Климатици

Избор на хиперинверторен климатик

Избор на хиперинверторен климатик

Хиперинверторните климатици се основават на инверторната технология. По същество те са инверторни климатици от много висок клас, съчетавайки най-добрите им качества.

Те са с много висока степен на енергоспестяване и ефективност. Имат редица допълнителни функции за оптимален комфорт. Някои от характеристиките им включват висок коефициент на трансформация (COP), най-малко енергиен клас А и ниски нива на шум.

Но как да изберете правилния модел климатик за дома? Перфектното решение е персонализираното решение. За да направите правилен избор на хиперинверторен климатик, трябва да знаете много добре на какво да обърнете внимание по време на търсенето.
В тази статия ще опишем всички фактори, които следва да вземете предвид.

Вид на помещението

Първо е важно да се определи какъв е видът на помещението, където ще монтирате климатика. 

Може да разделите видовете на жилищни, офиси, заведения, търговски, промишлени, складови и други. Колко е голямо вътре, какви са реалните му размери и колко често се посещава са други въпроси, на които трябва да си отговорите.

Предназначението на стаята също е важно. Колко хора го употребяват, по колко часа на ден, спално или всекидневно помещение е? 

Отделно трябва да прецените дали има достатъчно пространство за поставяне на вътрешно и външно тяло на климатика. Формата на стаята също оказва влияние, както и изложението, изолацията, географското разположение. Сега ще навлезем в детайли по всеки един въпрос.

Колко голямо е помещението?

Обемът на отоплявана или охлаждана площ е един от най-важните фактори. Необходимо е да изчислите квадратурата и кубатурата на помещението, в което възнамерявате да се монтира хиперинверторен климатик. 

По този начин ще може да изберете климатик с достатъчна мощност за оптимални резултати, тъй като климатик с малка мощност трудно ще се справи с регулирането на температурата в една огромна стая. 

Нека да започнем с основните принципи. За по-лесни изчисления ще използваме пример със стая, която е широка 7 метра и е с дължина 5 метра. Стандартната височина е 2.6 метра, затова ще приемем, че височината на стените е толкова.

В този случай квадратурата е 35 м2, а за да изчислим кубатурата, е необходимо да умножим всички размери (752,6 м. = 91 м3). 

След като разполагаме с размерите и сме направили изчисленията, е време да говорим за мощност. Мощността се изчислява с kW (1 kW = 1000 W). Когато разглеждате различни модели хиперинверторни климатици обаче, ще забележите съкращението BTU, което означава британски топлинни единици. 

И двете величини могат да се използват, за да определим мощността. За да може да работите и с двете, ето ги и приравнени – 1 W = 3.4 BTU, или с други думи 1 kW = 3 400 BTU.

Тук трябва да имате предвид колко мощност е необходима за охлаждане или отопление на един кубичен метър. Като общо правило може да използвате, че за отопление на 1 м3 са необходими 30-50 W или 100-170 BTU), в зависимост дали охлаждате или отоплявате и каква температура желаете да постигнете.

Осигурете допълнителни 500 W или 1 700 BTU като резерв на мощност, ако климатикът ще се използва за отопление през зимата. В случай че се колебаете между два климатика, да речем един с 12 000 BTU и друг с 15 000 BTU, изберете този с по-висока стойност.

Размерите на помещението обаче не са достатъчни за да вземем обосновано решение. За да изчислим каква мощност ни трябва, трябва да знаем и какви са топлинните печалби и загуби, както и топлинните натоварвания отвън и отвътре. Затова, нека да преминем към следващите секции.

Какъв е видът на дограмата, монтирана в помещението?

Забелязали ли сте как когато влезете в помещения със стара дървена дограма, винаги е по-студено и стават течения? Точно поради тази причина винаги в добре да се залага на съвременната и добра дограма. По този начин сметките през зимата намаляват драстично.

Ако няма достатъчна добра защита на помещението, климатикът ще работи на по-високи обороти и мощност, съответно ще намали степента си на енергоспестяване.
Видовете дограми и стъклопакети са от значение, а разновидностите много – дървена, PVC, алуминиева, двоен/троен стъклопакет, с покритие или без, 4-сезонни стъкла и други. Повечето дограми са PVC с двойни стъклопакети, които имат сравнително добро качество.
Но ако помещението например е с алуминиева дограма, качеството ще бъде в пъти по-високо. Тройните стъклопакети също имат много добри топлоизолационни качества. 

Изолация и дебелина

Топлоизолацията може също да окаже голямо влияние върху сметките ви през зимата. Необходимо е да знаете какъв е видът ѝ. Материалите са различни, но дебелината на слоя също може да варира.

Препоръчват се около 10-15 см за покриви, така че ако помещението ви е таванно и има слаба топлоизолация, е задължително да заложите на климатик с по-голяма мощност. За стените слоят трябва да бъде около 10 см. Поради тези причини, вземете предвид и с каква изолация разполага стаята, която ще отоплявате или охлаждате.

Колко врати и прозорци има и колко са големи?

Това е друг важен фактор, който играе голяма роля в изчислението на необходимата мощност. 

Вратите и прозорците са “слаби места” в помещението и оказват влияние върху топлинните печалби и загуби. Ако изчислите каква площ от стената заемат те, това ще ви бъде от голяма полза при избора на коефициент за умножение.

Може да изчислите квадратурата им и да я сравните с квадратурата на стените. Колкото повече място заемат, толкова по-висок коефициент следва да изберете. Съществуват 3 коефициента на стойност 30, 40 и 50. Един от тях ще трябва да умножим по вече получената кубатура. 

Ето какво всъщност е коефициентът за умножение :

  • Коефициент от 30 отговаря на добре изолирани помещения с малко прозорци и други налични топлинни източници. Те са сравнително хладни през лятото и топли през зимата.
  • Коефициент от 40 отговаря на не толкова добре изолирани пространства, които имат много и големи прозорци. Също важи за помещения, в които се ползват много устройства, като например компютри, принтери, телевизори и други.
  • Коефициент 50 се използва при много ненадеждна изолация, тавански помещения, мансарди и като цяло незащитени стаи, които биват много топли или много студени.

Сега следва да умножим получената кубатура от точка 2 с коефициента, който сме преценили да използваме. Ако помещението е добре изолирано и с малко прозорци избираме 30. 

Ако продължим да използваме примера по-горе, формулата ни ще бъде 9130 = 2 730 W (или около 2 300 BPU). Това е и мощността, която ще ни е необходима за охлаждане и добро отопление на стаята.

Разбира се, това е една обща формула, която може да използвате. Изчисленията всъщност са доста по-сложни и обикновено се извършват от професионалисти. Ако не обичате математиката, може да използвате един от наличните онлайн калкулатори за изчисление на необходими BTU или kW. 

Избор на хиперинверторен климатик

Източник на изображението: Unsplash.com

Изложение на помещението

Може би вече сте наясно, че изложението на помещението е ключов фактор. Сигурно сте забелязали, че някои помещения са годни за обитаване почти без никаква външна намеса и нуждата на отоплителен или охладителен уред.

Това се получава заради различните изложения. Югоизточната страна винаги е по-топла от северозападната например, дори да не се огрява от директна слънчева светлина. Ако пък има голям прозорец, който да се огрява през най-горещите часове от деня през лятото, апартаментът ще бъде значително по-горещ.

Освен че изложението влияе на вътрешната температура, също може да окаже положителен или отрицателен ефект върху външното тяло на хипеинверторния климатик. На места, където температурите са много ниски през зимните месеци, е хубаво тялото да се постави на по-топлата страна, за да се избегнат излишни замръзвания и процентът на КПД (коефициент полезно действие) да остане висок.

Какво е предназначението на помещението?

За какво ползвате помещението, в което се налага регулация на температурата? Различните помещения имат и различни стандарти за поддържане на определени градуси. 

При едно спално помещение е важно температурата през нощта да е около 18-19℃. Докато за коридорът не се изисква особено отопление (16℃), при детските стаи и баните е хубаво температурата да е между 20 и 23℃. В кухнята и всекидневната може да осигурите градуси между 20 и 22℃.

Ако помещението се ползва като кафене или ресторант, се взема предвид наличието на много хора едновременно. Това изисква климатици с по-голяма мощност.

В случай че ще се използва за офис помещение, пак трябва да провери колко хора ще го ползват и колко включени електроуреди ще има. Това е от значение, тъй като принтери, факсове, компютри и други офис уреди използват електрозахранването.

На кой етаж в сградата се намира помещението?

Според етажа, на който е разположен апартаментът или помещението, ще ви е необходимо различно количество отопление или охлаждане.

Първите етажи обикновено са по-хладни и по-сенчести през летните сезони. За сметка на това изискват да се поддържа добро отопление през зимата. Мансарди, таванни помещения и пентхаус апартаменти често са много горещи през лятото и се налага инвестиция за климатична система с висок капацитет на охлаждане.

Средните етажи са компромисен вариант между горните две и ако са съчетани с подходящо изложение, предлагат много добра защита от външните температурни условия. Имайки това предвид, може да ви бъде от ползва при избора на хиперинверторни климатици и тяхнат сезонна ефективност в режим на отопление (SCOP) или на охлаждане (SCOP).

Какъв е видът на строителство?

Друго нещо, на което да обърнете внимание, е какъв вид строителство е използвано за конструкцията на сградата. За панелните конструкции се носи лоша слава, че нямат много добри качества, когато става дума за топлоизолация. Те бързо се повлияват от външната температура, а вследствие това прави и помещението.

Тухлите от друга страна предлагат висока защита от атмосферни условия и обикновено такива апартаменти са много по-топли. В зависимост от вида строителство, може да заложите на различна мощност, SEER и SCOP.

В кое населено място се намира сградата?

От общо значение е в кой град, село или регион се намира въпросната сграда. Климатичните области и техните характеристики варират според географското местоположение. В зависимост от това в коя част на България сте, може да наблюдавате много студени или по-меки зими, прохладни лета или 40-градусови температури.

Както и други фактори, включително:

  • Снеговалеж
  • Количество дъжд
  • Ветрове
  • Влажност
  • Облачност
  • Атмосферно налягане
  • Въздушни маси.

Избирането на климатик не е толкова сложно, но е хубаво да помислите за тези неща. Пример за това е, за охлаждането на един апартамент в Русе ще е необходима много по-голяма мощност и охлаждащ капацитет, отколкото на един апартамент в Габрово

За какво ще се използва климатикът?

За да изберете подходящ хиперинверторен климатик, преценете за какво ви трябва точно. Звучи логично, нали?

Единствено през лятото ли ще го използвате или ще ви е необходим и за отопление през зимата? Някои модели на пазара са подходящи само за летните сезони, така че обърнете внимание на това.

Ако ще използвате климатика и за отопление, бъдете подготвени цената му да е по-висока. В допълнение, вземете предвид дали той ще бъде основен източник на топлина в дома ви или второстепенен. По този начин ще може да изберете и подходяща мощност и капацитет на отопление.

При какви външни температури ще трябва да работи?

Ако сте достатъчно големи късметлии да се радвате на прохладно лято и мека зима, може спокойно да заложите на климатик с по-ниски стойности на BTU, SEER или SCOP. Всички модели хиперинверторни климатици имат минимум енергиен клас А, така че тук няма да имате голям избор.

Заложете на климатик с по-високо ниво на сезонна ефективност в режим на охлаждане за места, подложени на високи температури през лятото. Ако пък зимата е проблемния сезон и жилището или офиса не успява да се отопли бързо и качествено, изберете хиперинверторен климатик с по-високо ниво на SCOP.

Какъв е бюджета ви?

Това е един сериозен въпрос, който вълнува по-голямата част от хората. За щастие на пазара съществуват различни възможности и начини на плащане.

Хиперинверторният климатик има потенциал да бъде доста голяма инвестиция. От значение е обаче, че по-високата първоначална инвестиция ще се отплати във времето чрез по-голяма степен на енергоспестяване, висок енергиен клас, ниски нива на шум и качествено охлаждане и отопление.

Инверторната технология позволява максимално спестяване на енергия. Това ще намали месечните ви сметки в сравнение с други начини на отопление, или в случай че използвате конвенционален климатик и обмисляте закупуване на нов модел.

Имате голям избор от модели на пазара и може да изберете нещо, подходящо за бюджета ви. Въпреки това съветваме да не подценявате важността на гореспоменатите фактори и да не правите компромис с качеството, тъй като това може да има обратен ефект от финансова гледна точка.
Може да вземете и климатик на изплащане и да заплащате определени суми като месечни вноски.