Съвети за избор на уред

Какво е важно при избора на климатик за отопление

Какво е важно при избора на климатик за отопление

С наближаването на зимата, избора на икономичен, ефективен и удобен начин за отопление се превръща в мисия  с много въпроси и търсене на съвети от приятели и съседи. Разнообразието от марки, модели, функции и търговци е огромно, затова предлагаме няколко съвета, които ще помогнат в избора на качествен климатик за отопление.

Препоръчваме да се консултирате с професионалист, в най-добрия случай оглед на помещението от монтажен екип, но в случай, че желаете да се запознаете с на-важното, прочетете нашите съвети. Кои са въпросите, които трябва да зададете:

1. За какво ще използвате климатика? Предимно отопление или охлаждане?

Този въпрос е най-важният при избора на климатик. За нашият климат, функцията охлаждане не е толкова трудна, затова и може да изберете по-бюджетно решение, но когато избирате климатизатор за отопление е добре да изберете позната марка от производител с дълъг опит и добро име. Няколко думи защо е отоплението е по-тежкият режим на работа: представете си, че е горещо лято с температура на въздуха 35°С, а желаната от вас температура в стаята е 23°С. Разликата в температурата, която климатика трябва да преодолее е само 12°С. Нека разиграем същия сценарий през зимата – навън е -15°С, а желаете в стаята да бъде 23°С – разликата в температурата, която климатика трябва да преодолее е цели 38°С. Именно това е една от причинита, режим отопление да се смята за по-труден и да е необходимо надежден климатик. Не на последно място, климатика е техника, която се използва дълги години, затова реномираните марки, поддържат централен логистичен център за резервни части в Европа, което гарантира доставка на части за следващите 10 години.

2. Какъв тип да бъде климатика?

Според местоположението за монтаж, съществуват различни типове климатици. Най-разпространени са тези за стенен монтаж. Съществуват още модели за подов или таванен монтаж, колонен тип и други. От 2013 години съществува директива на ЕС за нивата на енергийна ефективност на климатиците, която на практика позволява моделите за домашни нужди (до 48,000 BTU) да бъдат само инверторни модели. Повече за видовете климатици може да прочетете в тази статия.

3. Какви са размерите на помещението?

Обема на помещението е водещ при избора на мощност на климатика, но е важно да се вземе предвид изложението, вида и състоянието на дограмата, изолацията на сградата. Тези особености на помещението, дават представа на специалиста, каква е необходимата мощност на уреда, не само при изчисляване по мощността на климатик, но и за други отоплители. Когато помещението не е добре изолирано е необходима повече енергия за да компенсира топлинните загуби и да затопли помещението. Липсата на изолация, повишава нуждата от отоплителна мощност и увеличава консумирана енергия.

Много често, ще чуете че е по-добре да изберете “по-мощен климатик”, това е така, когато мощността на уреда не превишава 20% от нужната мощност. Инверторните климатици регулират оборотите и мощността си, но колото е по-мощен климатика, толкова границата на минимална отдавана мощност е по-висока. Също така вземете под внимание, че по-мощните климатици работят с по-високи нива на шум.

4. Избор на функции и екстри

Климатиците, притежават функции, които ги правят комплексни уреди -пречистват, обезвлажняват или овлажняват въздуха. Ако целта Ви е пречистване на въздух, търсете модели с йонизираща технология. Повече за моделите с пречистващата технология вижте тук.

Ако най-важна отоплителната функция, търсете модели, работещи при ниски външни температури. Някои от тези модели са предназначени за страните от северна Европа, където температурите през зимата, често падат под -20°С. Може да разгледате модели оптимизирани за отопление под -20°С тук.

Все по-разпространена функция във високия клас климатични системи е сензора за присъствие на хора в помещението. Този сензора улавя липсата на хора и оптимизира работата на уреда и като намалява консумираната мощност. Според измервания от производителите всеки градус оптимизирана температура в помещението води до 7% намаляване на консумираната мощност. Модели с умен сензор предлагат сериите Hitachi Shirokuma, Akebono и Performance, Daikin Perfera, Emura, Stylish, както и Panasonic Etherea.

Сред най-новите и предпочитани функции е управлението през смартфон (WiFi адаптор). Тази малка екстра, дава възможност за разширени функции, като седмичен таймер, визуализиране на консумираната енергия и други стандартни функции като включване, изключване и цялостно управление на уреда през телефон или таблет. Една наистина практична функция в студените дни, когато може предварително да затоплите помещението. 

Избор на функции и екстри на климатик

5. Няколко насоки, какви настройки да зададете на климатика през зимните месеци

Често хора използват грешни настрйки на климатика, което води до по-малко комфорт и по-големи сметки за електроенергия. За да се насладите на топла зима и хладно лято, без да жертвате сметката за ток, разгледайте съветите са правилни настройки на климатик.

Ето и списък на въпросите на които трябва да отговорите, когато избирате климатик:

  1. Какви са размерите на помещението?
  2. Помещението намира ли се на пръв или последен етаж?
  3. За какво ще използвате климатика – предимно отопление или охлаждане?
  4. Има ли изолация помещението и какъв е вида на дограмата?
  5. Каква част от стената заемат прозорците?
  6. Какво е изложението – север, юг, изток, запад?
  7. За кое помещение от дома търсите климатик – спаляна, кухня, детска стая, всекидневна?
  8. Съседните апартаменти обитаеми ли са?
  9. В кой град ще монтирате климатика? – температурите прези зимата в северна и южна България са различни.
  10. Имате ли конкретен бюджет за покупката на климатика?