Климатици

Основни заблуди за климатиците

Основни заблуди за климатиците

Съвременната техника и оборудване безспорно предлага множество удобства за потребителите. Сред най-търсените устройства за климатизиране на помещенията у дома, в офиса или индустрията, почетно място заемат климатиците

Наред с множеството съвети за покупка, правилна поддръжка, осигуряване на оптимален работен и енергийно ефективен процес за климатиците, можете да срещнете и немалко противоречива информация.

Кои са най-срещаните заблуди за климатиците по отношение на експлоатацията им ? 

Кои са най-често срещаните заблуди е въпрос, който си задават мнозина собственици на климатични устройства, за които комфортът у дома или където и да е, остава основен приоритет. В следващите редове даваме отговорите на този въпрос, така че ви съветваме да останете с нас до края. 

За ефективното отопление могат да се погрижат само инверторните климатици

Преди да разбулим този мит е важно да уточним разликите между двата типа устройства. Разликата между инверторните и неинветорните климатици се изразява в принципите им на работа. 

Първите (инверторни климатици) работят на принципа на инвертиране на променливия ток в постоянен, а впоследствие в образуването на променлив с изискуемата честота. Вторите (неинверторни климатици) включват и изключват периодично компресора си, за да поддържат зададената им температура.

Истината е, че който и да е тип климатик да изберете, ще може да работи както в режим на охлаждане, така и в режим на отопление. По-усъвършенстван и с високо ниво на прецизност контрол осигуряват инверторните климатици, които се характеризират и с ниска консумация на електричество. 

В този ред на мисли, ако става въпрос за дългогодишна употреба, то инверторните варианти са по-добри, от гледна точка на това, че осигуряват по-високо ниво на енергийна ефективност. Инверторните климатици са с по-висока цена, но тя ще ви бъде възвърната многократно в периода на своята употреба. 

Климатизирането на много помещения може да става само с мултисплит система 

Мултисплит климатичните системи разполагат с един външен модул и няколко на брой вътрешни модула. Това им предимство осигурява търсената практичност, когато фасадата на сградата, която бихте искали да климатизирате, не позволява да бъдат монтирани няколко отделни външни тела. 

Истината е, че мултисплит системите спестяват място, но те не са единствената алтернатива за климатизиране на няколко помещения. Инсталирането на една такава климатична система далеч не е просто, а монтажът ѝ изисква техническа подготовка. 

Това прави мултисплит системите едни от най-сложните по отношение на техническото им изпълнение. Предвид това, мултисплит системите са и по-скъпи – те изискват по-голяма дължина на тръбопроводите.   

Външният модул задължително се монтира на по-ниско ниво от вътрешния 

Друг често разпространен мит за климатиците е този, че външният модул на климатика следва е да е на по-високо ниво от вътрешния панел. Това не е съвсем вярно. Изпълненият по правилата монтаж и инсталация на всички компоненти на климатичната система, не зависи от това къде ще бъдат разположен външният модул. 

Имаме ли налице маслен трап на тръбите, при който се осигурява правилното изтичане на компресорно масло към вътрешното тяло на климатика, няма предпоставки за нарушаване на работата му. 

За да се осигури това обаче от първостепенно значение е да се доверите на техник в областта на климатичните системи, в противен случай рискувате да намалите експлоатационни живот на климатика и/или да нарушите ефективния му работен процес.

Местоположението на вътрешното тяло не е от значение

Увеличена консумация на електрическа енергия и дискомфорт по време на използването на климатика са сред най-честите проблеми, които ще срещнете при недобре обмислено позициониране на вътрешния модул.

Всеки експерт в областта на климатизацията знае, че мястото на вътрешния модул в помещението има определящо значение. Поставянето на вътрешния панел под въздействието на пряка слънчева светлина например ще повлияе на сензорите за измерване на температурата в помещението. 

Това може да накара вашия климатик да работи повече и/или да спре преди да е достигнал желаната от вас комфортна температура на въздуха в стаята.

Някои части на пространствата, за която се цели климатизиране, не са подходящи за инсталиране на вътрешното тяло – твърде високи места в стаята, такива, които възпират нормалния въздушен поток и други. Неправилното позициониране на вътрешното тяло може да доведе до енергийно неефективен и неправилен работен процес. 

Климатикът осигурява най-евтиното отопление 

И да, и не. Евтино е, но не бихме могли да бъдем категорични в това си твърдение винаги. Множество са факторите, от които зависи дали един климатик, или климатична система ще работят евтино или скъпо за вас. 

Ако не вземете квадратурата на стаята си предвид и заложите на климатик, който е с твърде ниска мощност, спрямо същата, то рискувате да не постигнете търсеното ниво на комфорт. Добрата изолация на жилището (сградата) също има важно значение. 

И все пак, днес съществуват множество системи за отопление, които непрекъснато се усъвършенстват, в т.ч. и климатиците. Това обаче не ги прави единственият най-ефективен метод за отопление, спрямо индивидуалните характеристики на типа сгради и помещения в тях.

С монтирането на климатика в затворена тераса забравяме за проблема със замръзването

Много потребители смятат, че монтирайки външното тяло на климатика си на терасата, която е остъклена (затворена) могат да предотвратят проблемът със замръзването през зимата. Истината е, че това не е така, тъй като не бива да забравяме, че климатикът не създава енергия, а я пренася – процесът на климатизация. 

Нека си представим ситуацията с нагледен пример. Да приемем, че разполагаме с 15 кв. м тераса и жилищно помещение със същата квадратура, като външният модул на климатика е инсталиран в затворената тераса. 

За да отоплим помещението включваме климатика в режим на затопляне и до час например температурата в стаята достига 25 градуса. В момента, в който излезете на терсата, тези около 20 и над 20 градуса топлина вътре ще липсват “навън” – там, където е външното тяло на климатика ви, на терасата.

Практически, по този начин създавате много по-голям риск от замръзване на външния модул на климатика, тъй като не е изключено зимните температури навън не достигнат нивото на тези на вашия балкон. 

Максималната мощност е водещ фактор при избора на инверторен климатик 

Номиналната, минималната и максималната мощност са част от задължителните технически характеристики, които следва да се вземат предвид при избора на климатик. Въз основа на тези данни потребителите се запознават с възможностите на избраното климатично устройство.

Истината е, че максималната мощност на климатика е тази, която се развива от момента на пускането му до достигането на зададената му температура. Минималната мощност, от своя страна, е показател за мощността в режим на поддържане при достигане на зададената му температура. 

Тогава минималната мощност, в качеството ѝ на “поддържаща” е тази, която има по-голямо значение в случая.

Удачна тук е аналогията с автомобилите, които използваме. Практически, не бихме могли да караме колите си постоянно с максималната достижима скорост, затова се налага да поддържаме определена такава. 

Важно е колко гори автомобилът при поддръжката на тази определена скорост, тъй като по-често ще караме с нея. При климатикът е по същия начин – важно е каква е мощността му при поддържането на определената температура.

Изключване на климатика, за да спестим енергия

Логично би било климатикът ви да бъде изключен тогава, когато предстоят дълги уикенди извън дома и/или работни командировки в сравнително дълги периоди. Краткосрочното изключване и последващо включване на климатика обаче всъщност повишава консумацията на енергия от климатика.

Когато в помещението няма никой, но това е за кратко – сутрин излизате за работа, децата отиват на училище, отивате да напазарувате в супермаркета и т.н., по-добрият вариант е да не прекъсвате работата на климатика. Просто го оставете да работи на няколко градуса под/над идеалната температура. 

По този начин спестявате загуба на енергийна ефективност, тъй като климатикът ще изразходи много повече електричество, за да възстанови температурата в помещението до тази, която е била преди да го изключите.