Грижа за въздуха

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

Събрахме мнения, за да разберем как хората се справят с това вирусно огнище. Трябва да бъдем предпазливи, но прекалената паника, може да донесе само повече вреда от колкото ползи. Все пак, какво бихме могли да направим за предотвратяване на разпространение на вируси и поддържане на допълнителна хигиена в дома?

1. Най-добрият антивирус = Имунна система+хигиена

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

Борбата с вируса не е само носене на маски, най-важната част всъщност е имунната ни система и ежедневната ни хигиена. Очевидно е, че трябва да ядем много плодове и зеленчуци, да спортуваме редовно и да приемаме витамини и добавки, за да поддържаме имунната си система силна. Но не забравяйте също, че споделянето на неща като прибори за хранене и кърпи – дори и с членовете на вашето семейство – е абсолютно немислимо, тъй като това прави много по-лесно предаването на бактерии. Особено кърпите, които използваме често, могат да съдържат опасни бактерии като E.coli. Използвайте индивидуални кърпи за всеки член от семейството. Поддържайте кърпите сухи и подсигурете редовна подмяна поне веднъж седмично.

2. Дезинфекцирайте дома си, не само ръцете си.

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

Сигурни сме, че сте чували много пъти да миете ръцете си поне 20 секунди и да дезинфекцирате с дезинфектант на 65% на алкохолна основа, но знаете ли, че чистотата на дома ви е също толкова важна за предотвратяване на заболявания? При запитване, 70% от хората смятат, че тапицериите в дома им съдържат повече мокроби отколкото тоалетните им и са абсолютно прави! Изследванията показват, че нашето легло, диван и килими съдържат 400 пъти повече бактерии от средната тоалетна седалка! Това е така, защото влизаме в контакт с тези мебели много по-често отколкото с тоалетната, както и факта, че тоалетната се хигиенизира много по-често.

Най-добрите технологии за пречистване на въздуха

3. Почиствайте редовно филтрите на климатика

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

И в други наши постове сме коментирали относно пречистващите въздуха системи, но когато говорим за вируси, мръсните филтри могат да приютят за дълго вируса и да разпространяват заразата.

Редовното почистване на филтъра в сезона на вирусите, ще предотвряти допълнителното задържане на заразата в дома ви, както и ще намали възможното дразнене на дихателните пътища. Почистването е изключително лесно и не е необходим специалист за да го правите редовно в дома или офиса. Вижте кратко клипче, как да почистим филтрите на климатика.

4. Поддържайте колата си чиста отвътре.

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

Знаете ли какво друго съдържа много повече бактерии от тоалетните седалки? Вашата кола! Като начин на транспорт, който приемате всеки ден, интериорът обикновено се почиства по-малко от домашната тоалетна. 

Провеждайте щателно почистване на дома си, но не пропускайте да дезинфекцирате редовно интериора на колата. Обърнете допълнително внимание на вашия матрак, диван и други тапицерии, тъй като това често несъзнателно е място за размножаване на мръсотия и бактерии. Това, че не ги виждате, не означава, че не са там! Препоръчва се да наемете професионална услуга за почистване на къщи и почистване на столчета за кола, за да сте сигурни, че работата е свършена както трябва. За автомобила, обърнете внимание в почистването с мокри кърпи на алколна основа на волана, скоростния лост, дръжките, подлакътниците и копчетата по таблото. Използвайте дезинфектант за ръце преди и след шофиране.

5. Ако сте прекалено параноични по отношение вирусите, не помага за предотвратяването им, но превенцията са от съществено значение!

Лесни начини да се предпазим от вирусите у дома

За всеки е важно да се запознае с опасностите на тази епидемия, като същевременно трябва да отсяваме дали информацията е надеждна или не. Важно е да се вземат предпазни мерки, но за нас е абсолютно важно да сме спокойни в това кризисно време и да предприемаме действия, които са от значение за нас и начина ни на живот. Запомнете, винаги бъдете предпазливи, но не параноични.