Бойлери

Кои са най-често срещаните проблеми при бойлерите?

Кои са най-често срещаните проблеми при бойлерите?

За снабдяване с топла вода за бита най-използваните съоръжения са електрическите бойлери. Освен че произвеждат много топла вода, те са лесни за инсталиране, имат дълъг живот и не се поддържат трудно. Благодарение на вградения термостат, съвременните бойлери могат да осигуряват различна температура на водата.

Подобно на всички останали продукти обаче, и при бойлерите са възможни различни нередности, които при правилна поддръжка на устройството могат да се забавят или избегнат.

Кои са най-честите проблеми с бойлерите?

Всеки от нас познава неприятното чувство, когато поради проблеми с бойлера останем без топла вода вкъщи. Естеството им е различно, но сред най-често срещаните проблеми при бойлерите са следните.

Твърда вода

В район с твърда вода тя може да бъде проблем за много от домакинските уреди като пералня например, а в случая и бойлер. Върху повърхността на нагревателя и други компоненти на бойлера се натрупват твърди материали като калциеви и магнезиеви соли. 

Те пречат на уреда да загрява водата до температура, която ни е нужна. Добре е да бъде инсталирана станция за омекотяване в дома, която ще предпази не само бойлера, но и всички останали уреди, ползващи чешмяна вода.

Натрупване на варовик

Натрупаният варовик върху нагревателния елемент е един от най-често срещаните проблеми при бойлерите. Понеже се вкаменява, той не позволява ефективното затопляне на водата при бойлерите. Може да усетите, че има такова отлагане, по идващите странни шумове от вътрешността на бойлера.

Отлагане на варовик може да има и върху магнезиевия анод. Ролята му е предпазването на резервоара от корозия. Варовикът по него му пречи за това и е възможна корозия на котела. 

В този случай шумовете също са показател за наличието на варовик. Препоръчва се магнезиевият анод да бъде заменен след 2 г., за да предотвратите подобен проблем.

Повреда на клапани и уплътнения

При дефектирали клапани и уплътнения са възможни течове на вода. Като резултат може да се получи повреда на различни компоненти на уреда поради корозия. 

Освен това, капещата вода ще понижи налягането и бойлерът ще консумира много повече енергия за достигане на желаните настройки. В този случай безопасната подмяна на клапаните и уплътненията може да бъде извършена от професионалисти.

Твърде бързо охлаждане на водата

Бързото охлаждане на водата е много досадно. Причината за неприятната ситуация може да е в температурния сензор, неотчитащ правилно нивото на загряване на водата. 

Проблемът количеството топла вода да свършва твърде бързо може да се дължи и на неправилно избран обем вода за нуждите ви. При необходимост от повече гореща вода, но с твърде малък резервоар за съхранение, се налага или да смените обема на бойлера, или да бъде намален водният поток.

Неизправност на термостата

Забележите ли, че водата не може да достигне желаната от вас температура, съществува вероятност да има проблем в термостата. Може да се опитате да го идентифицирате сами или да потърсите специалист.

Нестабилно налягане на водата

За да получите необходимия комфорт при използване на бойлера, налягането на водата е от решаващо значение. Ако то е много ниско или напълно липсва, причина могат да бъдат течове или повреден манометър.

Увеличено налягане при загряване може да бъде получено при неинсталиран  разширителен съд или ако мембраната му е дефектирала. При всички случаи трябва да проверите на какво може да се дължи и да вземете мерки.

Ръжда върху резервоара

Голям е броят на случаите, когато може да има отлагане на ръжда върху водния резервоар, която може да се разпространи и върху други метални части. 

Подмяната на оборудването в този случай е задължителна, за да не се напука резервоарът, а след това да се появят водни течове и по лошото – да се повреди водонагревателят. Ако бойлерът е стар, поява на ръжда се наблюдава по-често.

Пясък и пръст в резервоара за вода

Водата не само съдържа минерали от различен вид, но може да е замърсена и с пясък и земя. Подобни утайки в резервоара ще намалят ефективната работа на бойлера и затоплянето на водата няма да бъде лесно. 

Ако има вероятност в бойлера да се събира вода, наситена с такива замърсители, желателно е да използвате филтри, за да не се повреди предпазният вентил за налягането, който служи за защита на бойлера.

Вариране на напрежението

Когато бойлерът е електрически, както всеки електрически уред, и той може да изгори, ако е подложен на претоварване при високо напрежение. Ако пък то е много ниско, устройството ви може да не работи.

Неизправност на нагревателния елемент

Нагряването на студена вода в електрическия бойлер става посредством електрически нагревател. В неговата работа може да настъпи проблем, ако преходът от температура с високи стойности към температура с ниски е многократен. При установяване, че водата не се загрява до необходимото ниво, може да е повреден нагревателят и само специалист може да извърши смяната му.

Можем ли да ги отстраним сами?

Някои от проблемите при бойлера е възможно да бъдат отстранени успешно и у дома. Има обаче такива, които не трябва да се подценяват и това са прегряването и течът от бойлера. И двете се считат за по-опасни и изискват професионална намеса.

За да проверите каква е причината за нарушената работа на бойлера, първо задължително трябва да изключите уреда от електрическото захранване. 

Може да установите, че:

 • Водоснабдяването не работи, налягането е ниско и затова бойлерът не загрява водата;
 • Задействан е електрическият прекъсвач и ако електрическото ви табло е с обикновени предпазители, може да проверите с фазомер дали е здрав бушонът;
 • Изключила е защитата на уреда, което може да видите, като отстраните защитния капак и видите изключения термостат;
 • Термостатът е повреден или е настроен неправилно, което ще ви стане ясно, като завъртите копчето и намалите настроената температура.

Тези и други проблеми можете да установите и сами и да се справите с тях, ако имате известни познания и опит. Трябва да знаете обаче, че ако отваряте тялото на бойлера, правото ви на гаранционно обслужване ще бъде изгубено. Затова го правете, ако е изтекла гаранцията, а в противен случай потърсете услуги на сервиз.

Как да се справим?

Когато откриете проблема, пречещ за добрата работа на бойлера и ако мислите, че ще успеете да го отстраните сами, го направете внимателно след изключване на електрозахранването.

Запушване с котлен камък

При установяване, че за неефективната работа на бойлера е виновен натрупаният котлен камък, свалете защитния капак, развийте гайките и извадете нагревателния елемент. 

След това измийте него и стените на резервоара със специални препарати против котлен камък и при необходимост накиснете нагревателя за известно време. С тестер установете дали не е изгоряла намотката и ако не е, сглобете наново устройството. При отказ на нагревателния елемент да работи, трябва да го замените с нов или да смените бойлера.

Ниско водно налягане

Развийте маркуча и ако забележите, че водната струйка е тънка, вероятно става въпрос за проблем във водопроводната мрежа. Обадете са на ВиК, ако не се възстанови до няколко часа.

Бавно течаща вода

Вероятно причината е запушен с котлен камък или ръжда смесител. Трябва да спрете водата и след разглобяване на смесителите да почистите филтърната мрежа.

Неизправен термостат

Много често недостатъчното загряване на водата или липсата му се дължи на повреден термостат. Ако след изваждането му от корпуса, натискане на бутона и загряване на медния накрайник бутонът не се деактивира, проверката с тестер може да докаже  отворена верига и ще се наложи да подмените изгорелия термостат.

Счупен възвратен клапан

Клапанът е монтиран на входа на водния резервоар и не позволява връщането на водата във водопровода. Запушването може да е от ръжда или котлен камък и затова да засяда. След разглобяване и почистване проблемът може да се отстрани, а ако това не помогне, клапанът трябва да се подмени.

Замърсен филтър

Тъй като през входната част на бойлера преминава голям обем вода, дизайнът на уреда предвижда наличието на груб филтър. Той се замърсява периодично от ръжда, примеси във водата и др. 

Може да го почиствате периодично, като развиете капачката, отстраните го и го почистите с гъба и обикновен препарат за съдове. Забършете го леко, без да го киснете и го инсталирайте отново. Препоръчително е закупуването на допълнителен филтър за предотвратяване на бъдещо запушване.

Ако не сте убедени, че сте открили точната причина за неработещия или неефективно работещия бойлер, винаги трябва да търсите помощ от специалист.

Повечето повреди могат да бъдат избегнати чрез различни превантивни грижи, като например : 

 • При закупуване на бойлер, за инсталирането му използвайте услугите на професионалист, избирайте уред с разширена гаранция и с правилно оразмеряване, отговарящо на нуждите ви.
 • Ако в лятната си кухня имате бойлер, е добре да източвате водата през зимата.
 • За да защитите уреда от вариациите в напрежението, си купете стабилизатор и осигурете защита от пренапрежение. 
 • Изключвайте бойлера от захранването при дълги периоди на бездействие.
 • Освен допълнителните филтри за пречистване на водата, е добре да използвате и омекотител за вода, за да няма варовикови отлагания по нагревателя, тръбите и др.
 • За да работи стабилно уредът, специалистите препоръчват инсталирането на разширителен съд за компенсиране на допълнителното налягане. 
 • Без значение какъв вид и модел бойлер имате, правилната му експлоатация и навременна поддръжка е гаранция за неговата дълготрайна и ефективна работа.