Съвети от експерти

Съвети за употреба на въздухопречиствател

Съвети за употреба на въздухопречиствател

Научете най-важните правила за използване на въздухопречиствател. В допълнение, Ви представяме няколко трика, които ще ви позволят да използвате пълноценно въздухопречиствателя.

Как да използвате пречиствател на въздух?

Пречиствателите на въздух са устройства, които са много лесни за използване. Повечето от тях просто трябва да бъдат поставени в помещението, включени към захранването и да се наслаждавате на чистия въздух. Има обаче няколко лесни за изпълнение трикове, които ще ви позволят да се възползваме максимално от способностите на тези машини.

Съвет 1. Пречиствател на въздуха в спалнята

На първо място, поставете въздухопречиствател в спалните. Погледнато обективно у дома прекарваме най-много време в тези помещения и си струва да дишаме здравословен въздух. Достатъчно е да стартирате пречиствателя с най-ниската скорост, за да работи безшумно през цялата нощ. Тези устройства са изключително тихи и почти не се чуват. Дори при минимална скорост и ниска консумация на енергия, те са чудесни за филтриране на въздуха.

Съвет 2. Вентилация

Проветрявайте редовно помещенията през деня, така няма да се задържа влага, която както знаем е добър гостоприемник на мухъл, спори, акари. Избягвайте да държите прозорците отворени в час пик, когато движението на автомобили увеличава замърсяването и през прозорците ще допуснете повече мръсотия в дома. 

Съвет 3. Използвайте най-високото степен на почистване

Използваме най-високата предавка, за да почистваме въздуха само временно . Ако имаме тежки симптоми на алергия от вдишване на цветен прашец, състоянието на въздуха навън е драматично или можем да видим, че някой в ​​района на вашето жилище (офис) силно замърсява въздуха. Тогава устройството ще филтрира много бързо и ефективно, така че след известно време значително ще подобри качеството на въздуха.  

Въпреки това, силата на работа с висока скорост в дългосрочен план не е много полезна, така че когато усетите, че въздухът се е подобрил, си струва да се върнете към средна или ниска скорост.

Съвет 4. Пречиствайте въздуха 24 часа на ден

Пречиствателите за въздух, предлагани от Термос, са проектирани за непрекъсната работа. Оставете машината включена, дори при ниска скорост, когато напускате работа или училище или дома. Веднага след като се върнете у дома, ще можете да се насладите на чистия въздух.  

Това определено е по-добро решение от това да се върнете в къща, пълна с прах и да се опитвате бързо да я почистите с високи обороти. При продължителна употреба на пречиствателя при ниска скорост консумацията на енергия е много ниска, устройството е тихо и въздухът винаги е чист.

Съвет 5. Почистете и овлажнете

Ако вашият пречиствател поддържа овлажняваща функция препоръчваме да я използвате. Когато използвате функция овлажняване уреда ще поддържа най-благоприятната влажност за здравето на човека на ниво от ~ 50-60%.  

Повечето от моделите, които продаваме с овлажнител, имат възможност за автоматично регулиране на влажността. Ако има растения в помещението, ще регулират влажността по естествен начин. Това е чудесен пример, в който технологията и природата могат да се допълват перфектно.

Съвет 6. Почистване на филтрите

Филтърът в пречиствателя на въздуха трябва да бъде заменен в съответствие с препоръките на производителя. Предварителният филтър, който обикновено не се заменя, също не трябва да се забравя . Просто го свалете и изплакнете под вода или го почистете с прахосмукачка, без да го изваждате от устройството (за най-добри резултати почиствайте веднъж седмично).  

Предварителният филтър обикновено е външният филтър, непосредствено зад предния панел на устройството, като обикновено изглежда като мрежа. 

Въглеродните (карбонови) и HEPA филтрите обикновено трябва да се прахосмучат или тупат веднъж на 2-4 седмици.

Най-взискателните филтри са тези, които влизат в контакт с  вода . Те всъщност не се използват за филтриране на вода, а за изпаряването й. Следователно те са “изпарителни рогозки”. След като водата се изпари от тях, остатъкът е субстанция, същата като тази на дъното на чайника. 

В пречиствателите на въздух Sharp препоръчваме да ги почиствате на всеки 1-2 седмици, съгласно инструкциите (накисване в лимонена киселина, за да се разтвори масата). Инструкциите казват за почистване на всеки 4 седмици, но с уговорката, че ако водата е твърда, почистването трябва да се извършва по-често. Съветваме ви да прочетете описанието на продукта  FZ-A61MFR , където обясняваме някои проблеми, свързани с поддръжката му. 

Съвет 7. Почистете резервоара и тавата за овлажняване

Да се ​​върнем към пречиствателите с овлажняваща функция. Почистването на резервоара и таблата за овлажнителя (елементът с ролки, върху които се върти водният филтър) и редовните промени на водата са също толкова важни, колкото и грижата за филтрите. Чистотата на тези два елемента, има голямо влияние върху състоянието на водния филтър.

Водния филтър решава дали ще се наслаждаваме на неутрален аромат, идващ от пречиствателя в продължение на много години, или изведнъж ще усетим неприятна миризма. За да спите добре, не забравяйте да почиствате тавата на овлажнителя по време на редовната поддръжка на водния филтър (на всеки 1-2 седмици). Можете да почиствате резервоара за вода всеки месец.  

Най-честата грешка, която причинява неприятна миризма, е оставянето на вода в устройството, когато не го използваме или не използваме овлажняващата функция. Ако дори планирате кратко отсъствие от дома (повече от няколко дни), източете водата както от резервоара за вода, така и от тавата за овлажняване и след това оставете пречиствателя да  без вода за половин час, за да се изпари всякаква остатъчна вода. 

Производителите препоръчват същата вода да не остава в устройството за повече от 24 часа. Застоялата вода е просто място, където микроорганизмите могат да процъфтяват. Ако устройството е постоянно в режим на овлажняване и използва поне 1 пълен резервоар на ден, тогава няма риск от “застой” на вода.

Ако навън е влажно и устройството, въпреки че работи в режим на овлажняване, има проблем с използването на пълен резервоар през деня, най-добре е да се въздържате от овлажняване през този период. Ако въздухът отново стане сух, можете да се върнете към овлажняваща работа. 

Следването на тези прости съвети ще ви помогне да оптимизирате и да извлечете максимума от вашия пречиствател.