Климатици

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 20 кв.м?

Какъв отоплителен уред да изберем за площ до 20 кв.м?

С настъпването на първите по-хладни есенни дни всеки от нас започва да се замисля за адекватно отопление. Ако не сме свързани с централно парно и предпочитаме да използваме като източник на енергия електричество, тогава трябва да се запознаем с възможностите, които предлагат съвременните електроуреди.

Как да изберем най-подходящия уред според нашите условия ще зависи най-вече от капацитета на уреда да затопля съответното помещение.

Ако сме решили да отопляваме всекидневната, спалнята или друго помещение с дължина 5 м и широчина 4 м, това значи, че трябва да помислим какъв отоплителен уред да изберем за площ до 20 кв.м.

Отоплението с електрически уред е добра алтернатива, защото ще бъдете независими,  сами ще решавате кога да включвате уреда и как да го настроите. Ще можете да прецените колко изразходвате за отопление, а е важно също, че електрическото отопление не замърсява дома и въздуха.

Остава да проучите какво предлага търговската мрежа и кой отоплителен уред би се оказал най-подходящ за вас.

Видове отоплителни уреди, които са подходящи да инсталираме за стая до 20 кв.м

Помещение с квадратура 20 кв.м е със средна големина и за постоянно и комфортно отопление вентилаторна печка – духалка, не е много подходяща, защото изразходва много ток, макар че започва да топли веднага. Все пак ако искате бързо затопляне и няма да стоите дълго в помещението, може да я използвате в някои случаи, стига да има вграден термостат.

Другите отоплителни електрически уреди, които може да предвидите като вариант, са:

Маслен радиатор

Той се смята за най-безопасния уред. Маслената течност, с която е пълен, затопля металния корпус, а след това стаята. Когато го изключите, продължава да отдава топлина още около половин час.

Конвектор

Не загрява толкова бързо, но с помощта на термостата поддържа постоянна температура. Подходящ е за продължителна употреба.

Климатик

Важно е да бъде инверторен, за да доставя равномерна и постоянна температура. Може да има енергоспестяващ режим, филтрираща и освежаваща въздуха функция и др., а и да го използвате и за охлаждане през летните месеци.

Инфрачервена печка

Нагревател от този тип не затопля въздуха, а предметите и хората. Много бързо вдига температурните градуси и е важно да се монтира далеч от предмети, за да не ги нагрява силно.

Електрически радиатор

Технологията му е безмаслена и най-често голяма част от моделите са снабдени с отоплителни панели, работещи независимо един от друг с конвенционална и лъчиста топлина. Възможно е температурата да бъде регулирана, както и дистанционно да управлявате уреда.

Електрическа камина

Камините от този тип могат да затоплят въздуха, като свързването им става в обикновен контакт. Излъчваната от тях топлина може да се регулира. Имат вграден програмируем термостат и могат да се управляват от разстояние.

Някои от тези отоплителни уреди могат да улеснят работата на традиционната отоплителна система, която притежавате, например парно или друго отопление, а в някои случаи и напълно да я заменят.

Какви са особеностите, които трябва да знаем?

След като се запознаете с всички характеристики, посочени в спецификациите на отделните отоплителни уреди, трябва да определите мощността на уреда, която ще бъде около 2kW за 20 кв.м, въз основа на площта на стаята.

Имайте предвид, че дори производителят да е посочил каква е препоръчителната квадратура, не изключвайте обстоятелството, че трябва да се съобразявате с фактори, които биха увеличили топлинните загуби. 

Много зависи от следните неща : 

 • Имате ли изолация и какво е състоянието ѝ;
 • Доколко надеждна е дограмата ви;
 • Какво е разположението на стаята в сградата;
 • С какъв брой външни стени е помещението;
 • Колко прозореца има и др.

Когато сте наясно с всички тези, в много от случаите решаващи подробности, може да вземете по-правилно решение.

Няма как да не отчетете и фактора цена при избора. Ще забележите, че най-бюджетно решение се оказват вентилаторните печки, докато конвекторите и инфрачервените нагреватели са с по-висока цена. 

Но ако искате бързо отопление за кратко време, духалката като евтин вариант за конкретната ситуация ще ви бъде полезна. Но не трябва да вземате прибързано решение, предпочитайки евтин уред, ако искате да разчитате на постоянната му работа през зимата.

Върху вашия избор може да окаже например влияние чистотата на въздуха и тогава сигурно ще предпочетете климатик с добра филтрираща система.

Много хора желаят отоплителният им уред да не заема много място. Ако това е и ваше предпочитание, много от уредите предлагат стенен, таванен или дори вграден монтаж, а дизайнът им е максимално тънък и се вписва много добре във всяка обстановка.

Кое е най-доброто решение?

След като огледате всички възможности за избор на електрически отоплителен уред, вероятно ще можете да си създадете представа за този, който да притежава следните качества.

Като например : 

 • Равномерно загрява въздуха в стаята;
 • Може да бъде контролиран и да му се задава желаната температура;
 • Не причинява вреди на здравето;
 • Дава възможност за гъвкав монтаж – на таван, стена или е мобилен;
 • Възможно е да се използва в детската стая;
 • Лесно се инсталира, поддържа и има дълъг живот;
 • Не консумира много електричество;
 • Оборудван е с програмируем термостат;
 • Притежава удобни допълнителни функции.

За зонално или цялостно отопление на дома все повече се налага уредът електрически конвектор. Той работи на принципа на конвекцията и превръща използваната енергия в топлина, без да има риск за хората, защото създава много по-слабо движение на въздуха, отколкото вентилаторните печки или климатиците.

Заради предимствата им като бързина на затопляне, икономична работа, тиха работа и др. конвекторите се налагат като най-доброто решение в случаите, когато се колебаем какъв отоплителен уред да изберем за площ до 20 кв.м.

Надеждни марки конвектори като Adax, Atlantic, Airelec и др. предлагат модели с нагревателен елемент, който осигурява интензивен топлообмен без изсушаване на въздуха. С електронен термостат и възможности за програмиране на температурата в помещението може да си осигурите икономия до 25%.

Новите модели конвектори с вградена термоизолация, функция против замръзване и падащ корпус за лесно почистване са олицетворение на отлична функционалност и сигурност. Може да избирате цвят на конвектора – сребърен или черен, дори и червен, за да отговаря още повече на обстановката в стаята с модерната си визия.

Може да се спрете на модел с електромеханичен термостат, с нискотемпературен нагревател за интензивен топлообмен и функция против замръзване и с включени крачета за стоящ монтаж.

Ако предпочитате до 45% по-голяма икономия, модел лъчист конвектор Atlantic ще ви я осигури, благодарение на електронния си термостат, а с технологията Smart Pilot уредът лесно ще адаптира необходимата температура, запаметявайки начина на настройка.

Регулируем електронен термостат притежават и лъчистите конвектори на Airelec, като производителят е помислил за вграден програматор с 4 програми, двоен нагревател, система срещу запрашване, влагоустойчивост IP24 и др.

Когато моделите се предлагат с възможност за монтаж на крачета,  по този начин уредът може да бъде разполаган в различни зони на стаята. А ако критерият като дизайн за вас е водещ, може би ще искате конвекторът да бъде монтиран под прозореца и тогава ще получавате комфортна топлина в помещението, без да бъде забелязвано неговото присъствие.

Вентилаторна печка, климатик, радиатор, конвектор или друг електрически уред за отопление – всеки от тях може да се окаже най-добрият за вас, стига да отговаря на потребностите и възможностите ви. Важно е да бъде на надеждна марка, което ще гарантира качеството му и по-дългия експлоатационен живот.