Термопомпени системи

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Апартамент с усещане за къща

Разположен в полите на Витоша планина, този мезонет създава усещането за луксозна къща. Апартамента е изпълнен в модерен стил със съвpeмeннa apxитeĸтypa и интepиopeн дизaйн с фoĸycиpaнe въpxy мaтepиaл, тexнoлoгия и ĸoмпoзиция, чpeз пocтигaнe нa пpoзpaчнocт и eфeĸтивнocт.

Голямата всекидневна над 130 кв.м и обширната зона за релакс, изискваше постигането на абсолютен комфорт. Използвахме най-висок клас материли с фокус върху ниските нива на шум и високата ефективност:

  • Термопомпена система Daikin Altherma (Белгия)
  • Подово отопление, автоматика и управление Rehau (Германия)
  • Вентилаторни конвектори Innova
Термопомпи въздух-вода. Част 3

Снимка: Спалня

Подовото отопление

За подово отопление използвахме системата Rahau Rautherm S. Тръбата Rehau е най-висок клас пероксидно омрежен полиетилен (PE-Xa) с 50 години живот на тръбата и срок на гаранця 10 годините. Тръбата Rehau Rautherm S е с диаметър Ф17, което дава 5% по-голям дебит на топлоносителя и по-голяма мощност на подовото отопление.  Отопленителната мощност беше изключително важна за нас, тъй като клиента изискваше използването на настилка от трислоен паркет. Повече за видовете настилки вижте тук.

Опитът ни показва, че в процеса на строително-монтажните дейности, на един или друг етап от строителството, се случва тръбата да бъде наранена, пробита или деформирана от колеги “майстори”. Rehau е единственият производител, който дава 100% гаранция на връзката на тръбата. Тоест ако се случи тръбата да бъде пробита, ние сме спокойни, че разполагаме с връзка, която няма да протече.

Охлаждането

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Когато говорим за обзавеждане и елементи от интериора, няма по добра реклама от трите вълшебни думи на дизайна – Made in Italy. 

Конвекторите Innova съчетават минимилистичния дизайн в комбинация с ниски нива на шум. Тези характеристики ни накараха да представим серията Innova SL, а в последствие и монтираме в този изискан дом.

Термопомпа Daikin Altherma

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Комбинацията от подово отопление и термопомпа въздух-вода, гарантират икономично, екологично и комфортно отопление с високо ниво на автоматизация. Изработихме проект и на база калкулация на топлинните загуби, изчислихме необходимата мощност на термопомпата. 

За да осигурим невидим комфорт във всекидневната, използвахме вентилаторен конвектор за вграждане (голямата метална инсталация в гардероба), който осигурява необходимата мощност за охлаждане на цялата всекидневна и трапезария.


Семеен дом край София

Дом отговаряща напълно на фразата “семейно огнище”. Тази прекрасна къща край София е тип “сглобяема къща” с превес на дървени материали. Поради спецификата на строителството, клиента изискваше отоплителна система с минимално натоварване на конструкцията и същевременно използване на подово отопление.

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Стандартните системи за подово отопление, изискват циментова замазка 4~5 см над положената отоплителна инсталация, което значително би натоварило сглобяемата конструкция.

Термопомпи въздух-вода. Част 3

За първият етаж това не беше проблем, защото тежеста пада върху бетонова основа, но втория етаж е изграден изцяло от дървени греди и на практика, трябваше да отхвърлим варианта с подово отопление. 

Отне ни няколко дни проучване на различни системи, технологии и материали. Консултирахме се директно с производителите на системи за подово отопление и стигнахме до заключение, че единствения вариант да отговорим на всички изисквания е да използваме така наречените системи Dry Screed. Те представляват основа от гипсо-фазерна плоскост с предварително изработен канал за тръба, в която точно се разполага тръба Ф10. При тези системи не е нужно полагане на циментова замазка, а подовата настилка може да се монтира направо върху плоскостите. Тази система е по-малко интертна, но изисква по-малко количество вода в системата и по-малко ел.енергия за затопляне на помещението.

Термопомпи въздух-вода. Част 3

Втори етаж: Подово отопление тип Dry Screed

Използвани елементи

  • Термопомпена система Hitachi Yutaki S (Испания)
  • Подово отопление, автоматика и управление Rehau (Германия)
  • Подово отопление втори етаж Interplast 
  • Вентилаторни конвектори Innova
  • Водосъдържател Eldom от неръждаема стомана с двойна серпентина

Очаквайте скоро “Резиденция в гората”.