Отоплителни уреди

Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?

Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?

Студените зимни дни отново наближават, а с тях и размишленията как да изберем най-добрия вариант за отопление на нашия дом. Многообразието от достъпни варианти и различието в мнения на близки и познати понякога може да бъде объркващо.

Съществуват няколко вида конвектори – водни, газови, лъчисти и електрически. В тази статия ще се фокусираме над електрическите конвектори, като сме събрали най-важната информация за тях и отговор на въпроса “Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?”.

Какво е конвектор и как работи?

Един от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорим, за да знаем как да изберем електрически конвектор, е какво представлява той и как точно работи.

Електрическият конвектор е тяло, което повишава нивото на топлина в помещението, разчитайки на принципа на конвекцията. Конвекцията е процес на пренасяне на топлина чрез естественото движение на газове или течности.

Всички електрически конвектори са снабдени с нагревателен елемент в долната си част, с помощта на който температурата на помещението се покачва. Принципът на работа на уреда е циркулация на въздуха. Ниският студен въздух се затопля чрез нагревателя и се изкачва нагоре, поради настъпилата разлика в плътността му.

Някои от новите електрически конвектори разполагат с вграден вентилатор, който допълнително спомага за движението на въздуха в стаята и ускорява затоплянето до зададената температура.

Вредят ли електрическите конвектори на здравето?

Много от съвременните отоплителни уреди изгарят наличния кислород в помещението, както и попадналите върху тях прахови частици. Това може да повлияе на концентрацията и да доведе до главоболия. 

Някои от тях намалят нивото на влажност на въздуха, което може да доведе до изсъхване и втвърдяване на чувствителна кожа, изсъхване и раздразнение на слъзните канали и носоглътката и дори да предизвика белодробни проблеми, като астма или бронхит.

Електрическите конвектори работят на принципа на топлообмена и не изгарят кислород. В допълнение, постепенното достигане на зададената температура допринася за непокътнато ниво на влажност в стаята.

Докато при други отоплителни уреди съществува риск от опарване или изгаряния, с конвекторите няма такава опасност. Повечето модели конвектори за отопление разполагат със защита от прегряване, а някой от тях се изключват при падане. Инструкциите за безопасност за ползване на електрически конвектори винаги трябва да се спазват стриктно.

Начин на монтиране

За да изберем подходящ електрически конвектор за дома ни, трябва да изберем къде ще го монтираме. Съществуват два вида монтаж на конвектора – статичен (стенни конвектори) или мобилен (на стойка).

При монтиране на подвижен конвектор за подов монтаж се изисква да разполагате със стойка на крачета или колелца. Използвайки винтове, може да закрепите електрическото тяло към стойката и по този начин да го местите за отопление на различни помещения.

Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?

За статичен монтаж на електрически конвектор, не е необходимо да бъдете квалифицирано лице, тъй като процесът е лесен. Най-доброто място за монтиране на конвектора на стената е на височина от 10 до 15 сантиментра над пода, тъй като тежестта на студения въздух е по-голяма и съответно той е по-близо до земята. 

Това ще увеличи продуктивността на Вашия електрически конвектор и намали финансовите Ви разходи. При този тип монтаж, конвекторът се закрепва на стената в желано помещение чрез пробиване на 2 дупки и поставяне на дюбели. След това в тях се завинтват винтовете и се поставя тялото. 

Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?

Видове термостати – предимства и недостатъци

Термостатът е устройство, чрез което може да зададете определена температура. Конвекторът се включва, когато температурата в помещението падне под желаната и следователно се изключва, когато тя се покачи. С помощта на термостатите се намалява употребата на енергия, следователно намаляват и разходите за отопление. 

Тъй като термостатите са вградени в електрическите конвектори, е необходимо да знаем предимствата и недостатъците на различните видове, преди да изберем уред. За отоплението на стаята, могат да се използват два вида термостати – механични и електронни.

Механичен термостат

Механичният термостат ще различите по наличния бутон или въртящо се копче за настройка на температурата. Ако го сравним с електронен термостат, той е на по-ниска цена, но за сметка на това измерва отклонения от зададената температура с точност до 2-3 градуса, което води до по-голям разход на енергия. 

Електрически конвектори с механичен термостат имат дълъг живот, добра издръжливост и възможност за работа при много ниски температури.

Електронен термостат

Можете да разпознаете конвектор с електронен термостат по неговия дигитален дисплей, множество настройки и възможност за персонализация. Той е на по-висока цена, в сравнение с този с механичен начин на работа. От друга страна, измерва отклонения от зададената температура с точност до 0.1 градуса, което води до по-малък разход на енергия.

По-скъпите класове на конвектори с електронни термостати разполагат с дигитално управление, чрез което може да настроите кога да се включват различните режими, в зависимост от деня и седмицата или работно и почивно време. 

Wi-Fi функцията е много полезна, когато желаете да затоплите дома си от разстояние, преди семейството да се прибере, или да намалите градусите, когато всички излязат. Това допълнително намалява разходите за отопление с конвектор.

Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?

Какви са правилните настройки?

За да знаем как да изберем правилния уред, първо трябва да се запознаем с необходимите настройки за максималното отопление с конвектор. Правилните настройки са от изключителна важност, когато говорим за консумация на мощност и енергия. 
За да работят електронните конвектори продуктивно, не е необходимо да ги изключваме. Напротив – когато излизаме от помещението или дома си, трябва да се оставят включени, но на по-ниска температура. Когато не сме в стаята, е препоръчително конвекторът да работи с 5-6 градуса по-малко от желаната температура в помещението.

Освен спестяването на мощност, е важна и бързината на отопляване. Тъй като конвекторите имат вертикален въздухообмен, отоплението на големи помещения става по-бавно. Поради тази причина разликата от 5-6 градуса ще бъде по-бързо възстановена, отколкото разлика от 10 градуса.

Трябва да се има предвид, че оптималната температура за закрити помещения е 22-23 градуса. 

Съвети от специалистите при избор на конвектор

За да знаем как да изберем правилното устройство между всички други отоплителни уреди, е необходимо да съобразим следните фактори при отоплението с конвектори.

Те са :

  1. Дали нашия конвектор е основният или допълнителен източник на топлина в помещението.
  2. Електрическите конвектори са най-ефективни, когато се използват в помещения с по-малка квадратура.
  3. Не се препоръчва отопление на обширни пространства единствено с конвектори.
  4. Обикновено за отоплението на 1 кв.м. площ се изискват 100 вата топлинна енергия. Тази формула не взима предвид условия като топлоизолация или други налични методи на отопление. Това е от полза, когато сравняваме спецификации на конвектори и тяхната мощност.
  5. Конвектори за стена са по-подходящи за домове с малки деца и домашни любимци, тъй като предотвратяват спъвания, наранявания, както и събаряне на самия уред.
  6. Какви настройки са ни необходими и каква персонализация е оптимална за отоплението на стаята. 
  7. Бюджета с който разполагаме. Докато конвекторите с механичен термостат са по-евтини при покупка, тези с електронен термостат са по-изгодни в дългосрочен план.
Какво трябва да знаем преди да изберем конвектор за отопление за дома?