Грижа за въздуха

Имам ли нужда от пречиствател за въздух в дома?

Имам ли нужда от пречиствател за въздух в дома?

Едно време не е имало пречистватели на въздух …

Хората бяха живи и здрави. Вероятно някой ще каже, че може би това е просто изобретение на производителите на домакински уреди, които да печелят пари от нас? Можем да чуем много такива гледни точки в дискусии за качеството на въздуха и смога. Напълно сме съгласни, че всеки има право на собствено мнение. Днес решихме да споделим нашите виждания за това с вас. 

Имате ли нужда от пречиствател за въздух?

С настъпването на студените месеци, увеличаването на трафика в градовете след завръщането от лятна ваканция, липсата на вятър и задържането на облаци създават благоприятни условия за смог. Историята се повтаря година след година. Повторяемостта му е толкова очевидна, че сякаш свикваме да живеем с него и вече дори не ни прави впечатление.

Ето защо бихме искали да споделим с вас нашето мнение по въпросите, които най-често се появяват в онлайн дискусиите за смог. В същото време искаме да отбележим, че всеки има право на собствено мнение и трябва да се приемат различни възгледи.

“Едно време никой не е измервал качеството на замърсяването на въздуха“

Това е вярно.

Но нима липсата на информираност ще направи хората да дишат по-лесно и по-безопасно?

Дали липсата на измервания ще направи въздуха по-чист?

Вярваме, че настоящите възможности за измерване на качеството на въздуха са много ценни. Те предоставят достоверна информация за състоянието на замърсяването. И това, което ще правим с подобна информация, си е наша работа … наша, т.е. цялата общност на града, областта, хората, отговорни за управлението на града …, но и на всеки човек по отделно – т.е. собственици на еднофамилни къщи, собственици на жилища, които се отопляват на твърдо гориво , родители на деца с алергии и др. Всеки един може да повлияе на качеството на въздуха в дома си!

За съжаление, вие нямате никакво влияние върху това какво съседът ви гори в печката. А именно котлите, работещи на въглища, са сред най -големите замърсители в България (над 50% от фините прахови частици PM10 и над 80% от емисиите на бензопирен)Концентрация на хора в големите градове, засилва проблема, но с помощта на пречиствател на въздух може да повлияете на качеството въздуха в дома ви. Ако вашият съсед интензивно замърсява въздуха до дома ви през целия отоплителен период или живеете до оживен булевард с голям трафик на автомобили, толкова повече трябва да се грижите за здравето на семейството. 

За съжаление, в такава ситуация ще бъде препоръчително да се ограничи времето, прекарано на открито. От друга страна, можете да гарантирате, че въпреки такъв висок риск за здравето, ще можете да осигурите чист въздух в дома си. И това е много!

В миналото хората ядоха по-здравословни храни и по-малко фактори влияеха върху имунитета ни …

 • Днес трябва да се изправим пред нови предизвикателства, които, за съжаление, често са резултат от вредна човешка дейност

Попитайте баба си как нейните колеги се справят с поленовата алергия в ранна детска възраст и не се изненадвайте, ако тя започне да се смее. В миналото честотата на алергиите е била незначителна. Днес ние наричаме алергиите заболяване на начина на живот на 21 век, което се потвърждава от следната статистика:

 • 130 милиона европейци страдат от респираторни алергии
 • 30 милиона европейци страдат от астма

Хората, страдащи от инхалационна алергия, знаят неприятността, с която трябва да се справят, понякога дори в продължение на няколко месеца в годината. За щастие, в затворени помещения, благодарение на действието на пречиствателите, можете да живеете нормално – без хрема, без конюктивит, без стотици пъти кихане, без слабост или умора.

Много често избора на пречиствател минава през предварително проучване в интернет и доверяване на класации. Правилно ли е да разчитате на класации? Може ли да разчитате, че данните са обективни?

Струва ли си да се използва класацията на пречиствателя? 

Вземането на решение за закупуване на добър пречиствател на въздух не е лесно. Много производители, модели и голям избор от допълнителни функции понякога ни затрудняват да преценим кой параметър е ключов. Към всичко това се добавя и цената, която в случая на тези устройства започва от няколкостотин лева и достига до няколко хиляди лева за устройства, предназначени за едно и също пространство – поне така декларират производителите им.

В ситуация, в която преди не сме използвали пречиствател на въздуха, избираме устройството въз основа главно на мненията на потребители, описания на продукти или препоръки на съветници от клиенти. За да се възползваме от „обективни“ знания, най-често използваме интернет класации. 

Сравняваме резултатите от няколко класации и по този начин се надяваме решението ни да се основава на най-добрите предпоставки. Трябва да помислите върху обективността на класациите. Обикновено много класации са спонсорирани от произвидители или търговци се опитват да насочат мнението към една или друга технология или марка.  По-долу описваме няколко ключови условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да може класирането да се счита за достоверно. 

Надеждни ли са класациите на пречиствателите на въздух

Преди да вземете решения въз основа на резултатите от онлайн класацията, проверете:

 1. Включва ли технически данни, които могат обективно да се сравняват помежду си?
 2. Оценява ли важността на важните параметри?
 3. Платимо ли е присъствието на продукти в класацията?
 4. Разкрива ли се изчисляването на резултата? Ако не, защо не?
 5. Има ли регулации и политика за поверителност? Знаем ли кой стои зад него, обработката на данни и т.н.?

1. Реални и “сравними” технически параметри

Пречиствателите на въздух се предлагат на българския пазар от няколко години. Всъщност най-голямото развитие на тези уреди се е случило през последните няколко години. В резултат на това много от декларираните параметри все още не са стандартизирани и унифицирани.


Ето няколко примера:

 • Сила на звука – много реномирани производители наричат ​​звуковото налягане като „ниво на шум“, а някои споменават звуковата сила като „ниво на шум“
 • въздушен поток / CADR (clean air delivery rate) – тези два параметъра често се използват взаимозаменяемо. CADR е съотношението на действителния обем на въздуха, филтриран от пречиствателя, към единица време (60 минути). Той се измерва за различни видове замърсители, например CADR за прах или за формалдехид. 

Ако производителят декларира въздушния поток с поставен филтър, филтърът има висока ефективност (напр. HEPA срещу прах близо 100%) и почти целият въздух преминава през филтъра, CADR за прах ще бъде почти същият като потока. Проблемът възниква, когато филтърът се характеризира с ниска ефективност и тогава CADR може да бъде много по-нисък от декларирания дебит. Следователно, сравняването на такъв пречиствател въз основа на въздушния поток с друг пречиствател, който има деклариран CADR, е трудно. 

2. Сравнение по конкретен параметър

Благодарение на сравнението на конкретни параметри и разкриването на метода за изчисление, може да се създаде надеждно класиране.  Какво трябва да оцени класирането на пречиствателите на въздуха? Според нас най-важното ще бъде:

 • CADR
 • CADR за цена (класиране въз основа на ефективността на разходите)
 • Сила на звука
 • Оперативни разходи (класиране, като се отчита икономията)
 • Допълнителни функции (например йонизация, овлажняване)
 • 5 дисплей и измерване
 • лекота на използване / онлайн контрол

Разбира се, броят на анализираните критерии може свободно да се разширява. Важно е да се придадат подходящи тегла на отделните параметри, така че да не се окаже, че пречиствателят с функцията за онлайн управление ще получи по-висок резултат, но много силен или с нисък коефициент на CADR. Правилно зададен алгоритъм трябва да ни даде резултати, според които ще получим списък на устройствата от „най-добрите“, т.е. тези, които в най-голяма степен отговарят на следните критерии:

 • Ефективно отстраняване на замърсителите от въздуха
 • Получавате добър резултат в съотношението: обем на филтриран въздух към цена
 • Имат сравнително ниски експлоатационни разходи
 • Са оборудвани с допълнителни функционалности
 • Разполагат с цифров дисплеи, информиращ за нивото на замърсяване с фини прахови частици PM2.5
 • Могат да бъдат контролирани онлайн

Ако нямаме критерии, основани на най-често срещаните нужди, това означава, че класирането на „най-добрият пречиствател“ взема предвид параметри, които може да се окажат напълно без значение. Защото за анонимния собственик на класацията най-добрият пречиствател може да е този с атрактивен дизайн. Думата най-добър е много субективна в този контекст.

3. Такса за поставяне на продукта в класацията

Знаете ли, че добавянето на продукт в най-високата интернет класация често се плаща? В такива класации позицията на даден продукт не е резултат само от технически параметри. Често това е производно на технически параметри, но също така и цената, платена от производителя / продавача, за да постави продукта си в конкретна позиция.

За да е ясно обаче – плащането за поставяне на продукта в класацията не важи само за пречиствателите на въздуха. Същото се отнася за всички останали класации на потребителска електроника, домакински уреди, козметика, храна, спортно оборудване, застраховка „Гражданска отговорност“ / застраховка на автомобили, ипотечни заеми и др.

Защо тези услуги се плащат?

Класациите изискват ИТ поддръжка, актуализиране и познаване на пазара, следователно те по-скоро трябва да печелят за себе си или поне трябва да възстановят разходите за подготовка и провеждане на класирането. Ето защо прозрачността на алгоритъма е толкова важна. Благодарение на това ние знаем от какво се дължи позицията на даден продукт или услуга в класацията.

4. Класиране на обективност

Ние осъзнаваме, че класирането се приема като субективна конструкция, тъй като това е класиране на устройства от „най-добрите“. Според нашето разбиране обективното класиране е изградено на базата на сравняване на конкретни технически данни, присвояване на тежести въз основа на опит и анализ на нуждите на нашите клиенти. И най-важното – той не е предназначен за насърчаване на конкретен производител на пречистватели, който от гледна точка на продавача или създателя на класацията се оказва „най-печеливш“.  

Вероятно някой ще каже, че Termos.bg също може да използва такива приоми, тъй като продаваме пречистватели. Затова в нашия блог представяме дори продукти и модели, които не предлагаме в нашия интернет магазин, но ще ви помогне да направите информиран избор за най-подходящото устройство.