Климатици

Какъв климатик да изберем, ако го използваме предимно за охлаждане?

Какъв климатик да изберем, ако го използваме предимно за охлаждане?

Ако в дома си имате вече решение за отопление през зимата, но не и за охлаждане по време на летните жеги, сигурно вече обмисляте да си купите климатик. Това разграничение е важно при избора поради различните характеристики на стотиците предложения на модели на пазара.

Какъв климатик да изберем за охлаждане?

Няма как да изберем климатик, отговарящ на желанието ни за ефективно охлаждане, ако не проучим внимателно всички възможности. Макар че принципно климатиците работят и в двата режима, ако ни трябва уред само за охлаждане, не е нужно той да бъде изключително мощен климатик. 

Можем да потърсим съвет от професионалист как да изберем климатик. Търговецът или техникът ще ни окаже помощ относно мощността, типа на вътрешното тяло, вида на системата и др.

Критерии за избор

За да имате известна представа от какво да се ръководите при избора на климатик, трябва да сте информирани какви критерии са важни.

Тип на вътрешното тяло

На търговеца, от когото ще купувате климатик, ще му бъде по-лесно да ви насочи към конкретни предложения, ако предварително сте избрали какъв да бъде монтажът на вътрешното тяло. 

Има различни модели за отопление и охлаждане: 

  • стенни климатици 
  • за монтиране на под, 
  • за таванен скрит монтаж и др. 

С най-голяма популярност е сплит системата за монтаж на стената.

За охлаждане на няколко помещения е подходяща мулти сплит система, състояща се от няколко вътрешни тела с възможност за независимо управление и от едно външно.

Мощност на климатика

За да изберете правилно мощността на климатика, трябва да знаете колко голямо е помещението, което ще се охлажда. В спецификацията на уредите ще видите препоръчителната мощност за съответната площ. 

Ако например помещението ви е високо 2.60 м и е с площ 15 кв.м, може да изчислите вашата кубатура. Мощността на избрания уред може да бъде 7 000 BTU, 9 000 BTU при площ 15-20 кв.м и т.н.

Ако в режим отопление за помещение с размери 22-24 кв.м е достатъчен климатик 12-ка, т.е. 12 000BTU, за охлаждането като по-лек режим ще бъде достатъчен модел 9 000 BTU.

Мислите ли да охлаждате помещение на първи или последен етаж, е добре да заложите известен резерв в мощността, за да може да използвате пълния капацитет. 

Важно е също и при какви условия ще работи климатикът като например надеждна изолация, добро състояние на дограмата, благоприятно изложение, умерен климат в района.

Клас климатик

При закупуването на климатик е важно уредът да е икономичен. Почти всички марки включват в своето портфолио от продукти серии от среден и висок клас – А+ и А++ и хиперинвертори от клас А+++. По-високият клас е признак на по-висока ефективност.

Обикновено климатик клас А+ при средно отдавана енергия от 4 kW консумира около 1 kW. От енергийния етикет на уредите може също да се информирате и за коефициента SEEP, който показва каква е сезонната ефективност при охлаждане. При някои тя е 6.10, 6.87, 7.80, 8.40 и др.

Енергията, която ще харчи климатикът, зависи и от външната и вътрешната температура, топлозагубите и др.

Предпочитания към марки

Съвременните производители са десетки, като сред тях има утвърдени такива и не може да се съмнявате в качеството на продуктите им. Както и при всички останали уреди, така и при климатиците има модели, ориентирани към различни потребители. 

Може да направите сравнение между продуктите на различни марки, за да добиете представа какви възможности предлагат и каква инвестиция трябва да вложите.

Сред марките от клас над средния са такива като Daikin, Bosch, Hitachi, Mitsubishi Electric и др. Но има и по-бюджетни марки, предлагащи модели с добро качество като Gree, Eldom, Tecy и др. 

С тях охлаждането на помещението също ще бъде много ефективно, особено ако не живеете в район с екстремни летни температури и по някаква причина не желаете да влагате първоначално голяма сума.

Ако не мислите да използвате климатика и за отопление, тогава потърсете само с режим за охлаждане, като подобни модели са по-евтини от тези с обратен цикъл, а и имат обикновено едни и същи свойства.

Функционалност

В зависимост от модела, климатикът може да притежава по-малко, но ефективни функции, или по-голям брой настройки – 5 или повече. 

От броя им зависи как ще се променя мощността и въздушния поток. От това какъв климатик ще изберете относно режимите, зависи и какви възможности ще имате за персонализиране и за достигане на оптимален комфорт по всяко време.

Безшумна работа

Когато се запознавате със спецификациите на даден модел климатик, обърнете внимание какъв е режимът на работа на вътрешното тяло. Някои уреди генерират при работа изключително ниско ниво на шум, сведено до 19dB и са особено подходящи за спалня.

Филтрация на въздуха

Повечето климатици от среден и по-нисък клас имат само обикновени филтри, за да улавят по-едри частици и прах, но при климатиците от по-висок клас са интегрирани по-иновативни системи за пречистване на въздуха. За най-надеждни се считат плазмените филтри, улавящи микроскопични вируси, алергени и бактерии, притежават и свойството да неутрализират неприятни миризми.

Други филтри, с които климатикът може да е снабден, са фотокаталитичният с титаниев апатит, стандартният прахов филтър, йонизиращият и електростатичният.

Надеждната филтрираща система може да включва например прахов, йонизиращ, плазмен, електростатичен и дезодориращ филтър, като в резултат ще получите чист и свеж въздух.

Комфортен сън

Обикновено повечето съвременни климатици притежават режим „Комфортен сън”. При него работата на климатика е почти безшумна, докато температурата в стаята се променя плавно.

Интелигентно око

Добра идея ще бъде, ако избраният от вас климатик притежава тази много полезна функция. Ако няма хора в помещението, уредът ще поддържа комфортната температура, но ще премине автоматично в енергоспестяващ режим.

Има модели с интелигентно око за повече от една зона с допълнителна функция да насочва въздушния поток встрани от хората.

Онлайн контрол

Голяма част от съвременните инверторни климатици притежават възможността да бъдат управлявани от разстояние със смартфон. Може да осъществявате контрол, когато и където поискате, така че преди да се върнете от работа или след ваканция, домът да ви очаква с приятна прохлада.

Избирайте внимателно

Средствата, инвестирани в закупуване на климатик, не са малко, затова трябва да се пристъпва по-внимателно към избора. Дори да се придържате към изброените по-горе критерии, понякога се оказва, че сте сгрешили при покупката и после съжалявате. 

Това се получава например, ако не сте проучили продавача, а само модела. Закупили сте модела с най-ниска цена, но може да се окаже, че продавачът не е надежден, а вие очаквате и компетентно сервизно обслужване.

Грешка може да се окаже и изборът на неинверторен модел климатик само защото е по-евтин. Конвенционалните климатици са по-евтини, но консумираната енергия от инверторните е 30-35% по-малко, те работят тихо, а което е най-важно – поддържат винаги комфортна температура, защото компресорът им работи постоянно. 

Днес инверторната технология е по-достъпна и дори да вземете по-бюджетен модел, той ще бъде по-ефективен и икономичен от неинверторния.

Иновативните технологии, вложени от различните производители в техните продукти, спестяват не само енергия, но и допринасят за максималния комфорт не само с режим „Комфортен сън” и wi-fi контрол. 

Заслужава си да изберете модел със самопочистваща функция, функция за изсушаване и за самодиагностика и др. Всяка марка притежава свои иновации и ще бъде жалко, ако не се възползвате от удобствата, които предлагат.

Не по-малко важен от избора на самия климатик е и неговият монтаж, за да може да разчитате на ефективното му функциониране. Затова когато решите да закупите климатик предимно за охлаждане, се доверете на фирма, която ще ви гарантира качествен продукт и обслужване.