята? 

Къпането през зимата в баня, която не е отоплявана по никакъв начин, може да бъде истинско изпитание, както за възрастните, така и за децата. Последните са особено податливи на настинки и грипни заболявания, затова не бива да им го причинявате. В тази връзка, няколко са основните отоплителни тела, които съвременният пазар предлага.

Електрически лири за баня 

Това е един от най-често срещаните методи за отопление на банята. В случай че по една или друга причина до банята ви не достига радиатор, част от централната отоплителна система или просто нямате такава, лирата би била чудесно решение. 

Тя може да бъде използвана, както за затоплянето на въздуха в банята, така и за поддържане на хавлиите ви топли, за да ви “прегърнат” в меката си и уютна прегръдка веднага след топлия душ или вана. 

Електрическите лири са препоръчителни за употреба в помещения, които са сравнително малки. За големите и просторни бани могат да се погрижат един или няколко от следващите ни предложения.

Конвектори за баня

Другият много популярен начин да затоплите банята през зимата са конвекторите за баня. Пазарът днес предлага разнообразие от модели конвектори, отличаващи се с елегантен корпус, практични размери и високи нива на ефективност. 

Този тип отоплителни уреди са сравнително по-скъпи от електрическите лири например, но икономическата им ефективност и редицата допълнителни ползи при употребата им – защита от влага, мухъл, плесен и бързо затопляне, компенсират цената им. Повече за техните предимства и видове разказваме в следващите редове.

Какви са предимствата на конвекторите за баня?

С избора на качествен конвектор за банята ще постигнете много повече от това да затоплите помещението и ще създаде търсеният уют при вземането на душ или вана в студените зимни дни.

Осигуряват здравословна среда

Съвременните конвектори за баня могат да направят банята ви и по-здравословно за вас и децата ви място. Работата им предотвратява образуването на влага и появата на неприятни миризми, които са характерни за повечето бани, в които липсват отоплителни уреди.

Допълнителен комфорт

В зависимост от конструкцията си и модела, на който ще се спрете, конвекторите за банята могат да ви предложат и редица допълнителни екстри. Някои от тях имат обособени приспособления за поставяне на хавлии. 

Поставена там, вашата хавлия ще бъде суха, топла и готова за използване веднага. От друга страна, електрическите конвектори за баня ще поддържат плочките и стените в банята сухи, което може да предотврати подхлъзване и падане.

Енергийно ефективни решения

Не на последно място, конвекторите за баня са изключително енергийно ефективни решения за затопляне на банята. Оборудвани са с терморегулатори и предлагат високи нива на защита и водоустойчивост, предвид това, че са проектирани да работят във влажна среда. 

С модерните си съвременни дизайни, набор от контроли и сензори за автоматично подобряване на работата им и минимизиране човешкия фактор те предлагат модерни и функционални решения за вашата баня. 

Какви видове конвектори за баня ще откриете на пазара?

За максимално удобство при избора на отопление за банята за всяко едно домакинство съвременните конвектори за баня се предлагат в разнообразие от видове и мощности. Нека ги разгледаме по някои от основните им критерии 

Видове конвектори за баня, в зависимост от типа монтаж

Преносими (преместваеми) конвектори 

Едни от най-разпространените видове конвектори, които се характеризират с изключителна гъвкавост. Те могат да бъдат включени в контакт в банята, като разбира се, следва да внимавате да не намокрите щепсела или по някакъв начин да допуснете попадането на вода в контакта (обикновено се позиционират в по-високата част на банята). 

Сравнително евтини са и могат да бъдат изключително ефективен отоплителен уред, става ли въпрос за малка баня. 

Стенни конвектори

Стенните конвектори за баня са абсолютен лидер на пазара. Освен с високото си ниво на ефективност, тези съвременни уреди се отличават с компактните си размери и елегантен външен вид. 

Те се предлагат в няколко различни размери, за да изберете най-подходящия за вас модел за банята. С избора на стенен конвектор бихте направили инвестиция в покупка на наистина елегантен аксесоар за баня. Техен основен недостатък е нуждата от професионален монтаж, както и по-високата им цена. 

Тавански конвектори

Тези модели конвектори за банята спомагат не само за отоплението в помещението, но и за поддържането на сухотата в банята. Причината е, че повечето от този тип модели са оборудвани и с вентилатори. 

Инвестицията в качествен таванен конвектор за банята ви гарантира изключително ефективно затопляне на цялото помещение за много кратко време. Подобно на стенните конвектори и този тип уреди изискват професионален монтаж. 

Видове конвектори за баня, в зависимост от типа отопление

Керамични конвектори

Отоплителните тела с керамичен нагревател са едни от най-често срещаните на пазара днес. Интересът към тях се обуславя най-вече от работната им ефективност, тъй като електричеството се превръща директно в топлина. 

Някои от моделите керамични конвектори имат допълнително вграден вентилатор, който може да бъде използван за бързото и равномерно разпределение на топлината в банята.

Вентилаторни конвектори

Най-често се монтират на стената или тавана в банята. Подобно на керамичните модели, с помощта на вентилатор разпределят равномерно топлия въздух. Основен недостатък на вентилаторите е, че могат да бъдат шумни и да създават дискомфорт по време на релаксираща вана или душ.

Инфрачервени конвектори

Този тип отоплителни тела са най-модерните и високоефективни, които ще откриете на пазара. Инфрачервените конвектори използват лъчиста топлина, за да осигурят ефективното отопление за цялата баня без никакъв шум. Те са много по-скъпи от останалите методи за отопление, но предвид ефективността и икономичността си, са значително изгодна инвестиция. 

Как да направим най-правилния избор при покупката на отоплители за банята? 

Няколко са основните фактори, които следва да съобразите при избора на отоплителни тела за вашата баня. Нека ги разгледаме по-подробно.

Размери на банята

Размерът на банята ви е първият въпрос, който следва да съобразите при покупката на отоплително тяло. Препоръчителната минимална мощност, която поддържа отоплителното тяло, следва да е минимум 75 W на кв. м. 

Фактически, в случай че банята ви е с квадратура 5 кв. м или 10 кв. м, уредът за отопление следва да е с мощност съответно минимум 375 W и 750 W. По-голямата мощност на уреда винаги е фактор, от който да се ръководите при избора си. 

Допълнителни екстри

Допълнителните екстри винаги са и допълнителен плюс към комфорта ви в банята през студените дни. В тази връзка, когато избирате отоплително тяло за банята си, независимо  какъв модел ще е той, доверете се на уред, който ви предлага максимален набор от екстри, съобразно с финансовите възможности, с които разполагате. 

Съвременните модели отоплителни уреди за банята предлагат широк набор от сензори и автоматизации за постигане на интелигентно отопление в банята. 

Нива на шум

Всички уреди у дома излъчват определени нива на шум. В някои случай той може да бъде изключително неприятен за живущите в помещението. Тенденцията в производството на уреди е те да бъдат все по-тихи и максимално енергийно ефективни. Това важи в пълна степен и за отоплителните тела за банята. 

Макар че някои видове уреди, оборудвани с вентилатори, вдигат повече шум, има такива модели, които могат да ви предложат абсолютна тишина, като инфрачервените модели например. За да си осигурите търсеното спокойствие в банята и да минимизирате неприятните шумове, ви препоръчваме да закупите уред, който работи максимум на 60 dB.

Типа монтаж

В зависимост от това с каква честота ще използвате банята и какви са личните ви възможности и предпочитания, можете да избирате между преносими, стенни или таванни отоплителни тела. 

Последните два изискват професионален монтаж и следва да бъдете готови за такова плащане. Ако пък ви трябва временно решение за затопляне на банята, то по-добрият вариант са преносимите конвектори. Обикновено всички предлагани модели се купуват в комплект с всичко необходимо за монтажа им.

Степен на водоустойчивост

Отоплителните тела за баня следва да отговарят на всички стандарти за безопасност, в т.ч. и степен на водоустойчивост. Доверете се на утвърдени марки и търговци на отоплителни електроуреди за банята. По този начин си гарантирате високи нива на безопасност и оптимален комфорт в банята.