Термопомпени системи

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Подовото отопление в комбинация с термопомпа е най-доброто решение за поддържане на равномерна температура в дома и начин да създадете комфортно отопление за цялото жилище. Подът излъчва равномерно количество топлина по цялата си повърхност и по този начин се постига равномерна температура без студени в зони в помещението.

Водното подово отопление, се изгражда от тръби монтирани върху топлоизолационни плочи. Тръбата за подово отопление е изработена от пероксидно омрежен полиетилен и е различна от тръбата, която се използва в отоплителните инсталация с вградена алуминиева вложка. Водата циркулира по тръбите и затопля пода до около 40°C, при което температурата на въздуха в помещението достига 24-26°C, според заданието на стайния термостат.

За да се положи подова настилка над подово отопление, първо се полага изолационната подложка, тръбите за подово отопление, след което се полага замазка. Стандартната циментова замазка изисква 4-5 см дебелина над подовото отопление и полагане на пластификатор в нея.

При използването на паркети в комбинация с подово отопление, температурата на повърхността на пода не трябва да надвишава 27 – 29°C. Когато се монтира за първи път настилката, след нейното полагане, е необходимо покачването на температурата на подовото отопление да става постепенно, за да се адаптира настилката към температурата на пода и да се намали възможността за вътрешно напрежение между дъските.

Естествен паркет от масив или трислоен паркет

И двата варианта са направени от 100% дърво, но докато плътните дървени подове са цели дървени дъски, паркетните настилки се състоят от три слоя дърво, които са залепени заедно под топлина и налягане и се обработват със защитен лак или масло. Различните слоеве са обърнати под ъгъл 90 градуса един към друг, така че дървесните влакна да се движат в различни посоки и по този начин да се намали рискът от удряне, подуване или свиване на дървения материал поради колебанията във влажността или топлината. Горният слой, износващият слой, е с дебелина между 2,5 и 3,2 мм и може да се шлифова 2-3 пъти.

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Върху подово отопление може да се монтира трислоен паркет, но има няколко особености, които трябва да се вземат под внимание. Една от тях е вида на дървения материал, подходящи видове дървен материал са например дъб и ясен. Също така, дебелината на паркета не трябва да бъде повече от 15 мм. От значение са и структурата и дебелината на паркета, като най-долния слой паркет влияе на стабилността му.

Трислоен паркет – състав

 1. Основен слой от е изработен от иглолистна дървесина. Нишките са насочени напречно спрямо средния слой.
 2. Среден слой от иглолистна дървесина
 3. Горен слой от благородна дървесина от 2,5 до 6 мм
 4. Повърхностен финиш от лак или масло

Подовете от масивна дървесина могат да се повредят от влага както отгоре, така и отдолу, те могат да се надуят, ако е студено и влажно и могат да се свият, ако въздухът е много сух и топъл. Те обаче имат предимството, че могат да бъдат шлифовани многократно, тъй като те се състоят само от дървесен слой, който обикновено варира от около 14-30 мм. Масивния паркет е добър топлоизолатор и затоплянето на помещение в комбинация от масивен паркет и подово отопление, означава по-висока температура на топлоносителя (водата в системата). Нагряването на масивния паркет от топлината на тръбите в подовото отопление може да причини свиване или деформация на настилката, затова този тип настилки не са подходящи в комбинация с подово отопление.

Ламиниран паркет

Високата плътносно на ламинираните паркети позволява на топлината да преминава лесно настилката, което ги прави подходящи за монтаж върху подово отопление. Колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-добри са изолационните характеристики на паркета, като стандартно коефициентът на термично съпротивление на повечето видове ламиниран паркет според DIN 4108 варира в граници от 0.10 до 0.15 W/(m*K). Това означава, че за да се усеща максимално ефекта от подовото отопление, трябва да се използват подложки и паркети с възможно най-нисък коефициент на термично съпротивление, за да не действат самите те като изолатор.

При монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление е важно да се съобразите и с вида на подложка, който ще се използва. Специализираните вериги за паркет, предлагат подложки за монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление. При всички случаи е важно да се избира подложка с по-висока плътност.

Ламиниран паркет – състав

Ламиниран паркет - състав
 1. Най-горен слой – защитно покритие от износване, избеляване, нараняване и др.
 2. Декоративен слой – върху него се изобразява действителен декор (дъб, бук, череша, орех, керамична или каменна плочка, екзотични подове и др. ).
 3. Ядро – основният носещ слой – изграден е от HDF (high density fiberboard). Определя издръжливостта на ламинирания паркет. Системата за механично съединяване на отделните дъски една за друга (клик системата) е нанесена върху ядрото.
 4. Най-долният слой – балансиращ слой – осигурява стабилност на ламела и защитава от навлизане на влага в горните част на настилката.

Важно, преди полагане на подовата настилка

Както вече казахме, след полагане на инсталацията за подовото отопление, се нанася замазка. Ако се използва стандартна циментова замазка е необходимо влагането на пластификатор в замазката. Този пластификатор предпазва замазката от напукване. При използването на замазка на калциево-сулфатна основа не е необходимо използването на пластификатор.

 1. След като включите термопомпата в режим отопление, температурата на подовото отопление се повишава с около 5°C на ден.
 2. След постигането на зададената температура, инсталацията се оставя да работи непрекъснато около 7-10 дни, след което се понижава температурата постепенно.
 3. След като подовото отопление се остави изключено за 2-3 дни, следва да се направи инспекция на подовата замазка, тъй като по нея може да са се появили пукнатини или тя да се е отлепила от основата. Изключително важно е да няма никакви пукнатини в замазката, тъй като през тях би излезнала много по-висока температура и това неименуемо би увредило паркета.

Съветваме, преди да стартирате вашият проект, да се консултирате със специалисти, както за изграждането на отоплителната инсталация, така и с доставчика на паркета. В следващата част ще представим няколко проекта, в които използвахме различни типове водно подово отопление, конвектори или радиатори, според заданието на клиента. Към Част 3