Бойлери

Емайлиран или неръждаем бойлер да изберем

Емайлиран или неръждаем бойлер да изберем

Сред уредите, които са особено необходими за всеки дом, са бойлерите. В търговската мрежа обаче се предлагат много различни устройства, затова може би ще се затрудните  да изберете дали да бъде проточен, или със серпентина, термопомпен или термодинамичен и др.

Сметнете ли, че ще бъде с водосъдържател, трябва да знаете, че всеки бойлер има нужда от известно време, за да загрее първоначално водата. Добрата изолация помага тя да се затопли по-бързо и за по-дълго време да ви бъде осигурена топла вода.

Не е достатъчно да изберете само вида на бойлера, вместимостта, мощността на нагревателя и начина на монтаж, защото трябва да решите емайлиран или неръждаем бойлер ще ви върши по-добра работа.

Правилният избор на материала, от който е изработен водосъдържателят, може да бъде решаващ за дългата и ефективна експлоатация на бойлера.

Разликата в цената се дължи на различни характеристики на единия и другия вид, затова преди да решим емайлиран или неръждаем бойлер да изберем, трябва да се запознаем поотделно с техните особености.

Бойлер с емайл – същност, предимства и недостатъци

Емайлът е нужен, когато е използвана по-евтина стомана, тъй като тя не е водоустойчива. Емайлът служи за повишаване на корозионната устойчивост.

Вътрешното покритие на бойлерите е с емайл, чиято основа е пясък с добавени към него различни съединения. По своите химични свойства пясъкът прилича на стъкло и понеже не си взаимодейства с водата, корозията се предотвратява.

Емайлът може да бъде кварцов, циркониев или с добавен титан и да е нанесен по два начина. Ако е течен, след като бъде изсипан във водосъдържателя, се разпределя равномерно, което обаче невинаги се получава на 100%. 

При втория начин се използва прахов емайл, който е положително зареден върху отрицателно зареденият водосъдържател. Тук вече разпределението е по-равномерно и след нанасянето му се изпича.

Всеки бранд рекламира различно продуктите си и вместо емайлирано покритие, може да срещнете стъклокерамично покритие, циркониев емайл, термокерамично покритие и др.

Предимства

Предимствата на водосъдържателя с покритие, приличащо на стъкло, са:

 • Неутралното по химични свойства покритие не си взаимодейства с водата и със съдържащите се в нея съставки като варовик и котлен камък;
 • Съдържащият се кварц в емайла е гарант, че чистотата на водата ще бъде запазена;
 • Замърсяванията върху емайла се премахват лесно с подходящ препарат;
 • По-ниска цена.

Недостатъци

Сред минусите на емайлираните бойлери могат да се посочат такива като:

 • По-малко издържат при загряване на водата до високи температури;
 • Емайлът често се напуква, ако се изхаби магнезиевият анод, и тогава водосъдържателят не е защитен от корозия. За да се удължи животът на анода, трябва да се подменя на 3 г.;
 • Силно киселинната вода може да стане причина за пробиването на емайлирания бойлер.

Тези недостатъци са причина за по-краткия експлоатационен живот на емайлирания бойлер и не позволяват средната гаранция да бъде повече от 5 г. Затова е с по-ниска цена от тази на неръждаемия.

Неръждаеми бойлери – същност, предимства и недостатъци

Бойлерите от неръждаема стомана са всъщност бойлери с водосъдържатели от инокс. Под това наименование е известна неръждаемата стомана в металургията. Тази сплав има минимално съдържание на хром от аустенитна стомана 11%. 

Това е немагнитна неръждаема стомана, в чието съдържание има хром 16-18%, никел 11-14% и ниски нива на въглерод. Това ѝ придава висока якост, а за повишаване на устойчивостта на корозия е добавен молибден 2-2,5%.

Сплавта е известна още и като медицинска стомана и е с марка 316L. По нея не стават петна, почти не корозира и не ръждясва като обикновената стомана. Повърхността на всички изделия, изработени от неръждаема стомана, не оказва вредно влияние на здравето, затова и се използва за изработка на уреди с пряк допир да питейна вода или хранителни продукти.

Предимства

Най-големите преимущества на бойлерите от неръждаема стомана се получават поради  техния неръждаем водосъдържател:

 • Защитата от корозия е висока поради самите свойства на неръждаемата стомана;
 • Не е нужна анодна защита;
 • Вредните отлагания по стените са по-малко, а вероятността в средата да се развият бактерии е по-ниска;
 • Осигуряват дълъг живот на експлоатация – 10 г., благодарение на високата си устойчивост на деформация и корозия;
 • Неръждаемата стомана е възможно да се рециклира много пъти, което помага да се опази природната среда.

Ако сте взели решение, че ще си закупите не проточен, а обемен бойлер, защото имате постоянна нужда от топла вода, остава да решите емайлиран или неръждаем да бъде.

Кой вид да изберем?

Преценявайки плюсовете и минусите на единия и на другия вид, не забравяйте, че на първо място трябва да съобразите вида на покритието на водосъдържателя с качеството на водата в района, където живеете. То ще повлияе пряко върху експлоатационния живот на бойлера.

Ако водата ви е мека, ще окаже агресивно киселинно въздействие върху покритието на резервоара. Тя е с ниска електропроводимост, спира ефективната катодна защита на емайлираните бойлери, което намалява живота им. Препоръчително в този случай е да помислите по-скоро за неръждаем бойлер, който ще предпази водосъдържателя от корозия.

В другия случай твърдата вода пък може да причини отлагания от котлен камък. Тогава е по-добре да ползвате бойлер от емайл.

Ако за вас е от значение колко бързо ще получите достъп до топла вода, ще откриете модели и от двата вида с различна мощност на нагревателя: 2000W на Bosch, 2400W на Tesy и др. при емайлираните, 1500W на Panasonic при неръждаемите и др.

Неръждаемите бойлери изискват по-висока инвестиция, но затова пък имат дълъг експлоатационен живот, използваната вода е чиста и със запазени питейни качества. Освен това са и по-леки от емайлираните устройства.

Съвременните неръждаеми бойлери могат да предложат различен обем на водосъдържателя – 80 л, 120 л и др. Ако сте се ориентирали към този вид, ще можете да избирате модел за хоризонтален или вертикален монтаж и ще разчитате на шестстепенна защита, температурен индикатор, външен терморегулатор и др.

Някои марки предлагат неръждаеми бойлери с две серпентини за използване на два топлоизточника в комбинация. Обикновено неръждаемите бойлери са енергоспестяващи, благодарение на дебелата над 35 мм топлоизолация.

От друга страна, бойлерът с емайлиран водосъдържател е по-достъпен, предлага се по-голям избор от модели, но пък ще можете да го използвате за по-кратък период от време.

Марката Tesy например влага в своите бойлери ново емайлно покритие Crystal Tech, като по този начин дебелината е разпределена по-прецизно и е осъществена по-добрата адхезия с метала. По-голямото количество титан в покритието също гарантира неговата здравина. Гланцът е по-добър, за да бъде износоустойчивостта по-висока, без значение от характера на водата.

Ако решите да закупите бойлер с емайл, при правилна експлоатация може да удължите живота му, като на няколко години сменяте магнезиевият анод. Може също да инсталирате груб филтър на входа на водата, за да не се уврежда вътрешната повърхност от песъчинки и други частици при нагряване. 

Опитайте се и да не прегрявате прекалено резервоара. Вода с температура 50-60° е достатъчна за домашни нужди. Почиствайте 2 пъти годишно бойлера и така ще удължите също живота му.

Когато избирате бойлер, трябва да обърнете внимание освен на материала на изработка на водосъдържателя, и на количеството материал. Един бойлер с обем от 80 л може да бъде по-лек и с по-тънки стени от друг, също 80-литров, с по-високо тегло и по-дебели стени.

След като разгледате всички възможности, ще можете да купите бойлер, отговарящ на нуждите ви. Няма как да игнорирате цената на устройството, но имайте предвид и разходите в дългосрочен план.