Съвети за избор на уред

Как да изберете бойлер

Как да изберете бойлер

Изборът на бойлер, изглежда лесна задача, при която просто трябва да отидем до магазина и да изберем „някакъв бойлер“, но в действително има няколко важни неща  които трябва да съобразите преди покупката.

  • Колко топла вода ви трябва?
  • Къде ще монтирате бойлера?
  • Какъв тип бойлер да изберем – емайлиран или неръждаем?

Винаги достатъчно топла вода

При изборът на бойлер първият въпрос, на който трябва отговорите, е: “Колко топла вода ще ви трябва? Отговорът ще определи ежедневната ви консумация и ще ви помогне да изберете бойлер, чийто капацитет е в състояние да покрие вашите реални нужди. Тази нужда зависи от броя на мивките и баните в дома ви, броят на хората, тяхната възраст (например детето няма да консумира същото количество гореща вода като възрастен) и техните навици: има средно потребление от 50 до 80 литра вода на ден за човек, но тази цифра варира значително: ваната изисква 100 до 150 литра вода, в сравнение с 40 до 80 литра за душ.

След като разберете вашите нужди, можете да изберете обема на бойлера, подходящ към вашата консумация: бойлер с твърде голям обем ще доведе до ненужни енергийни разходи (ще загрявате твърде много вода, без да я употребите), докато бойлер, който е твърде малък, няма произведете необходимото количество топла вода и няма да покриете нуждите на цялото семейство, което води до дискомфорт: вероятно, ще трябва да изчакате между душовете.

Намерете в диаграмата по-долу препоръките относно капацитета на бойлера (в литри) според вашето жилище, начина на употреба и броя на хората, живеещи в жилището:

Как да изберете бойлер

Местоположението е важно

Втори въпрос, на който трябва да отговорите е: “Какво място имам, за да инсталирам бойлера си?”. Колкото по-голям е капацитетът на вашия бойлер, толкова по-голям ще бъде той. Необходимо е също така да се вземе предвид, необходимото отстояние за безопасност около бойлера, както възможност за неговата поддръжка, ремонтиране или дори изпразване. Средно са необходими допълнителни петдесет сантиметра около бойлера в зависимост от модела.

В зависимост от мястото, с което разполагате, можете да изберете следните типове бойлер:

Вертикален бойлер за стенен монтаж

Този тип бойлери са най-предпочитани, поради голямото разнообрази от модели с различна вместимост от 30 л до 200 л. Моделите от този тип са най-продавани поради лесния монтаж и компактните размери. Предлаганите модели са с електрически нагревател или със серпентина (топлообменник) за индиректно подгряване на водата. Когато избирате модел, съобразете се с габаритите на уреда, покритието на водосъдържателя, срока на гаранция и енергийния клас на уреда.

Хоризонтален бойлер

Както подсказва името, този тип бойлери се монтират хоризонтално. Като функционалност и принцип на работа не се различават от бойлерите за вертикален монтаж. Хорозонталните бойлери също се предлагат във вариант с електрически нагревател или за индиректно подгряване.

Подовостоящ бойлер

Високообемните бойлери с вместимост над 200 литра са предвидени само за подов монтаж, поради голямото тегло на уреда пълен с вода. Тези модели са характерни с по-дебела изолация, улеснен монтаж и голямо количество топла вода. Подходящи са както за еднофамилни къщи, така и за многофамилни сгради, фитнес и спортни зали, хотели или друг тип сгради с голяма консумация на топла вода за битови нужди.

Бойлер за монтаж под или над мивка

Предлаганите модели са до 30 литра, като целта на този бойлер е да бъде монтиран в близост до консуматора на топла вода.

Проточен бойлер

Този тип бойлери са известни още като бойлери с моментно загряване на водата. Най-често тези уреди не разполагат с водосъдържател, което означава, че водата се подгрява в момента на употреба. За да се осигури нужното количество топла вода, проточните бойлери разполагат с мощни електрически нагреватели. Внимание, по-време на употреба тези бойлери използват голямо количество електро енергия. При избора на проточен бойлер, проверете състоянието и мощността на електрическата мрежа.

Термопомпен бойлер

Моделите от този тип се състоят от вътрешно тяло (водосъдържател) и външно климатично тяло тип термопомпа въздух-вода. Производството на топла вода чрез термопомпата въздух-вода е сред най-икономичните начини за подгряване на вода. Термопомпеният модул (климатично тяло) се монтира извън жилището и черпи енергия от околния въздух, за да затопли водата в бойлера.

Термодинамичен бойлер

Този тип уреди са характерни с високото ниво на ефективност, като реализират до 75% икономия на електроенергия. Работят на принципа на термопомпените бойлери, но цялото оборудване е разположено във вътрешното тяло.

Избор на покритие на водосъдъражелят

Качеството на водата в района в който живеете, има пряко влияние върху продължителността на живот на бойлера: парадоксално, така наречената „мека“ вода съдържа агресивни частици, които имат корозивен ефект върху покритието на водосъдържателя. Що се отнася до така наречената “твърда” вода, тя също ще навреди, защото отлага много котлен камък. Ето защо е по-добре да съобразите вашият бойлер, към типа вода, с която ще го използвате

Емайлът служи за защита на стоманения водосъдържател от корозия. Бойлерите от неръждаема стомана са значително по-скъпи, но тези бойлери са характерни с по-дълъг живот на уреда,  безупречна хигиена, а неръждаемото покритие, запазва питейните качества на водата. 
В България има региони с много меки води, където катодната защита на емайлираните бойлери не сработва ефективно. На картата тези райони са отбелязани в зелено и светло синьо. За да разчитате безпроблемно на топла вода, в тези райони препоръчваме покупката на бойлери с неръждаем водосъдържател.

Препоръчътелно е за райони с мека и много мека вода да се използват бойлери с неръждаемо покритие.

Препоръчътелно е за райони с мека и много мека вода да се използват бойлери с неръждаемо покритие.

За твърда и много твърда вода да се използват неръждаеми бойлери или емайлирани с керамичен нагревател.

В случай, че все още се колебаете какъв бойлер да изберете, може да се свържете с наш консултант на телефон 0700 70 08 или да посетете магазин Termos.