Климатици

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 10 кв.м?

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 10 кв.м?

Едно от важните решения, което ни предстои да вземем с наближаването на студения сезон, е какви начини за отопление да изберем. От това ще зависи дали ще можем да се радваме на приятна топлина, или ще съжаляваме за неподходящия си избор.

По-чистото отопление е с електричество и ако сме решили да разчитаме на добър електрически уред като източник на топлина, трябва да се информираме какви възможности предлага съвременният пазар.

Понеже електрическите уреди са различни, но всеки от тях разполага с определен капацитет според големината на помещението, трябва да се насочим към уред с мощност, който да задоволи нуждите ни. Ако става въпрос за малко помещение, ще трябва да помислим какъв отоплителен уред да изберем за площ до 10 кв.м.

В най-общи линии, когато се избира електрически уред за отопление, мощността трябва да бъде 1kW на 10 кв.м площ при стандартна височина на тавана 2.50 м.

Когато знаете вече необходимата мощност, може да се информирате и за уредите, които биха ви я осигурили, както и други полезни техни характеристики.

Видове отоплителни уреди, които можем да инсталираме за стая до 10 кв.м

Електрическите уреди могат да се различават по мястото, където могат да се поставят – на пода или под него, на стената, на тавана, някои дори се вграждат. В някои помещения например е по-подходящ електрически уред, поставен на стената, ако в дома има малко дете, а не мобилен уред.

За отопление само на една конкретна стая с по-малки размери до около 10 кв.м са подходящи за инсталиране:

Вентилаторни печки

Тези уреди, известни като духалки, са много разпространени, защото са бюджетни и бързо повишават температурата на въздуха. В същото време обаче не са енергийно ефективни. 

Въпреки че затоплят бързо въздуха в помещението, консумират много електроенергия и са шумни, а освен това и изсушават въздуха. Можете да ги използвате за отопление на малко помещение, в което не се прекарва много време. Такова е например банята, за която се предлагат специални модели. 

Все пак можете да използвате вентилаторна печка и само за затопляне на определени зони в стаята.

Маслени радиатори

Търсите ли енергийно ефективен уред, масленият радиатор е добър избор. Тези устройства имат различен брой нагревателни секции, така че можете да изберете с 5, 9, 11 ребра и др. 

Обикновено са снабдени с колела и дръжка за лесно придвижване. Излъчват дълго време топлина, след като се изключат – 30 мин. Работят безшумно, почти не изсушават въздуха  и имат много защити: срещу прегряване, събаряне, накланяне и др., както и не изискват поддръжка, освен лесното почистване с влажна кърпа.

Конвектори

Като уреди за отопление не са сред най-евтините, но създават уют и комфорт. Използват консумирания ток на 100% и не изсушават въздуха. С тях помещението се затопля по равномерен начин и работят безшумно. Може да изберете и конвектор за стена, като така ще спестите пространство. Повечето модели разполагат с програмируем термостат.

Климатици

Отоплението с климатик е възприето като удачно от много хора, защото могат да използват уреда и за охлаждане през лятото. Инверторните климатици са енергийно ефективни, поддържат равномерна температура, имат филтрираща и овлажняваща функция и др. 

Мощността на климатик за площ от 10 кв.м е достатъчно да бъде 9000 BTU. Уредът ще осигури температура на въздуха до около 30°, която е достатъчна за помещение с малка площ.

Инфрачервени печки

Излъчваната от инфрачервените нагреватели топлина не загрява въздуха, а хората и предметите. Могат да бъдат монтирани на стена или на стойка и не заемат много място. Не излъчват миризми и не намаляват кислорода в помещенията. 

Затоплянето с инфрачервена печка започва след около 30 сек. Не създава опасност от пожар. Препоръчително е под нея или срещу нея да не се стои повече от половин час. Не може да се поставя над легло или в детска стая.

Многообразието от видове уреди, марки и модели ще ви улесни относно най-подходящия за нуждите и бюджета ви отоплителен уред, но в същото време трябва да съобразите избора си и с други фактори.

Какви са особеностите, които трябва да знаем?

Не може да се постави равенство между очакваните и действителните разходи за отопление, понеже винаги съществува риск от неизбежни топлинни загуби. Факторите  за това могат да са различни, като някои от тях е възможно да бъдат променени.

Наличие на външна и вътрешна топлоизолация и степен на ефективност

Доколко ще бъде ефективна работата на избрания от вас електрически уред много зависи и от това дали сградата има външна изолация. Ако няма, топлината ще бъде предавана бързо на атмосферата.

Освен изолацията на външни стени и техния брой, от значение е и вътрешната такава. Тя също ще допринесе за предотвратяване на топлозагубите, износването на отоплителния уред поради повишеното му натоварване и потреблението на електроенергия. Външната изолация ще спести до 40% от консумацията на ток и няма да се образува конденз.

Честота на употреба

При избора на електрически отоплителен уред не е маловажно колко често ще бъде използван. 

Ако помещението, за което търсите уред, е например в рядко посещавана къща, тогава може да ви бъде от полза бързо затоплящо устройство и трябва да следите дали има защита срещу замръзване. За стая, която се обитава постоянно, ще ви е нужен енергийно ефективен уред, поддържащ равномерна температура.

Предназначение на помещението

Ако става въпрос за помещение като детска стая, спалня или офис, овен че уредът трябва да осигурява комфортна топлина, трябва да работи и максимално тихо, за да не пречи на съня или работата. Дори по-бюджетните модели на някои уреди имат ниски нива на шум.

Безопасна работа 

Не всички уреди гарантират максимална безопасност, въпреки че производителите принципно се грижат да я осигурят. Тя винаги е важна, особено ако трябва да отоплявате стая на дете. Климатикът или конвекторът може да се монтира и на стената, а радиаторът трябва да бъде модел със защита срещу прегряване и падане.

Друго, което може да предвидите, е какво е общото натоварване на мрежата в дома ви, за да се намали риск от късо съединение или пожар.

Всеки от предлаганите в момента електрически уреди за отопление е добър, стига да бъде съобразен не само с площта на помещението, но и с личните предпочитания и финансови възможности.

Кое е най-доброто решение?

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 10 кв.м, можем да решим, след като добре се запознаем с всички характеристики на най-популярните уреди и преценим дали са подходящи за нашите условия и възможности. Затова производителите предлагат уреди с различна функционалност, капацитет и особености.

За бързо нагряване на въздуха в помещението са подходящи вентилаторните и инфрачервените печки, а за поддържане на комфортна равномерна температура – климатици от инверторен тип, маслени радиатори и конвектори.

В последните години конвекторите се налагат като най-търсени за отопление. За помещение от 10 кв.м ще ви устрои модел с мощност от 1200W, с програмируем термостат, с термозащита, с влагозащита степен IP24, с Wi-Fi контрол и др.

Електрическите конвектори са енергийно ефективни, не изсушават въздуха и бързо го затоплят. Имат изчистен и стилен дизайн и са на достъпна цена. Всички тези предимства ги правят разумно и модерно решение за отопление.

Ако все пак желаете максимално свободно пространство, винаги можете да си монтирате подово електрическо отопление. 

Какъв отоплителен уред да купите е въпрос на ваш личен избор. Всеки уред може да бъде идеален за различни цели и да ви осигурява необходимата комфортна топлина.