Съвети от експерти

Как сами да почистите климатика: в 3 лесни стъпки за тотална хигиена

Как сами да почистите климатика: в 3 лесни стъпки за тотална хигиена

Лятото наближава и с обявяване прогноза за продължително горещо време, повечето от нас избираме да се възползваме от добрия стар климатик. Внимавайте: ако климатикът не е чист, ефективността се намалява и консумацията на енергия е по-висока.

В това кратко ръководство ще ви представим как да подобрите хигиената на климатика и да повишите енергийната ефективност и едновременно да намалите консумацията на енергия.

Преди да почистите климатика, изключете захранването от щепсела или от предпазителя на електрическото табло!

Първа стъпка: почистване на предния панел на климатика

Почистете предният панел на климатика като го свалите от уреда. Предният панел може да се измие с мека гъба, вода и мек препарат; след това трябва да се изсуши напълно със суха кърпа.

Внимавайте никога да не изливате вода директно върху климатика, това може да причини електрически повреди! Никога не използвайте гореща вода (температура над 40°C) или абразивни четки или гъби и никога не използвайте вещества като бензин, киселина и разтворители за почистване.

Втора стъпка: почистване на филтъра на климатика

След като сте извадили предният панел извадете и филтъра на климатика: в този момент можете да отстраните праха от филтъра с прахосмукачка. Ако филтърът е много замърсен може да го измиете с неутрален препарат, след това да се изплакне обилно и след това да се изсуши на сянка.

Внимание: ако климатикът се намира в среда, в която са концентрирани миризми, изпарения и прах, филтърът трябва да се почиства на всеки две седмици. Никога не измивайте филтъра с гореща вода над 40°C:  възможно е да се деформира. След измиване на филтъра, разклатете го внимателно, за да отстраните по-голямата част от водата. Важно: Никога не използвайте климатика без филтър, това може да доведе до повреди.

Трета стъпка: хигиена на анти-бактериалните филтри

За тези филтри винаги използвайте прахосмукачка.

Антибактериалните филтри за пречистване на въздуха никога не трябва да се измиват с вода! За да гарантирате винаги максимална хигиена и ефективност, е важно да подменяте филтрите след една година употреба, особено когато климатикът е инсталиран в среда, в която има висока концентрация на миризми, изпарения и прах.

Тук е момента да припомним, че една от най-честите причини за неизправности на климатика е мръсният филтър, който в най-лошите случаи може да доведе до повреда на компресора. Ето защо е важно климатикът да се почиства редовно и правилно, за да се гарантира енергийната ефективност на цялата климатична система. Също така ви напомняме да използвате подходящи продукти, за да избегнете повреда на пластмасовите части или запушване на дренажната тръба, която причинява капене на кондензна вода и възможни инциденти. Препоръчваме периодична цялостна профилактика на вътрешното тяло, която елиминира всякакви бактерии, гъбички и плесени. Това почистване винаги трябва да се извършва от квалифицирани монтажници.

Ако ви предстои да закупите нов климатик, ще ви улесним от досадното почистване, като ви предложим модел с функция Frost Wash за самопочистване на вътрешното тяло на климатика.

През 2019 година Hitachi създават първият климатик, който се почиства сам благодарение на системата Frost Wash. Функцията Frost Wash улавя, замразява и отмива прах, мухъл и примеси, гарантирайки перфектна хигиена на климатика и винаги здравословна среда. Функцията се програмира автоматично и може да се активира и чрез дистанционно управление и има променлива продължителност между 20 и 90 минути, в зависимост от температурата и влажността на климатизираната среда.

Разгледай моделите Hitachi Frost Wash