Грижа за въздуха

5 топ въздухопречиствателя за 2021

5 топ въздухопречиствателя за 2021

По-голяма част от времето си съвременният човек прекарва в затворени помещения – на работното място или вкъщи. Има, разбира се, и групи хора, които работят на открито, но останалите могат да си позволят разходка или почивка навън само през свободното време. 

Особено за жителите на големите градове е видимо, че въздухът е замърсен, но нито те, нито останалите се замислят, че въздухът и в помещенията може да бъде много опасен.

Дали сме в колата, у дома, на работа, или в обществени сгради, всички дишаме натрупан прах, алергени, газове, почистващи агенти, спори от гъбички и какво ли още не. От казаното дотук става ясно, че закупуването на пречиствател на въздуха е инвестиция, която заслужава внимание.

Водещи причини за закупуването на въздухопречиствател

Въздухопречиствателите при включване започват да преработват въздуха, като премахват различни замърсители и алергени, а след това връщат в стаята вече филтриран въздух. Следва повтаряне на процеса и така въздухът става все по-чист.

По принцип всички пречистватели на въздуха имат една и съща основна функция, но съществуват различни видове и модели, насочени към специфични нужди в съответното домакинство.

От пречистване на въздуха в затворено помещение се нуждаем всички, но от особено значение е то за –

Страдащи от алергии

Прахта и полените са сред алергените, най-често срещани през пролетта. Те влизат вътре при всяко отваряне и затваряне на вратата, както и през отворените прозорци.

Въздухопречиствателят елиминира тези фини частици и ограничава възможността за трудно дишане, течащ нос, кихане, раздразнена кожа и сърбящи очи.

Астматици

Ако в семейството ви има някой с астма, наличието на дразнещи вещества във въздуха може да предизвика трудности при дишане и дори силни пристъпи, водещи до задушаване. Проблемът се решава лесно с поставянето на пречиствател на въздуха, а самите астматици после споделят, че сънят им е по-спокоен при работещ пречиствател.

Домакинство с пушач

Дори само един пушач в семейството ви може да замърси с тютюнев дим дотолкова затвореното пространство, че да причини вреда не само на себе си, но и на непушачите. Въздухопречиствателят улавя и рециклира всички замърсители, като предотвратява и натрупването им в дома.

Притежателите на домашни любимци

Въпреки че собствениците на кучета и котки вероятно  поддържат необходимата хигиена, по космите и кожата на животните, излизащи навън, проникват много замърсители и вещества, които се разнасят навсякъде. Въздухопречиствателят ще ви избави от тревогата, че най-добрият ви приятел е причина да се лишите от чист въздух.

Деца и възрастни хора

Знае се, че имунната система на бебетата и малките деца е недоразвита, а тази на възрастните хора – отслабена. И едните, и другите е важно да не дишат замърсен въздух, провокиращ появата на различни заболявания или усложняващ хронични такива.

Пречистватели според за филтрацията на въздуха

Въздухопречиствателите са устройства, проектирани за работа с различни касети – озониращи, НЕРА филтри, електростатични, водни, фотокаталитични и др. Всеки добър пречиствател на въздуха обикновено притежава няколко филтъра. Освен това, не във всяко устройство са инсталирани допълнителни опции като индикатори, подсветка, екрани, ароматизация, таймери, UV лампи и др.

Много важни при покупката на въздухопречиствател са филтрите, които се избират обикновено съобразно проблема, който трябва да се реши с устройството.

НЕРА въздухопречистватели

Пречиствателите на въздуха се оборудват най-вече с НЕРА филтри. Те създават бариера, улавяща на почти 100% всички фини частици, по-големи от 0,2 микрона. Такива филтри помагат много на хора с алергии. Издържат най-дълго от всички други – дори година, но обикновено, в зависимост от честотата на използване, се сменят на няколко месеца.

Йонни пречистватели

Те не филтрират въздуха, а го пречистват, отделяйки отрицателни йони, които предизвикват групиране на мухъл, прах и др. Така замърсителите натежават, не остават във въздуха, а попадат на пода или по стените Оттам почистването им с кърпа е по-лесно. Въпреки че така въздухът не може да бъде пречистен, ако се комбинират правилните филтри, това може и да се получи.

Пречистватели с активен въглен

Филтрите с активен въглен могат да уловят пари, миризми, дим и газове, които НЕРА филтърът не може. Но ако се съчетаят двата филтъра, пречиствателят става много ефективен, защото НЕРА улавя по-големите частици, а този с активен въглен – газовете и миризмите. Обикновено универсалният пречиствател на въздух притежава и двата филтъра.

Пречистватели с ултравиолетова светлина

UV светлината има свойството да унищожава вредните бактерии, патогени и вируси във въздуха. UV филтрите пречистват въздуха чрез малка камера, в която има UV светлина, унищожаваща вредните организми. Тези филтри най-успешно работят, комбинирани с НЕРА и филтри с активен въглен.

Пречистватели на въздух според начина им на работа 

Пречиствателите на въздух могат да работят с климатика ви или самостоятелно. В зависимост от това има няколко вида.

Електронни

Проектирани са за работа с котела или климатика. Използват НЕРА филтри и йонни пречистватели.

Централни

Свързването им става с вентилационната система. Работят с комбинация от филтри НЕРА и филтри с активен въглен.

Самостоятелни

Предлагат се в разнообразни размери, форми и комбинации от филтри. Най-ефективни и търсени са с НЕРА филтри, съчетани с филтри с активен въглен и UV светлина.

5 топ въздухопречиствателя за 2021

Сред хилядите предложения на пазара понякога е много трудно да се избере най-подходящата марка и модел устройство за пречистване на въздуха. Като се имат  предвид мненията на специалисти и потребители, сред топ 5 най-добри въздухопречистватели за 2021 се нареждат следните.

Sharp KC-G50EUW

Този модел е с овлажнител и добре се вписва във всеки дом поради изчистения си дизайн, решен в бяло. Обработваната площ от уреда е до 38 м².

Към техническите му характеристики се отнасят:

 • няколко степени на скорост
 • светлинен индикатор на дигиталния дисплей, показващ нивото на замърсяване
 • изключително ниско ниво на шум при работа с максимално ниво 52dB
 • максимална мощност – 33W, обработван въздушен поток от 306 м³/ч

С технологията Plasmacluster йонизация на Sharp премахва не само прах, но и мухъл, полени, изгорели газове, цигарен дим и др. Пречиства и овлажнява въздуха, обогатявайки го с много енергия.

Daikin MCK55W

Daikin все повече доказват високото качество на продуктите си, не само в климатичната техника, но и във въздухопречиствателите. Този модели е с овлажняваща функция, дистанционно управление и пречистваща система Flash Stremer. Обработваната площ от уреда е до 41 м².

Техническите му характеристики се отнасят:

 • няколко степени на скорост
 • светлинен индикатор на дигиталния дисплей, показващ нивото на замърсяване
 • изключително ниско ниво на шум при работа с максимално ниво 53dB
 • минимално ниво на шум само 19dB
 • обработван въздушен поток от 330 м³/ч

Устройството използва технологията Flash Streamer за разграждане на опасни химикали вътре в машината. Отстраняването и разграждането на замърсители и миризми играе важна роля за хората, страдащи от астматични или алергични състояния. Устройството може да работи като ефективен овлажнител, предпазващ от сух въздух в помещението и вируси.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Това е устройство с класически бял цвят и модерен дизайн. Може да се впише във всяко помещение на жилището ви, без значение от големината му. Препоръчителната площ е до 45 м².

Основните му характеристики включват:

 • НЕРА филтър, елиминиращ до 99,7% фини частици, микроби и др.
 • 3 нива на филтрация и 3 различни степени на скорост
 • скорост на пречистване – до 380 м³/ч.
 • максимална мощност – 38W, захранващо напрежение – 220V

Устройството е оборудвано с тъчскрийн, антибактериален филтър и Sleep mode. Притежава WiFi и може да се контролира през интернет чрез приложение. Дисплеят алармира при нужда от смяна на филтъра. Моделът има сензори за прах, влажност и температура, както и лазерен сензор за частици.

Philips AC1214/10

Дизайнът на модела е изчистен, в бяло цветово решение и с дигитален дисплей. Уредът се вписва идеално във всеки дом и може да филтрира въздуха в помещение с площ до 60м².

Philips AC1214/10 има следните характеристики:

 • 3 автоматични режима на работа – общ, откриване на алергени и микроби, откриване на замърсители нощем
 • ниски нива на шум – минимални 32dB, максимални 62dB
 • няколко нива на филтриране с НЕРА и въглероден филтър

Моделът е оборудван с иновативната технология Aera Sense, показваща степента на замърсяване на въздуха чрез помощта на цветен индикатор и дисплей.

LG Puri Care WiFi AS60GDWVO

Пречиствателят е бял, с модерен дизайн и дисплей с тъчскрийн. Може да пречиства въздуха в помещение с площ до 58 м².

Характеристиките му включват:

 • пречиства въздухопоток до 445 м³/ч.
 • работи тихо с 50dB максимално ниво на шум
 • притежава 6-степенна филтрация на миризми и фини прахови частици до 1 микрон
 • има 5 степени на скорост
 • НЕРА филтър

Пречиства въздуха дори и на лазещи бебета. Оборудван с иновативни технологии като Clean Booster – за равномерно разпределение на въздуха, възможност за контролиране през мобилно устройство в приложението Smart Thinq.

Rowenta Intense Pure Air PU4020 F1

Белият цвят на модела, сребристите детайли и модерният дизайн му придават изключително стилна визия. Този въздухопречиствател е един от малкото, които филтрират до 99,95% от замърсяванията. Покрива площ до 35 м² и работи с максимална мощност от 30W.

Основните му характеристики са следните:

 • 4 степени на скорост
 • възможност за обработка на поток въздух от 170 м³/ч.
 • тип филтрация: предварителен филтър, филтри НЕРА, с активен въглен и формалдехид филтър
 • интелигентна филтрация с 2 сензора за замърсяване (за частици и газове)
 • тих режим на работа – 28dB

Снабден е и с модерни функции като таймер, автоматичен и нощен режим.

Избор на пречиствател на въздух

Преди да вземете окончателното си решение за избор на пречиствател, помислете къде ще го поставите, за да прецените точния му размер.

Качественият и ефективен уред за пречистване на въздуха трябва да отговаря на редица критерии:

 • да филтрира добре специфичните за вашия дом замърсители
 • да притежава висок клас филтър като НЕРА
 • да има ниски нива на шум
 • да бъде от по-висок енергиен клас с оглед разходите на електроенергия

Ако решите, че някои модерни нововъведения като WiFi контрол например ще оскъпят уреда, ги пропуснете.

Преценете и какъв е капацитетът на пречиствателя при обработката на въздух за 1 час. Така ще можете да съобразите и големината на устройството спрямо площта на помещението.

Ако страдате от алергия или астма, вземете под внимание и колко пъти се пречиства въздуха за 1 час. Трябва да бъде най-малко 4 пъти.

Сред многобройните предложения, които ще откриете, всеки въздухопречиствател може да превъзхожда в някакво направление другите, а някои са по-специализирани. Най-важното е да вземете такова устройство, което да ви помогне да решите проблема си. Винаги можете да откриете висококачествен модел с желаните функции.