Климатици

8 заблуди за климатиците

8 заблуди за климатиците

Лятото започна и това означава, че високите температури вече ни измъчват и постигането на приятно охладено помещение е приоритет. Високите температури ни карат да изкарваме повече време на двора или на терасата, но от друга страна, жегата не прощава и влияе на организма ни и качеството на сън. С нарастването на живака търсим начини да подобрим температурата през нощта, за да направим съня си по-удобен.
Използването на климатик изглежда е идеалното решение за създаване на подходяща среда за спане, но … не е ли вредно за здравето ви да оставите климатика да работи през нощта?
Точно това разглеждаме в тази статия, разбивайки митовете и заблудите на климатика, за да можете да използвате уреда си уверено и ефективно. Започваме с връзката между съня и климатика.

Митове и заблуди относно климатизацията

Мит №1: Спането с включен климатик е вредно за вашето здраве

Има малко истина в това, ако зададената температура е твърде ниска, но правилното използване на климатика може да създаде комфортна и здравословна нощна среда. През нощта телесната ни температура пада, така че е добре да увеличите температурата на климатика с един или два градуса над температурата, която използвате през деня.
За да увеличите ефективността на вашият климатик през нощта, проверете дали има функция за заспиване. Ние знаем, че качествените японски производители (пример Hitachi серия Performance или Akebono), предлагат функция Sleep, като увеличава температурата с 1 градус на всеки час, като същевременно леко адаптира скоростта на вентилатора, за да намали усещането за течение.

Мит №2: От климатикът може да настинете

Това е може би едно от най-често срещаните заблуди, свързани с климатика. Всъщност климатикът може да подобри качеството на въздуха в помещенията и да намали шансовете да се разболеете. Климатичните системи са оборудвани с филтри, които улавят прах и косми от домашни любимци, помагайки да се намали причината за алергии. Освен това те могат да бъдат закупени или оборудвани със специализирани филтри и технологии, които допълнително намаляват замърсителите на въздуха и елиминират вредните бактерии, които заедно с вирусите са причина за повечето респираторни инфекции. Tехнологията FrostWash помага да се елиминира мухъла и бактериите във вътрешното тяло на климатика.

Климатикът също помага да се поддържат по-здравословни нива на влажност, което, ако не бъде постигнато, може да допринесе за нездравословен интериор. Разбира се, трябва да вземете предвид препоръките за вътрешна температура за вашия регион, когато използвате вашия уред. Световната здравна организация посочва, че комфортната и здравословна вътрешна температура е между 18°C и 24°C.

Мит №3: Местоположението на вътрешното тяло няма значение

Този мит може да повлияе на комфорта ви и дори да увеличи консумацията на енергия. Противно на общоприетото схващане, местоположението на вътрешното тяло е важно. Избягвайте да инсталирате устройството там, където то ще бъде изложено на пряка слънчева светлина, на грешната височина на стената или където въздушният поток може да бъде блокиран или възпрепятстван. Ако го направите, климатикът ще трябва да работи по-силно, което ще ви струва енергия и ще увеличи сметките ви за електро енергия.
Монтирането на вътрешното тяло на място с пряка слънчева светлина, ще накара сензорите на уреда да измерят грешно температура в помещението, което ще доведе до работа на вашия климатик повече от необходимото.

Мит №4: Задаването на ниска температура охлажда стаята по-бързо

Въпреки че в действителност охлажда стаята по-бързо, това не е идеалният начин да го направите. Не само ще консумира повече енергия, особено в най-горещите дни, но и няма да охлажда стаята до реалистична и комфортна температура. Ако зададете твърде ниска температура за дълъг период от време, системата ще се опита да поддържа тази температура, което означава, че компресорът на устройството ще работи постоянно, губи енергия и увеличава сметките. Ето защо, въпреки че приливът на студен въздух може да изглежда привлекателен, най-добре е да намалите температурата бавно, за да намерите правилното ниво на комфорт.

8 заблуди за климатиците

Мит №5: Изключването на климатика, когато не сте у дома, спестява енергия

Това важи само в ситуации, когато ангажиментите ви принуждават да прекарвате по-голямата част от деня извън дома или през дългите уикенди. Тогава е най-ефективно системата да работи само на няколко градуса над (или под) идеалната температура на комфорт. Това избягва допълнителна работа на уреда, когато се върнете у дома и може да намали консумацията на енергия.

Освен това, тъй като климатикът спомага и за поддържане на здравословно ниво на влажност, поддържането на уреда помага да защитите дома си от мухъл и дори нападения от насекоми.

Нашето приложение airCloud Home включва Smart Fence, което използва вашата геолокация, за да активира или деактивира климатичната система вместо вас. Чрез предварително програмиране колко далеч желаете да се активира Smart Fence, той ще се настрои да работи при по-ефективна температура, когато отсъствате и ще разпознае кога се приберете вкъщи и ще регулира температурата според предпочитаната от вас настройка.

Мит №6: Изборът на по-мощен климатик подобрява производителността

За съжаление това не е така. Избирайки по-мощна машина, отколкото изисква пространството, ще консумира повече енергия. Това е еднакво за всички видове климатични агрегати и системи. За да избегнете избора на устройство, което може да консумира повече от очакваното, изчислете правилния размер на устройството за пространството, което искате да охладите, така че да знаете, че климатикът ще работи ефективно, както желаете. Свържете се с консултант на Termos и ние ще извършим безплатен оглед и консултация на място.

Мит №6: Затварянето на отворите на каналната система в неизползвани помещения помага да се спести енергия

Това не е вярно. Когато е инсталирана климатична система с въздуховоди, тя е проектирана така, че въздухът да се разпределя равномерно във всички помещения. Това означава, че ако вентилационните отвори са затворени, уредът продължава да работи, за да достигне зададената мощност, което е в разрез с вашата цел да спестите енергия. За да спестите енергия, ще трябва да търсите различни режими и методи на работа, за да подобрите ефективността на работата на вашето устройство, но затварянето на вентилационните отвори не е един от тях.

Мит №7: Използването на климатика не е безопасно за деца

Доказано е, че климатикът не влияе на здравето на бебетата и малките деца и че освен това е чудесно средство за предотвратяване на последиците от прекомерната топлина, като дехидратация. Препоръчително е децата, включително новородените, да са с лека температура, която им позволява да се чувстват комфортно, без да се изпотяват, което също ще им помогне да спят по-добре през най-горещите нощи.
Тъй като децата са винаги в движение, преносимите климатици трябва да се избягват, като монтираните на стена сплит системи са най-безопасният вариант. По този начин температурата може да се регулира според нуждите на детето.
Докато родителите следват основните насоки за инсталиране и експлоатация, климатиците могат да бъдат от полза за децата, техния комфорт и цялостното им здраве.

Мит №8: Режим само вентилатора помага за охлаждане на стая

Независимо дали използвате режима на вентилатор на вашия климатик или използвате вентилатор в стаята, вентилаторите в крайна сметка не помагат за поддържане на хладно помещение. Вентилаторите създават ефект на студен вятър, като духат върху човека в стаята, пренасяйки топлината от тялото му във въздуха, но това не влияе на температурата на въздуха в стаята. За да се намали стайната температура и да се създаде комфортна среда, е необходим климатик, за да се отстрани нежеланата топлина отвътре и да се изхвърли навън.

Като вземете предвид тези погрешни схващания, можете да бъдете сигурни, че ще се радвате на по-добри показатели на климатика, както по отношение на охлаждането и отоплението, така и ефективната работа, така че можете да спестите пари от бъдещи сметки.
Ако се интересувате да разберете повече за това кой от нашите продукти е подходящ за вашия дом или за следващия ви проект, разгледайте нашите продукти тук или можете да се свържете с нас, за да разговаряте с един от членовете на екипа, тук.