Съвети от експерти

Видове климатици и тяхното предназначение

Видове климатици и тяхното предназначение

През последните години, техниката за дома предлага все повече функции и технологии, които улесесняват живота ни и създават повече комфорт. С нарастване на цените на енергията, все повече уреди акцентират върху енергийната ефективност, а отоплението на дома се превръща в приоритетна тема непосредствено преди отоплителния сезон.

В повечето случай, фирмите за климатици ще ви насочат към климатик стенен тип, защото този тип са най-достъпни и с най-голямо разнообразие на дизайни и модели, но ние ще се опитаме да представим и другите варианти на климатици, с които може да получите по-добър комфорт или да скриете в обзавеждането, така че климатика да остане невидим и да не нарушава интериора.

Как да преценя от какъв тип климатик се нуждая?

Основният фактор, който определя типа на климатика е размера на помещението и възможността въздуха да циркулира свободно в помещението без да създава силно въздушно течение.

Ако помещението, в което ще монтирате климатик е малко и изпълнено с мебели, вашия вариант е само стенен тип климатик. Това е така, защото горната част на стената е свободна от мебели и нищо не пречи на въздуха да циркулира в помещението.

Ако стаята е просторна климатиците за подов монтаж са изключително подходящи в режим отопление. Топлия въздух загрява стаята от пода към тавана, а също така загрява и краката.

Ако разполагате с много голямо помещение, има вариант за монтаж на климатика в окачен таван, а предаването на въздуха се извършва чрез въздуховоди. Този вариант позволява да се разпредели подаването на въздуха в помещението от няколко места чрез въздушни решетки, разположени в тавана или в мебелите.

Стенен климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Видове климатици, техните предимства и недостатъци
Сплит система стенен тип се състои от две тела – вътрешно и външно, съединени с кабели и медни тръби, по които преминава хладилен агент (фреон). Вътрешното тяло може да бъде монтирано на произволно място в помещението, докато външното, по-шумно тяло, се монтира на покрив, външна стена или тераса.

Системата се управлява от безжичен контролер, който разполага с различни функции, като:

  • таймер и различни автоматични режими на работа,
  • управление на въздушния поток,
  • пречистваща въздуха система и др.

Подов климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Подовите климатици са сред най-предпочитените за отопление. Компактните размери пестят място, а дизайна на вътрешното тяло осигурява безшумна работа. Подходящи за монтаж близо под прозореца, до пода или до леглото.

Топлият въздух се спуска по пода и затопля цялото помещение равномерно.  Много потребители казват, че усещането за топлина в режим отопление е много по-приятно с подов климатик, поради затоплянето на пода и долните крайници, което доставя по-голям комфорт като цяло.

Винаги съобразявайте мястото за монтаж на вътрешното тяло, така че въздушната струя да преминава през цялото помещение безпрепятствено. Обикновено всеки производител предлага един модел в различни мощности, като най-често качеството на продукта е:

  • висок клас с висока енергийна ефективност,
  • ниски нива на шум,
  • възможност за управление през смартфон.

Таванен климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Таванните климатици се монтират паралелно на тавана. Характерни са с добро разпределение на въздуха и високо ниво на комфорт. Предлагат голямо разнообразие от мощности, което ги прави подходящи както за малки офис помещения, така и за търговски и офис площи с голям обем.

Таванните климатици, както и останалите модели се състоят от вътрешно и външно тяло. Високата мощност и силния вентилатор са определящи за нивото на шум. Посъветвайте се със специалист преди поръчката на таванен климатик.

Колонен климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Колонните климатици  са подходящи за търговски, производствени и офис помещения. Голямата мощност на вътрешното тяло, осигурява бързо охлаждане и отопление. Монтажа на вътрешното тяло се извършва на пода, а лесната достъпност до управляващия панел осигурява лесно управление и поддръжка. Всички модели се доставят в комплект от вътрешно и външно тяло. Моделите могат да бъдат конвенционални или инверторни.

Касетъчен климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Касетъчните климатици са подходящи за битови, търговски и офис помещения. Климатиците са подходящи са за монтаж в окачен таван, но последните интериорни тенденции следващи индустриален дизайн, оставят вътрешното тяло видимо, като част от технологичния интериор.

Най-често формата на климатика е квадратна с четири отвора (жалуза) за отвеждане на въздуха. Според мощността съществуват модели с размер на вътрешното тяло 60х60 см, подходящи за вграждане в растерен окачен таван, както по-мощни модели с размери на вътрешните тела 90х90 см.

Някои производители предлагат касетъчни климатици с един или два отвора за въздух, така наречените еднопътни или двупътни касетъчни климатици.

Канален климатик

Видове климатици и тяхното предназначение

Каналните климатици са предназначени за скрит монтаж в таван, стена или мебел. Възможността да бъдат скрити в окачен таван, позволява на производителите да произвеждат климатици с мощност от 7,000 BTU до 90,000 BTU.

Големите мощности са подходящи за промишлени, търговски и офис помещения, като към каналната машина се свързва система от въздуховоди, които разпределят въздуха равномерно в помещнието. Този тип климатици са предпочитани от дизайнери и архитекти, като възможност да получат високо ниво на комфорт без да нарушават интериорния дизайн.

Каналните климатици са широко разпространени във високия клас хотелски комплекси. Наличието на технически проект, ще помогне да изберете правилната мощност и напор на вентилатора на каналния климатик. Техническият проект ще осигури спецификация на вложените материали и ще осигури ясна и прозрачна ценова оферта.

Климатичните мултисплит системи са подходящи за жилища и малки офис помещения. Мултисплит системите поддържат от 2 до 6 вътрешни тела, като всяко вътрешно тяло може индивидуално да бъде управлявано в един и същи режим (отопление или охлаждане) за всички помещения. Предлагат разнообразие от модели вътрешни тела за стенен, таванен и подов монтаж с мощности от 7,000 BTU до 18,000 BTU.

Заповядайте в шоурумите ТЕРМОС, за да видите реална инсталация на желания модел, да се консултирате с наш инженер или запазите час за безплатен оглед. Ако нямате такава възможност се свържете с нас 0896 190 564 за да поръчате безплатен оглед и консултация във вашия дом.