Отоплителни уреди

Маслен радиатор – оптимален избор за отопление

Маслен радиатор – оптимален избор за отопление

Електрическите маслени радиатори могат да осигурят незаменима помощ за отопление в момент, когато температурата в помещението ни е твърде ниска, но централното отопление още не работи. Могат да се използват още и като допълнителен източник на топлина или като самостоятелна отоплителна система.

Има и други ситуации, които може да изискат да използвате радиатор – авария или отказ на отоплителната ви система, за ремонтирането на която ще е нужно време.

Ако помещението, което мислите да отоплявате, не е изолирано добре и има топлозагуби, с маслен радиатор те могат да се компенсират. От особена необходимост е при понижаване на температурата в стая, обитавана от дете или възрастен човек.

Към приложенията на маслен радиатор за отопление трябва да се прибави и още едно – за места за временно настаняване като вила, гараж и др., където липсва отоплителна система.

Спирайки се на маслен радиатор като избор на отопление, ще получите чисто и удобно отоплително тяло, което може да бъде подово или да се загрява на стената, в зависимост от модела.

Как са устроени маслените радиатори?

Принципът на устройството на маслен радиатор и на неговата работа са подобни на останалите видове от този тип. Той представлява метална конструкция, която се състои от секции с определен брой и е херметично запечатана. Визуално прилича на многокомпонентна батерия със здраво свързани и образуващи едно монолитно тяло нагревателни елементи и други сегменти.

Покритието на радиаторното тяло е антикорозионно, като защитава от ръжда обвивката и увеличава дълготрайната употреба на устройството. Контролният панел на уреда обикновено е прост и съдържа механизъм, с който да се регулира степента на топлина.

За работен флуид използва минерално масло. Загряването му става с тръбообразен електрически нагревател. От него топлинната енергия се прехвърля към корпуса, за да се стопли въздухът в помещението.

Маслените нагреватели загряват равномерно маслото, а регулатори на температурата осигуряват защита от прегряване, предотвратявайки кипенето на маслото. Когато се достигне определената температура в резервоара, уредът се изключва и след известно време възобновява работа си.

Ако налягането се повиши критично, някои от секциите се затварят и част от маслото бива изхвърлено в неотопляем резервоар.

За правилния избор на маслен радиатор са важни редици параметри.

Капацитет на нагревателя

Маслените радиатори притежават различна мощност, като модификациите са вариращи от 0,5 до 3,0 kW. Като имате предвид, че 1 kW е нужен за отопление на 10 кв. м, ако радиаторът е с нагревател 1,5 kW, ще е достатъчен да се отоплява помещение с 15 кв. м площ. Тези стойности се отнасят за височина на тавана в помещението 2,5 м и съществуваща добра изолация. За различните условия се избира различна мощност.

Непрактично е да вземате мощен уред за малко помещение. За него 1.5 kW са достатъчни, но закупуването на уред с мощност от 2 до 2.5 kW е препоръчително, за да не работи на максимум постоянно и бързо да изчерпи резерва си. За по-равномерно отопление дори е по-добре да вземете няколко устройства, притежаващи по-ниска мощност, отколкото едно мощно устройство.

При по-голямо помещение пък от уред с ниска мощност няма да получите желаната комфортна температура.

Брой на секциите, ширина и дебелина

При по-голям брой ребра или секции може да очаквате по-ефективно нагряване на  въздуха. Относно ширината и дебелината – средните им стойности са най-приемливи. Ако секциите са по-дебели, ще загряват по-дълго, което е преразход на електроенергия, а по-тесните ще имат по-нисък топлообмен.

Тегло

Теглото на маслените радиатори с високо качество е по-голямо. Ако масата е подозрително ниска, вероятно устройството е изработено от тънък метал или количеството на масло е по-малко, което ще намали ефективността и трайността на уреда.

Незадължителни, но полезни функции

Въпреки че допълнителните функции могат да завишат цената, ако държите радиаторът да ги притежава, може да потърсите модел, който да има:

Овлажнител на въздуха

Радиатор с овлажнител ще се грижи въздухът да не бъде изсушаван, макар че маслените уреди при работа не причиняват голямо изсушаване. Ще може да разчитате на оптимално ниво на влага, за да сте сигурни в избягване на дразнене в очите, носа и гърлото от сухия въздух.

Вграден термовентилатор

С неговата помощ затоплянето на помещението става по-бързо и въздушният поток се движи по-ефективно.

Функционалност и безопасност

Най-добрите модели маслени радиатори притежават защита срещу прегряване и може да са снабдени и със защитен корпус, особено полезен при отопление в детски стаи. Други полезни функции, на които може да разчитате, са защита от пръски и превключвател при преобръщане, таймер, дистанционно управление и др.

Много модели радиатори са проектирани да работят в няколко режима, които са регулируеми. Достатъчно безопасни са и могат да бъдат оставени да работят без надзор.

Сред останалите предимства на маслените радиатори са:

 • Минимално изсушават въздуха, тъй като не абсорбират кислород при работата си;
 • Работят безшумно и не излъчват никакви странични миризми;
 • Сравнително леки са и мобилни (подовите);
 • Използването им е безопасно поради херметично затворения маслен съд;
 • Цената им е достъпна: има и по-скъпи, и по-бюджетни модели.

Недостатъци

Подобно на всички устройства, които имат предимства и недостатъци, и маслените радиатори имат слабости. Те наистина не са много, но трябва да бъдат отчетени.

Бавно затопляне

Това е недостатък, който е посочван най-често, но може да настроите с помощта на таймера радиаторът да бъде включен предварително.

По-големи размери

Невинаги по-голямото им тегло и размери са удобни, но наличието на колела компенсира този недостатък. С тяхна помощ подовите модели са много мобилни и лесно могат да бъдат придвижвани от стая в стая при нужда.

Маслените радиатори могат да се използват и за отопление на няколко помещения и са особено практични за инсталиране в детски стаи, защото корпусът им не е загрят силно – около 60° и няма опасност от изгаряне при допир.

Ако се налага да изберем бързо затопляне на пространството, между радиатор или конвектор вероятно ще изберем конвектор. Предимството на конвекторите е именно бързото повишаване на температурата, но не са така енергийно ефективни като електрическите маслени радиатори, ако се използват редовно. Затова между вариантите радиатор или конвектор се спрете на маслен радиатор, оптимален избор на отопление.

Защо е най-оптималният вариант?

Дори невинаги да си го признаваме, цената на един отоплителен уред играе немалка роля при избора ни. Сравнени с други устройства, които са с по-висока мощност и са опция за отопление на голямо пространство, маслените радиатори изискват много по-малка първоначална инвестиция.

Ако се нуждаете от уред с компактен дизайн и с възможности за лесно преместване, в това отношение масленият радиатор е много практичен. Като имате предвид характеристиките и функционалностите на подобно устройство, сигурно ще го предпочетете пред друг вариант, по-скъп и изискващ повече усилия по поддръжката.

Качеството и ефективните показатели на маслените радиатори ги правят привлекателни за много хора, които оценяват високо не само тяхната изгодност и мобилност, но и висока ефективност и икономичност.

За отопление на стая, която обитавате целодневно, или ако искате да ви е топло цяла нощ, уред като масления радиатор е най-добрият избор. Маслото в него се загрява по-бавно, но когато загрее веднъж, изстива по-дълго време, затова не е добре да го избирате за помещение, в което престоят ви ще е кратък.

Различните модели маслени радиатори не консумират повече енергия, отколкото другите отоплителни уреди. Имат максимална мощност около 2000W и малко повече. Веднъж загрял, уредът ще харчи по-малко ток поради по-дългото време на изстиване на маслото.

Отоплението с маслен радиатор е ефективно на 100%, защото консумираната електрическа енергия се превръща изцяло в топлинна. Термостатът на уреда следи каква е температурата в помещението и регулира мощността. Когато тя се достигне, нагревателният елемент се изключва.

Консумацията на електрическа енергия зависи от мощността на уреда. Ако той е с мощност 2000W, консумацията също ще бъде 2000W. Използването на уреда в неголямо и добре изолирано помещение е изключително икономично.

При маслените радиатори от ново поколение има значителни подобрения, позволяващи до 65% по-голяма ефективност, в сравнение с алтернативни уреди, особено ако използвате ЕСО режим.

Освен възможност за избор на степента на мощност, сред конкретните удобства, които се отчитат при употребата на маслен радиатор, са:

 • отлична атмосфера и комфорт на тялото;
 • почти безшумна работа (без вентилатор);
 • наличие на светлинен индикатор, информиращ за работещо или неработещо положение;
 • модерен и стилен дизайн без създаващи дискомфорт остри ръбове;
 • безопасност, осигурена с различни защити;
 • възможност за допълнително монтиране на сушилник;
 • максимална маневреност и преносимост чрез колелцата, въртящи се на 360°, и удобните дръжки.

Особено препоръчително е използването на маслен радиатор за отопление на хората с алергии, защото при работата си уредът не предизвиква вдигане на прах във въздуха.

Инсталирането на маслен радиатор е изключително лесно и изисква само включване в електрическия контакт, а поради опростения дизайн, повреди в електрическата верига не са много вероятни.

Модерните модели вече отговарят на всички нужди от комфорт и можете да свържете уреда с телефона си, за да му задавате команди за включване и изключване от разстояние.

Без значение дали ще използвате подов маслен радиатор, или стенен модел, ще получите чисто, ефективно и приятно отопление в детската стая, в спалнята, във всекидневната или в друго помещение. Имате възможност да изберете сред разнообразието от марки и модели онзи вариант, който ще отговори в максимална степен на нуждите и предпочитанията ви.