Климатици

Вреден ли е климатикът за здравето ни?

Вреден ли е климатикът за здравето ни?

Откакто климатикът стана неразделна част от живота ни, освен за неговите удобства, със сигурност сте чували и за вредите от употребата му. Докато предимствата са явни и потвърдени от редицата домакинства, които ги използват, за вредите от климатика циркулира доста невярна информация в интернет. 

Днес, когато интернет е достъпен за всички, подобна информация може да повлияе на потребителския избор и дори да ви лиши от удобствата на тези мултифункционални устройства. 

За устройството, осигуряващо ни търсената прохлада в горещите летни дни и топлинния комфорт през зимата, витаят редица митове относно вредите му, на които е добре да обърнем внимание. 

Не бихме могли да спрем тази вълна от фалшива информация, но бихме могли да допринесем за минимизирането на нейния ефект. По тази причина тук фокусираме вниманието си върху тях, като основаваме твърденията си на становища от експерти и медицински лица. 

Вреден ли е климатикът за здравето? Отговор на този въпрос даваме в следващите редове, фоксуирайки се върху едни от честите въпроси, задавани от потребителите относно употребата им. Същевременно, ако темата ви вълнува, тук обобщаваме и някои от често срещаните заблуди за климатиците. 

Климатикът причинява ли алергии и вреди на дихателната система?

Този въпрос възниква съвсем естествено, след като до потребителя достигне информация, че климатикът е развъдник на бактерии, вируси и други вредители, причиняващи алергии и вреди на дихателната система. 

Това, разбира се, е невярна информация, с която се спекулира в интернет пространството. Повод за появата ѝ можем да търсим в периода на първата появата на климатиците. Те не са били оборудвани със специални системи за филтрация и овлажняване на въздуха като днешните. 

Съвременните климатични системи и устройства са изключително интелигентни обаче, а интегрирането на филтриращи системи е задължително условие за всеки производител. Нейната роля е да задържа и неутрализира вирусите и бактериите в помещението.

Именно страха от разпространение на бактерии отказва много млади семейства от това да инсталират климатик в дома си. Те предпочитат да използват алтернативни източници за отопление и охлаждане. 

Изхождайки от съвременните удобства и екстри, климатикът дори може да бъде полезен по отношение качеството на въздуха у дома, да минимизира риска от появата на алергии и разпространение на вируси.

Нека не забравяме, че нивата на прах, отделяни при отопление с твърдо гориво, са значително високи. Ако живеете в голям град, отварянето на прозореца също не е най-добрата идея, предвид високите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух. 

Носи ли вреда фреонът за нашето здраве и за природата?

Хладилният агент, по-известен като фреон, е ключово важен елемент от работата на климатичната система днес. Фреонът също намира приложение и в хладилната индустрия. Климатичната индустрия извървява дълъг път докато започне масовото използване на фреон тип R410A и новият R32. Последният е толкова усъвършестван, че практически няма негативно влияние нито върху човека, нито върху околната среда. 

Първоначално в климатичната и хладилна индустрия се използвал течен амоняк. И до ден днешен неговите химични свойства са токсични за природата. Той се заменя с фреони от различни класове, като най-вредните официално са забранени и не се използват в индустрията.

Ако трябва да отговорим кратко, точно и ясно на въпроса вреден ли е хладилният агент за здравето ни и за околната среда, то отговорът ще е не. Не, защото съвременните климатици използват сравнително нов усъвършенстван вид хладилен агент, който не носи никакви вреди за никого. 

Вредни ли са шумът и вибрациите, генерирани от климатиците?

Конвенционалните климатици, използвани допреди няколко години, наистина бяха много шумни. Принципът им на работа и нивото на технологията тогава са били на това ниво. Това определено създаваше дискомфорт, но потреблението на климатиците не бе и  толкова масово, колкото е днес.

Компресора на съвременните инверторни климатици работи на друг принцип. В зависимост от това на каква програма е, интелигентната технология кара компресора да работи с различна мощност. Дори да функционира на 100% мощност, той е толкова тих, че не може да наруши по някакъв начин комфорта ви и/или този на съседите. 

Ниските нива на шум предполагат минимизиране и/или липса на вибрации, което доказва, че по отношение на този аспект, климатикът не би могъл да ви навреди по някакъв начин.

Климатикът може ли да бъде причина за настинка през лятото?

Когато температурата навън е 30 градуса, а в стаята климатикът работи на 18 градуса, съществува реален риск от настинка и поява на здравословни проблеми. Такава температурна разлика, независимо дали се постигана с климатик, или друго средство за охлаждане, винаги е вредна за здравето. 

Истината е, че работата на климатичното устройство се определя от вас самите. За правилната му експлоатация и постигане на оптимални нива на комфорт следва да се запознаете подробно с инструкциите му за за употреба.

От друга страна, съвременните климатици разполагат с толкова екстри, че настинката, предизвикана от климатика ви, е потребителска грешка – нищо повече. В случай че се спазват изискванията за монтаж (нужен е екип от експерти), зададената работна температура е съобразена с температурата навън,  няма защо да се притеснявате за собственото си здраве и това на семейството ви. 

Тук е важно да споменем още един ключов напредък на климатичните устройства в технологично отношение. 

Някои модели съвременни климатици разполагат със специална функция за равномерно разпределение на въздуха в помещението – 3D разпределението, което практически кара въздуха да се рее в пространството, а не да духа само и единствено в една посока. Последно създава предпоставка за течение, което може да бъде фактор за настинка през лятото.

Другата климатична екстра са индикаторите за наличие на хора в помещението, които разпределят въздушната струя по такъв начин, че тя да не попада директно върху хората в стаята.

Климатикът изсушава ли въздуха?

Да, климатикът изсушава въздуха в помещението, но съвременните им аналози предлагат и готови решения за справяне с проблема. Сухият въздух е съществен недостатък на повечето отоплителни уреди, използвани в домакинства. 

Технологичното развитие в производството на климатици и тук дава своя съществен принос. Много голяма част от предлаганите към момента на пазара климатици от висок клас, като Daikin например, са оборудвани и със система за овлажняване на въздуха.

Ururu Sarara на световния лидер Daikin предлага и единствения по рода си вид климатично устройство, което вкарва свеж въздух отвън. Това става възможно, благодарение на допълнително интегрирана тръба, свързана с външното тяло, която преминава през специален филтратор на въздуха.

Технологичните лидери в областта на климатичната индустрия намират оптимални решения за предлаганите устройства днес, като това е устойчива тенденция. Така че, ако се притеснявате за здравето си при употреба на климатик, изберете модел от висок клас. Той ще ви осигури търсения комфорт по отношение успешната климатизация на помещенията ви, както и осигуряване на отлично качеството на въздуха. 

Как да използваме климатика си по най-правилния начин от здравословна гледна точка?

Както стана ясно, няма нужда да се лишаваме от удобството, комфорта и многофункционалността на климатика. Причината е, че можете да се придържате към определени правила, за да бъде употребата на климатика полезна за вашето здраве.

Рязката смяна на температурата е стрес за организма

Ето защо не бива да поддържате голяма температурна разлика между вътрешните помещения и тази навън. Температурната разлика не бива да бъде повече от 7-10 градуса. Така няма шанс да настинете и да развиете различни здравословни проблеми. Въздушната струя не бива да духа директно към вас. 

Когато разполагате климатика в помещението, уверете се, че местата, в които седите – диван, маси столове, са разположени по начин, който не позволява въздушния поток да е към вас. Ако това е невъзможно, изберете климатик със система за равномерно разпределение на въздуха. 

През зимата пък е добре да поддържате нормална стайна температура, която да не предполага да се събличате по къс ръкав. Това изнежва организма и води до по-често развитие на заболявания. От друга страна, ще се налага да коригирате температурата на климатика по-често, което го кара да сменя мощността си, респективно, да харчи повече ток.

Почиствайте и сменяйте филтрите си редовно

Филтрите на климатика следва да се сменят редовно, а след няколко години употреба да се заменят с нови. Причината е, че в тях се задържат редица микроорганизми и бактерии. 

При нередовно почистване съществува риск да бъдат пренесени във въздуха, а от там да достигнат и до дихателната система на обитателите. Ако вие или някои от членовете на семейството ви са със слаба имунна система, това ще доведе до поява на хрема, кашлица, алегри и други симптоматични прояви.

Решете проблема със сухия въздух

Проблемът със сухия въздух, който причиняват климатиците, може да бъде решен генерално. Вариантите за това са основно два – чрез покупка на висок клас устройство с вграден овлажнител за въздух или специализирано устройство. Сухият въздух влияе на хора със здравословни проблеми на дихателната система, а при продължително излагане на сух въздух симптоматика развиват и другите. 

Добрата новина е, че както вече стана ясно, съвременните климатични системи разполагат с интегрирани системи за овлажняване на въздуха. За оптимално справяне с проблема все повече домакинства се доверяват на овлажнители за въздух. За да се осигури необходимото количество отрицателни йони за организма, честа практика е в помещението да се използва йонизатор. 

Финални думи

Климатиците имат своите ползи за потребителите и могат да влияят положително върху тяхното здраве. Важно е да изберете правилното климатично устройство, а ако е необходимо и правилните допълнителни устройства. Неслучайно в операционните зали и болнични заведения се използват климатици. Когато поддържат по-ниска температура в помещенията, те значително намаляват разпространението на бактерии.