Грижа за въздуха

Как да изберем пречиствател за въздух?

Как да изберем пречиствател за въздух?

Всички знаем за предимствата на чистия въздух и неговото благотворно влияние върху човешкото здраве. Високото качество на въздуха има положителен ефект върху няколко системи, включително кръвоносната и дихателната.

Според източници е възможно нивото на замърсители във вътрешни пространства да е от 2 до 5 пъти по-голямо, отколкото навън. Ако сте запознати с тази притеснителна статистика, може би размишлявате върху това кой е най-добрият пречиствател на въздух.

В тази статия ще отговорим на въпроса как да подобрим качеството на въздуха в помещението и ще насочим вниманието ви към основните разлики между пречиствателите за въздух.

Нека да започнем с най-основния въпрос.

Помагат ли наистина един пречиствател на въздух?

Да, пречиствателите на въздуха помагат за подобряване на качеството на въздуха в помещението. Но нека да разгледаме въпроса малко по-подробно.

Кои са най-добрите начини да повишите нивото на чистота? Основните методи са два – да премахнете източниците на замърсяване от въздуха и да проветрявате редовно, за да влиза свеж такъв.

Проблемът е, че в големите и забързани градове, обикновено тези две неща се противопоставят едно на друго. Отвън, качеството на въздуха е вече ниско и когато отворите прозореца, влиза замърсен. Точно тогава влизат в употреба и пречиствателите на въздуха.

Най-добрите модели пречистватели за въздух предоставят възможността да се отървете от прахови частици, алергени, плесени и редица други неща, които могат да бъдат намерени във въздуха около нас.

Разбира се, съществуват различни уреди за пречистване на въздуха и всеки един има своите предимства и недостатъци.

Кои са техните предимства и недостатъци?

Както преди покупка на всеки един уред, е редно да сравним положителните и отрицателните му страни. В зависимост от компонентите на устройството, то може да има различни функции и ефекти.

Предимства

Най-отличителното предимство на един пречиствател за въздух е фактът, че значително подобрява качеството на въздуха за малък период от време. Това става посредством улавяне на източниците на замърсяване от въздуха.

Друго предимство на уреда е положителният ефект, който оказва върху страдащите от дихателни проблеми хора. Нещата, които обикновено задълбочават тези проблеми, са косми и козина от домашни любимци, плесени, цветен прашец и други. Пречиствателите за въздух успешно премахват тези дразнители, като значително подобряват нивото на чистота на въздуха.

Пречиствателите постигат една по-добра и по-чиста околна среда за живеене, като премахва вредни за организма вещества. 

Примерите за такива вещества са различни:

 • Бактерии
 • Вируси
 • Микроби
 • Дим
 • Пушек
 • Химикали
 • Прахови частици
 • Акари
 • Плесени и мухъл
 • Цветен прашец
 • Други.

Недостатъци

До момента изглежда почти невероятно, че пречиствател на въздуха може да има недостатъци, но това в действителност е така. Сега ще отбележим някои неща, които трябва да вземете предвид при покупката на такъв уред.
Важно е да се знае, че един пречиствател за въздух може да улови частици, които се движат във въздуха. Ако тези частици са вече полепнали по определена повърхност или пода заради тежестта си, то тогава пречиствателя няма да успее да ги филтрира, тъй като те няма да минат през него. 

Освен това, за качественото пречистване на въздуха трябва да се премахнат редица частици и вещества. Според тестове и проучвания, един пречиствател на въздуха много по-успешно премахва прахови частици, отколкото газове и химикали, поради факта че те са много по-трудни за улавяне.

Някои пречистватели, като йонизаторите например, не успяват да уловят частици, а само да сменят местоположението им. Други пък отделят озон, което е противопоказно за човешкото здраве. Но за различните филтри и тяхното действие ще говорим след малко.

Как да изберем пречиствател за въздух?

Видове методи за пречистване на въздуха

Всеки пречиствател за въздух използва индивидуален метод, който производителят е избрал с конкретна цел. Съществуват няколко вида филтри и методи, които се предлагат на пазара. Сега ще разгледаме всеки един в детайли.

Механични филтри

Синоним на механичен филтър е HEPA филтърът. Той използва технология, която се основава на тънки парчета влакнест материал, оформени в плисирани мрежи (тип акордеон) и вентилатор. Въздухът, който преминава през пречиствателя, се избутва от вентилатора към тези мрежи, които от своя страна се сгъват и улавят и най-малките частици.

HEPA филтрите са с доказано качество и често може да срещнете такива пречистватели да се използват в медицински заведения. Те успешно залавят 99,97% от замърсителите, които са с размер по-голям от 0.3 микрона (μm). 

За да направите сравнение, човешкото око вижда частици, по-големи от 10 μm. Това буквално означава, че технологията на филтъра позволява да се улови невидимото.

Филтри с активен въглен

Активният въглен намира редица приложения в различни сфери. Използва се за пречистване на токсини и химикали от тялото, филтриране на вода и други. Много модели пречистватели за въздух също използват филтри с активен въглен.

Порестата му структура успешно абсорбира големи количества замърсители и улавя вредни газове, химикали, дим и миризми. Между тези замърсители са и VOC/ЛОС (летливи органични съединения), които често произлизат от почистващи препарати или строителни материали. Веднъж заловени, те не могат да излязат отново навън.

Филтрите с активен въглен са много полезни за страдащите от дихателни проблеми, за децата и възрастните, при които се изисква нивото на чистота на въздуха да е високо.

Пречиствателите на въздух, които са основани само на този филтър, не се справят много добре с улавянето на прахови частици и алергени, както и с преработката на формалдехид, амоняк и азотен оксид.

Поради тази причина, съвремените пречистватели на въздух използват комбинирана технология от HEPA филтър и активен въглен.

Озонов генератор

Както името подсказва, озоновите генератори произвеждат озон. Сам по себе си обаче озонът не може да премахне частици от въздуха. Затова повечето такива пречистватели използват технологията на негативна йонизация. 

За да отстрани дадени частици във въздуха, озонът трябва да се отделя в много високи количества. Това обаче има доказан неблагоприятен ефект върху здравето на хората. Според специалисти, високите нива на озон могат да причинят астматични пристъпи или да наранят белите дробове.

Тъй като този тип генератори нямат доказани положителни ефекти, а понякога дори напротив, препоръчваме да ги избягвате.

Електронни въздухопречистватели

В категорията електронни пречистватели за въздух влизат електростатичните филтри и йонизаторите.

Електростатичните филтри се приближават по ефективност до HEPA филтрите, като технологията им е различна. Те използват електрически заряд, който зарежда новопостъпилите частици. По този начин те се прикрепят към стените на филтъра, а чистият въздух излиза от пречиствателя.

Йонизаторите отделят йони с положителни и негативни заряди, които привличат вредните замърсители и ги атакуват. При тях обаче има едно условие, че всъщност не унищожават частиците, а ги карат да натежат и по този начин те се прикрепят към близка повърхност.

Ултравиолетово противобактериално облъчване

Ултравиолетовото противобактериално облъчване е друг метод, който както при активния въглен, не се използва като единично решение за пречистване на въздуха. Обикновено се съчетава с или е допълнение на други методи.

Този метод използва UV лъчи, които имат потенциал да унищожат бактерии, вируси и микроби, когато ги облъчат. За някои от тях обаче е нужен много дълъг престой под UV лъч, за да се повлияят, което прави този метод полу-ефективен.

Хубаво е да имате предвид, че някои UV филтри трансформират кислорода и водните молекули в озон и хидроксил, а както споменахме по-горе, озонът е вреден за хората. Един добър UV филтър всъщност трябва да намали количеството на озон във въздуха, затова бъдете внимателни при избирането му.

Фотокаталитична оксидация

Методът на фотокалитичната оксидация използва два елемента – ултравиолетова радиация и вид фотокатализатор. Чрез тях се предизвиква химична реакция между различните елементи. 

Пречиствателите на въздух с такова действие спомагат за отстраняване на газови замърсители, но за сметка на това могат да имат странични ефекти, като производство на вредни за здравето химични елементи (формалдехид, азотен диоксид и др.).

Към момента няма проучване, което да е доказало, че фотокаталитичната оксидация има голям ефект при премахване на прахови частици във въздуха, дим, цветен прашец или ЛОС.

Как да тествате въздухопречиствател?

В случай че сте на място в магазин и можете да проверите функциите на пречиствателя на въздух, може да направите 2 неща. 

Проверете струята на въздуха

Пречиствателят работи на принципа на засмукване на въздух, който минава през филтрираща система и после излиза обратно през пречиствателя. Можете да проверите силата на излизащата струя въздух, за да прецените дали всичко е наред с уреда.

Ако е включен, но не усещате струята, е възможно да има някакъв проблем с устройството и да не работи правилно.

Проверете вентилатора

Работата на вентилатора също е от голямо значение по време на проверката на устройството. Опитайте се да чуете как работи. 

Ако този пречиствател за въздух работи на максимална скорост, а вентилаторът не се чува изобщо, е по-добре да не залагате на него, защото не изтегля достатъчно въздух.

В обратния случай е възможно вентилаторът да е прекалено шумен, което е индикация, че е нужно да се провери от специалист.

Какво да имате предвид, когато купувате въздухопречиствател?

Преди да изберем пречиствател за въздух и да го закупим, е необходимо да вземем няколко неща предвид. Ето ги и тях.

Каква е цената за смяната на филтрите?

Какви филтри използва пречиствателя за въздух – механични, с активен въглен или комбинация? Цената при различните видове филтри варира.

Имайте предвид, че редовната подмяна на филтрите с нови е от изключителна важност, за поддръжката на качеството на въздуха, както и за удължаване на експлоатационния живот на уреда. 

При механичните филтри се налага смяна на всеки 6 до 12 месеца, а при филтрите с активен въглен – на всеки 3 месеца. Изчислете средно какъв ще бъде разходът на година и добавете тези сметки към бюджета ви.

С какви сертификати и етикети разполага?

Преди да закупите пречиствател за въздух, проверете етикетите и сертификатите, с които разполага. Обикновено са опоменати на опаковката.

Ако видите печат AHAM Verifide, това означава, че продуктът е тестван от Асоциацията на производители за домашни електроуреди. Съкращението CADR е съпроводено с число, което представлява количеството въздух, което се пречиства от уреда в кубични футове в минута. 

Колкото по-голямо е числото, толкова по-бърз и ефективен е уредът. Най-високо качество са пречиствателите с CADR над 240. CADR се изчислява за всеки тип замърсител, така че може да срещнете и няколко различни за един и същи пречиствател на въздух.

Друго нещо, на което да обърнете внимание, е дали устройството има етикет с енергийна звезда. Те са по-енергоспестяващи от останалите и ще допринесат за по-малки месечни сметки.

Колко е голямо помещението?

Различните модели пречистватели имат определен капацитет на производителност, който е пряко свързан и с големината на помещението, в което ще бъдат поставени.

Проверете спецификациите, заложени от производителите, или изчислете сами какво ви е нужно. Правилото е, че CADR трябва да е поне ⅔ от площта на помещението, измерено във футове. Например, за помещения с площ 100 кв. фута, ще е необходим пречиствател с CADR поне 67.

Ако пък сте следвали горната стъпка и моделът има AHAM сертификат, може да разчитате, че написаното от производителя е истина.

Проверете нивата на шум

Имайте предвид, че за качественото пречистване на въздуха, ще е необходимо уредът да работи почти непрестанно. Изберете модел, който ще ви позволи да продължите нормален и необезпокояван начин на живот. 

Шумът се измерва в децибели. Колкото по-ниски са децибелите, толкова по-тихо е устройството. Също така е важно да се отбележи, че ниските степени на работа са по-тихи, отколкото високите.

Кои характеристики са добри в един пречиствател на въздух?

Моделите предлагат различни по вид характеристики. Нека да отбележим тези от тях, които имат потенциал да подобрят качеството и на въздуха и на живота ви. 

Препоръчваме да изберете пречиствател с:

 • Дистанционно управление и приложение за телефон
 • Сензори за качество на въздуха
 • Лесни за почистване и поддръжка филтри
 • Индикатор за смяна на филтър
 • Колелца за лесно преместване в друго помещение.

Кои характеристики е хубаво да избегнете?

Както вече споменахме, някои пречистватели могат да имат обратен ефект, от този, които се промотира от производителя. Затова препоръчваме да избягвате уреди, които отделят озон във въздуха.

Как да подобрите работата на пречиствателя за въздух?

След като вече сте избрали подходящия уред за пречистване на въздуха, е време да поговорим за това как може да подобрите начина му на работа дори повече.

Редовно почистване и смяна на филтрите

Проверете препоръките на производителя, както и информация за конкретния вид филтър, който устройството използва. Изпълнявайте инструкциите стриктно, за да удължите живота му и за да не нарушите качеството му на работа.

Почиствайте и сменяйте филтрите според препоръчания период, използвайте прахосмукачка или ги измийте с вода, ако позволяват тези методи. Използвайте и индикатора за смяна на филтър.

Изберете подходящо местоположение

Пречиствателите на въздух често са много по-големи, отколкото повечето хора биха очаквали. Уредът ще заеме пространство в дома ви, така че определете къде ще е подходящо да го поставите. Изберете внимателно и стаята. 

Хубаво е да се намира в помещението, в което прекарвате най-много време. Не поставяйте въздухопречиствателя на места, които са оградени или където притокът на въздух е затруднен.

Изберете правилната скорост

Разбира се, пречиствателите работят най-добре, когато са постоянно включени и то на най-висока скорост. Препоръчваме да настроите бавна скорост, когато сте в помещението, за да се насладите на тиха и приятна обстановка. Когато излизате, включете най-високата скорост. 
Това са подбраните съвети от нас и всички тези фактори ще ви помогнат да изберете най-добрите пречистватели на въздуха от замърсители.