Съвети от експерти

Как да останем на хладно през лятото?

Как да останем на хладно през лятото?

Може би сте забелязали, че навън е доста топло. Ето защо сега е моментът да се уверите, че климатикът ви е в добра форма. Има няколко прости съвета за поддръжка, които могат да удължат живота му, да намалят сметката ви за електричество и да помогнат на климатика да духа по-студено.

Решения тип “Направи си сам”

Филтърът
Нека започнем с основното: филтъра. Всеки климатик има такъв и през него преминава целият въздух, който се вдухва в помещението ви (и в белите ви дробове). Филтрите лесно могат да се замърсят или запушат, което може да ограничи ефективността на климатика и да замърси дома ви с прах.

Замърсеният филтър води до възпрепятстване на въздушния поток. Мръсният въздух може да достигне до вътрешността на климатика (топлообменника) и да повреди топлообмена като цяло. Това означава, че вашият климатик няма да работи толкова добре, колкото би трябвало. Знаете ли, че домашните любимци също могат да доведат до блокиране на филтъра, тъй като козината циркулира във въздуха, достига до климатика и блокира филтъра.

Какво може да правите по въпроса?
Почистете сами. Това е доста просто и може да намали консумацията на енергия на климатика между 5% и 15%. Това означава, че редовната грижа за филтъра намалява вашата сметка за електричество.

Как?
Филтри са разположени в вътрешното тяло. Моделите за стенен монтаж имат преден панел, който лесно можете да повдигнете, за да откриете филтъра, който изглежда като мрежа. Ако имате колонен климатик или канален климатик, филтърът ще бъде там, където климатика засмуква въздух от помещението. В зависимост от типа климатик, може да се наложи да отстраните част от климатика, за да си осигурите достъп до филтрите.

Преди да ги извадите, не забравяйте да изключите захранването на климатика или прекъсвача. Филтърът трябва лесно да се изплъзне от слота, който го задържа на място, което ви позволява да разгледате добре и да проверите състоянието му. Ако имате филтър за многократна употреба, можете да го почистите, като го измиете с душа и избършете остатъците с четка. Оставете го да изсъхне, преди да го сложите обратно.

Ако имате филтри за еднократна употреба, заменете ги с правилния размер и тип филтър. 

Хладилен агент
Мислете за хладилния агент (фреона)като за гориво, което поддържа работата на вашия климатик. Ако в системата ви има пропуск и количеството фреон намалее, въздухът ви няма да е толкова хладен. Кога за последен път някой прави профилактика на системта (това не е нещо, което можете да направите сами)? Ако усетите, че климатика не издухва толкова студена струя, както преди, най-добре се свържете с професионален сервиз за извършване на профилактика. Повече за цени и видове профилактика вижте тук.

Какво всъщност прави един професионалист?

Техникът ще отвори климатика и ще премахне филтрите, които или той, или вие ще почистите с вода. След това ще поставят един вид специално направена торба около стената, която има дренажна тръба на дъното, и ще напръскат топлообменника на вътрешното тяло с почистваща течност или обезмаслител, който е подходящ за алуминиева топлообменник. Следва измиване с вода, която изхвърля цялата мръсотия и прах, които са задръстили машината, а мръсната вода се стича по тръбата, в контейнер (бутилка). Следва сглобяване на вътрешното тяло и поставяне на филтрите.

Проверка на работата на системата. След измерване на температурата на издухване, техника ще прецени, нужно ли е измерване на налягането на системата и проверка за теч на хладилен агент.

Ако все още имате въпроси или нужда да заявите профилактика се свържете с вашата монтажна фирма. Ако не пазите контакти, свържете се нас за да насрочим час за посещение.