Съвети за избор на уред

Стенни или лъчисти конвектори?

Стенни или лъчисти конвектори?

Отоплението у дома, а и където и да е, е въпрос, който отново ще бъде на дневен ред съвсем скоро. Днес има много и различни начини за постигане на уют и комфорт в студените периоди от годината – климатици, радиатори, конвектори и т.н. 

За ефективността и функционалността на всеки един от тях сме писали многократно в блога на Termos.bg.

В следващите редове ще обърнем внимание на едни от основните средства за отопление, използвани от домакинстват – конвекторите  и техните две основни разновидности – стенни (електрически) и лъчисти конвектори. 

Кой от двата типа конвектори да изберете за отоплението на своя дом? Всичко важно около избора на конвектори за отопление обобщаваме накратко в следващите редове, така че останете с нас. 

Стенни конвектори – същност предимства и недостатъци

Електрическите отоплителни тела, познати още като стенни конвектори, са сред широко разпространените методи за отопление от съвременните домакинства. Тук ви представяме накратко всичко важно, което трябва да знаете за тях. 

Същност и принцип на работа

Тези съвременни електроуреди затоплят помещението, разчитайки на процеса на конвекция – естественото движение на топлия въздух в пространството, откъдето идва и името им. Конвекторите от този тип имат нагревателен елемент, който се позиционира в най-долната част на уреда. 

Въздухът в долната част на стаята се загрява и изи вдига нагоре, като напуска конвектора през отворите на корпуса. По този начин се осигурява равномерното разпределение на въздуха в помещението, без въздушна струя да се усеща. 

Основни предимства

Те не изсушават въздуха, подобно на други отоплителни уреди като печки, някои видове радиатори и други. Липсата на вентилатор в устройството им, от своя страна, ги прави изключително безшумни. 

По тази причина, стенните конвектори се отличават с постигането на оптимални нива на комфорт дори и при непрекъснат работен режим на уреда. Сред отличителните положителни черти на този тип електроуреди за отопление се нареждат още няколко. 

Достъпна цена

Цената им варира в широк диапазон – в зависимост от мощността на уреда можете да закупите качествен стенен конвектор на цена от 149 лв. до около 389 лв..

Лесен монтаж

Лица без особени технически познания в областта биха могли да монтират стенния си конвектор. Важно е да съобразите някои основни неща, като например да осигурите около 10 – 15 см пространство от пода, когато монтирате конвектора, за да гарантирате ефективността на уреда. 

Причината е, че в близост до пода се концентрира студеният и тежък въздух в помещението, който е и най-трудният за затопляне. В случай че се монтира по-високо на стената, конвекторът ще загуби значителна степен от ефективността си и ще бъде значително по-голям консуматор на електроенергия. 

В зависимост от типа монтаж, за който са проектирани, освен стенни конвектори, на пазара ще откриете още подови и преместваеми такива (поставят се на стойка, където и да е в помещението). Стенните конвектори са едни от най-популярните отоплителни електроуреди днес, затова тук обръщаме голямо внимание именно на тях.

Практичен и лесен за употреба

Разнообразието от модели, размери и форми, в които се предлагат стенните конвектори, ги правят особено практични. В зависимост от персоналните ви изисквания като типа отопляемо помещение, интериорен дизайн и други, можете да заложете на модерен и практичен дизайн.

По отношение на работата с тях стенните електрически конвектори предлагат отлична лекота и удобство. Конвекторите са оборудвани с термостат, който да регулира температурата спрямо зададените параметри. 

Термостатите в електрическите стенни конвектори могат да бъдат механични, електронни или дигитални. И трите вида се характеризират с лесно управление, като дигиталните и електронни термостати значително подобряват ефективността и енергийната ефективност на уреда. Те предлагат по-високо ниво на прецизност и възможност за автоматизация на отоплителния процес. 

Основни недостатъци

Ефективното отопление и икономичност по време на работа на стенни електрически конвектори отстъпват пред климатиците например, но това далеч не ги прави добър избор.  

Конвектори от този тип са подходящи за климатизацията на малки по квадратура помещения. Конвекторът следва да се почиства периодично, за да не бъдат запрашени отворите му и това да затрудни процеса на циркулация на въздуха в помещението. 

Лъчисти конвектори – същност, предимства и недостатъци

Друг вариант за икономичното отопление у дома предлагат т.нар. лъчисти конвектори. Дойде време да обърнем внимание и на тази продуктова категория, добиваща все по-голямо значение за жилищното отопление днес. 

Същност и принцип на работа на лъчистото отопление 

Лъчистите конвектори затоплят помещението, в което са инсталирани, разчитайки на инфрачервеното отопление, което загрява различните повърхности в стаята. Практически инсталираните панели излъчват топлина, която не циркулира във въздуха, а се пренася върху предметите в стаята, които, от своя страна, излъчват топлина във въздуха. 

Може да ви звучи странно, но пример за такъв тип топлина е тази, която се абсорбира от печката/камината на дърва. 

Предимства на лъчистите конвектори

По-високата енергийна ефективност спрямо конвенционалните им електрически събратя правят лъчистите конвектори препоръчван избор от редица експерти. Причината е в по-голямата поточна мощност на конвекцията. Практически това означава, че за да се затопли дадено помещение е необходима по-малко време и енергия.

Може би се питате защо това е така? Дори и минимална промяна на въздуха може да доведе до нарушение на усещането за комфорт. 

Повърхностите в едно помещение поддържат топлината по-дълго време, отколкото конвенционалния въздух например. Последният се влияе много повече от това дали ще отворите прозореца, или вратата на помещението, дори и за кратко например. 

Лъчистата енергия достига директно до обектите и хората в помещението, а след това отива във въздуха. По този начин се минимизира загубата на топлина, респективно енергия от лъчистите конвектори. Самото усещане за уют също е по-различно – то значително се приближава до топлината, излъчвана от слънцето през летния сезон. 

Недостатъци на лъчистите конвектори

Основният недостатък, който бихме могли да споменем за лъчистите конвектори, е по-високата им цена. Предвид високото си ниво на енергийна ефективност обаче, инвестицията в подобна покупка ще бъде възвърната с времето. И при този тип отопление следва да бъдат съобразени факторите като квадратура на помещението, за да се гарантира оптимална ефективност на работата им. 

Електрически или лъчист конвектор: кой може да бъде нашият избор ?

И лъчистите, и конвенционалните отоплителни уреди, които разгледахме, се отличават с набор от редица предимства и недостатъци. Съществува набор от фактори, които следва да бъдат съобразени при избора на отоплителна система у дома, в офиса или индустрията. 

Тук бихме могли да включим :

  • възрастта на сградата, в която е отопляемото помещение 
  • местоположението му 
  • климатичните особености в района 
  • индивидуалните потребности на домакинствата 

Нерядко потребителите се доверяват едновременно и на лъчисти конвектори, и на стенни електрически конвектори, с оглед на това да осигурят оптимални нива на комфорт у дома. 

Съвременните устройства за отопление предлагат редица подобрения за своите ползватели, в т.ч. влагозащитени функции, защити от прегряване и други, които ги правят подходящи за употреба дори и в банята.

За да получите максимално ефективно отопление е важно да спазвате едно основно правило относно експлоатацията, на който и да е тип конвектори. Не изключвайте конвекторът, когато в помещението няма никой, с идеята, че ще спестите от електричество. 

За да оптимизирате разходите си, по-добрият вариант е да зададете малко по-ниска от комфортната за човешкото тяло температура.

Ето и един  нагледен пример – ако поддържаната температура в помещението е 22°C, когато е обитавано, то при липсата на хора за продължителен период от време (около 6-8 часа например), можете да намалите температурата с около 5°C. 

Това е много по-ефективно за поддържане на оптимална стайна температура, отколкото да изключвате уреда напълно. Когато отново има хора в помещението, то приетата за комфортна температура от 22°C конвекторът ще постигне много по-бързо, отколкото ако е бил изключен напълно.