Климатици

Най-добрите технологии за пречистване на въздух при климатиците.

Най-добрите технологии за пречистване на въздух при климатиците.

Избора на климатик, много често е породен от няколко причини – икономично и ефективно отопление, лесно и автоматизирано управление, пречистване на въздуха. Често, водещ фактор при избора е здравословният въздух за децата, намаляването на вируси през зимата или просто нуждата от пречистване на въздуха заради външни фактори. Интересен факт е, че всъщност въздуха в дома е близо 8 пъти по-мръсен от този навън. Всъщност това замърсяване на въздуха у дома е главния виновник за алергии, сърдечносъдови заболявания и астма.

На този етап, най-добрия начин да пречистим въздуха у дома е чрез въздухопречиствател. Тези малки системи, разполагат с многослойни системи за пречистване на въздуха, чрез няколко филтъра (включитело НЕРА), йонизатор или други подобен пречистващ компонент. Производителите на въздухопречистващи системи, в голяма част от случаите произвеждат и климатична техника, като вграждат устройства за пречистване на въздуха в самия климатик. Често потребителите смятат, че климатика е виновника за замърсяване на въздуха, но всъщност това е сами потребител – обикновено, филтрите се чистят рядко. Различните производители прилагат различен подход, за пречистване на въздуха, като резултата в повечето случаи е чист и здравословен въздух.

Нека разгледаме, принципа на който се пречиства въздуха при различните производители.

Sharp

Sharp е лидер в технологиите за пречистване на въздух, като концепцията на производителя се основава на технологията Plasmacluster Ion. Това е метов, в който малк остройство изпраща едновременно отрицателно и положително заредени йони, които се прилепват към замърсителя, отрицателните йони дезактивират замърсителя, а чрез положително заредените йони образуват воден радикал, който се изпарява. На практика, бактерията е дезактивирана и напълно унищожена. Повече за технологията Plasmacluster може да прочетете тук.

Sharp - технологии за пречистване на въздух при климатиците.

Panasonic

Концепцията на Panasonic, много наподобява тази на Sharp, предвид, че се използва йонизираща технология. При Panasonic, йонизатора изстрелва отрицателно заредени йони, които дезактивират замърсителят и го оставя да циркулира във въздуха. Тук се намесва въздухопречистващият филтър, който е положително зареден и  на практика служи като магним за бактериите. В комбинация използват Nanoe технология, за изключително фино пречистване на въздуха. Вижте повече за технологията.

Panasonic - технологии за пречистване на въздух при климатиците.

Daikin

В премиум моделите Daikin използват системата Flash Streamer, която атакува вирусите, бактериите и опасните химически вещества чрез мощно разреждане на поток от електрони, като по този начин разгражда и разбива техните повърхностни протеини, след което се унищожават чрез окисляване.

Серията Ururu Sarara предлага няколко допълнителни опции за пречистване на въздуха:

Автоматичното самопочистване на филтъра изхвърля мръсотията от филтрите направо навън с тръбата на конденза.  Освен подобряване качеството на въздуха, самопочистваща функция помага за намаляването на консумацията на енергия с близо 20%.

Daikin - технологии за пречистване на въздух при климатиците.

Hitachi

Серията Shirokuma разполага с най-новата технология за чист въздух Frost Wash, която автоматично почиства топлообменника на климатика, като го замразява до -20°С, след което го загрява. Втечнения лед от топлообменника се изстича в кондензната тръба, като едновременно отмива и мръсотията.  Така почистените компоненти гарантират идеално чист въздух в дома целогодишно.

Също така, редица модели са оборудвани с Nano Titanium филтър, който обезврежда бактериите с почистващия ефект на Уасаби, което е много лют японски хрян има антибактериално действие.  За 24 часа се наблюдава 99,99% по-малко бактерии, като неутрализира неприятните миризми само за 1 час с 82%. Благодарение на това, че вътрешността на климатика е покрита с неръждаема стомана се предотвратява натрупване на мухъл и плесен във вътрешността му. Много икономичен и тих.

Също, както модела на Daikin, Hitachi предлага самопочистваща функция на филтрите.

Автоматичното самопочистване на филтъра изхвърля мръсотията от филтрите в специално обособен контейнер във въртешното тяло, който може да изхвърлите на всеки месец.  Освен подобряване качеството на въздуха, самопочистваща функция помага за намаляването на консумацията на енергия с близо 20%. 

Hitachi - технологии за пречистване на въздух при климатиците.

С какви филтри са оборудвани климатиците?

Всеки климатик стандартно разполага с филтър, който филтрира въздуха. Този филтър има механично действие и  задържа по-едрите прахови частици, косми и боклици, които преминават през вътрешното тяло на климатика. Задължително се почистват веднъж на месец. Някои модели, разполагат с допълни приставки (малки филтри), които са допълнително обработени – пример: Уасаби, Катехин, Сребърен апатит и други. Hitachi използват уасаби, което е съдържаантисептик извличан от японския хрян. За съжаление тези филтри имат малък срок на действие. От всички филтри на пазара, може би PM2.5 филтрите имат най-добро приложение, предвид възможността да филтрира фини прахови частици.

Ако искате чист въздух у дома, трябва да изберете климатик с активна пречистваща система тип Plasmacluster, Flash Streamer, Йонизатор, Frost Wash и редовно да почиствате филтрите. Годишната профилактика също е препоръчителна, защото поддържа системата цялостно в добро техническо състояние, като поне веднъж в годината, климатика ще получи основно почистване.