Съвети от експерти

Съвети при избор на климатични системи за офиси

Съвети при избор на климатични системи за офиси

Като работодател трябва да се грижите за благосъстоянието на служителите си. Изгарящата жега може лесно да умори и изтощи работниците. Липсата на климатик влияе пряко върху производителността на всички служители.

Климатикът е инвестиция, която трябва да направите, за да осигурите комфорта на служителите си. Ако вашите служители са доволни, вашият бизнес ще процъфтява.

Ако все още не сте убедени, ето основните 3 причини да помислите:

  • Вашите служители няма да страдат от свързани с топлината здравословни проблеми
  • Работниците ще могат да задържат концентрацията си по-дълго.
  • Ще създадете приятно и комфортно място за посещение от клиенти

За да изберете най-добрият инверторен климатик за вашия офис, имайте предвид следните точки

Правилният тип – Трябва да решите между централна климатизация и множество сплит системи. Инверторната мулти сплит система е добро решение за малък офис с няколко стаи. В повечето случаи, мултисплит моделите могат да обслужват до 5 помещения.

Ако вашият офис е на няколко етажа, с много на брой помещения вероятно ще трябва да се насочите към система за централна климатизация. Когато избирате централна система за климатизация отново имате възможност да избирате –  това да бъде чилър (водоохлаждащ агрегат) или VRV/VRF система (климатична система с променлив поток на фреона).

Систмемите за централна климатизация се характеризират с голяма мощност, висока енергийна ефективност и гъвкавост при монтажа. Първоначалната инвестиция в такъв тип система е по-висока, но ще ви спести значително разходи за електроенергия.

Други фактори, които трябва да се имат предвид, са режима в който ще използвате системата (предимно охлаждане или предимно отопление), наличието на голям брой електронни устройства, работещи в работното пространство, както и броят на хората в даденото работно пространство.

Наличието на голям брой служители, които използват компютри или други електронни устройства, ще повиши температурата в офиса през лятото, което означава че мощността трябва да се съобрази с броя на служителите и електронните устройства.

Поддръжка

Поради интензивната употреба, системите за климатизация на офис пространства изискват периодична поддръжка, почистване и профилактика. При покупка на климатичната система е препоръчително да направите договор за поддръжка.

Това ви гарантира, че инсталацията ще работи ефективно, икономично и здравословно. Тъй като офис помещенията са по-податливи на растеж на бактерии, наличието на влагоуловител удължава дълголетието на климатизатора в офиса.

Редовното почистване и подмяна на филтри помага на климатика да работи безпроблемно. Чистият въздушен филтър помага да намалите консумацията на електроенергия с 5%. Мръсният филтър затруднява преминаването на въздух през вътрешното тяло, което кара системата да увеличи подаваната мощност, респективно да увеличи консумацията на енергия. Проверката за запушване на дренажните тръби може да предотврати изтичането на вода в помещението.

Управление на системата и качество на изработката

Ако бюджетът ви е нисък, не правете компромис с препоръчаната мощност. В случай, че разполагате с ограничен бюджет, разгледайте моделите от икономичен клас или разгледайте офертите на изплащане.

Когато настройвате системата за работа, помнете че в режим охлаждане всеки градус по-висока температура в помещението, спестява 7% от консумираната мощност, без това да повлияе на нивото на комфорт, което ще получат вашите служители. Използвайте функцията таймер, за да зададете часови диапазон, в който системата ще работи в облекчен режим – ЕКО режим.  

Гаранционен срок

Подобно на всяко друго електронно устройство, климатичните системи също се доставят с гаранция. Гаранцията на производителя може да се простира от 1 до 5 години. Проверете условията на валидност на гаранция. Също така помислете за поддръжката, необходима, за да направите гаранцията ефективна.

Много компании увеличават гаранцията срещу договор за абонаменто обслужване. Можете да активирате гаранцията от датата на покупка или датата на инсталиране. В случай на повреда или неизправност на климатика, не се опитвайте да отстраните проблема сам, това може да направи гаранцията невалидна.

3 топ варианта за климатик за офиса

  • VRV/VRF система
  • Водоохлаждащ агрегат (чилър)
  • Мултисплит система